Ελληνική Πρεμιέρα για “Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών”

στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

21 Νοεμβρίου στους Κινηματογράφους

Την ελληνική της πρεμιέρα στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών, η οποία προκάλεσε αίσθηση στην παγκόσμια πρεμιέρα της στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου και συνεχίζει το ταξίδι της σε φεστιβάλ και αίθουσες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η ταινία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 21 Νοεμβρίου από τη StraDa Films

Σύνοψη
Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών, η τρίτη ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα μετά την Έκρηξη και τη Χώρα Προέλευσης, παρακολουθεί δυο γυναίκες, μια αστυνομικό, πρώην στέλεχος της αντιτρομοκρατικής, και μια εργάτρια σε ένα εργοστάσιο παραγωγής χελιών, που ζουν σε μια επαρχιακή πόλη στη Δυτική Ελλάδα. Όταν μια μυστηριώδης αυτοκτονία θα φέρει τα πάνω-κάτω στη μικρή πόλη και θα πυροδοτήσει έναν άγριο κύκλο βίας, οι ζωές των δύο γυναικών που μέχρι χθες αγνοούσαν η μία την ύπαρξη της άλλης, θα αρχίσουν να συγκλίνουν. Δεν το ξέρουν ακόμη, αλλά από τη συνάντησή τους μπορεί να κρέμεται η σωτηρία τους.

Μια ταινία για τη χαμένη αξιοπρέπεια, τη λύτρωση και τα μυστικά που κρύβουν οι βάλτοι, συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Σουηδίας.

Έγραψαν:

• *** Ένα ΛιντσεΪκό ψυχόδραμα στον ήλιο – Peter Bradshaw, The Guardian

• Η Αγγελική Παπούλια σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της, μια δεξιοτεχνική απεικόνιση από τον Τζουμέρκα της ατμόσφαιρας της μικρής πόλης – Boyd Van Hoeij, The Hollywood Reporter

• Δυο σπουδαίες ερμηνείες και ένας σκηνοθέτης που επιβεβαιώνει την τόλμη του – Jonathan Romney, Screen

• ***** Ένα θρίλερ πρώτης γραμμής, ένας δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένος μύθος για τη λύτρωση – Bradley Hadcroft The People’s Movies

• *** H Παπούλια και η Μπούνταλη είναι συγκλονιστικές.– Victoria Ferguson, The Upcoming

• **** Έντονο, βίαιο και γεμάτο εκπλήξεις – Alex Goldstein, Οne room with a view

• Μια γεμάτη ενέργεια, ατμοσφαιρική άσκηση στην αρχαία τραγωδία, κοντά στο σινεμά του Λιντς και του Χέρτζογκ – Guy Lodge, Variety

• ***** Γεμάτη ανθρωπισμό κάτω από τη σκληρή επιφάνεια – Savina Petkova, Electric Ghost

• Μια σπουδαία ταινία είδους (επιτέλους!) – Barbara Wurm, TAZ

• H Aγγελική Παπούλια παίζει την πιο σκληρή μπάτσο από την εποχή του Τζιν Χάκμαν στον Άνθρωπο από τη Γαλλία – Jörg Gerle, Filmdienst

Φεστιβάλ / Διανομές:

Παγκόσμια πρεμιέρα: Φεστιβάλ Βερολίνου 2019 – Panorama
Φεστιβάλ: Κάρλοβι Βάρι, BFI London, Βucheon Fantastic IFF, Fantasia Montreal, Beaune Thriller Festival, Σάο Πάολο, New Horizons, Βildrausch Basel, Transilvania, Βοgota, κ.α.
Διανομή: Γερμανία, Ελλάδα, Πολωνία, Κορέα, Σουηδία, κ.α.

Ηθοποιοί / Συντελεστές :
Για το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών, ο Τζουμέρκας ξανασυνεργάζεται με τις πρωταγωνίστριες της Έκρηξης και της Χώρας Προέλευσης αντίστοιχα, στους δύο κεντρικούς ρόλους, την Αγγελική Παπούλια και τη Γιούλα Μπούνταλη, ενώ γύρω τους τη σκοτεινή κοινότητα της πόλης ερμηνεύει ένα σπουδαίο επιτελείο ηθοποιών: Χρήστος Πασσαλής, Αργύρης Ξάφης, Θανάσης Δόβρης, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρία Φιλίνη, Κρίστιαν Κουλμπίντα, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Μιχάλης Κίμωνας, Θάνος Τοκάκης, Λαέρτης Βασιλείου, Άλκηστις Πουλοπούλου και η Κατερίνα Χέλμη.
Το σενάριο της ταινίας έγραψαν ο Σύλλας Τζουμέρκας και η Γιούλα Μπούνταλη στην τρίτη τους κινηματογραφική συνεργασία, τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο βραβευμένος με το Sven Nykvist Cinematography Award Πέτρους Σιόβικ.
Στο πρωτότυπο σάουντρακ της ταινίας συμπράττουν τρεις ετερόκλητοι καλλιτέχνες: ο Σουηδός Jean-Paul Wall (Βασικός Ύποπτος), οι σταθεροί συνεργάτες του Τζουμέρκα drog_A_tek και ο Φοίβος στην πρώτη του συμμετοχή σε κινηματογραφική ταινία.
Η Μαρία Δρανδάκη, παραγωγός όλων των ταινιών του Τζουμέρκα, υπογράφει την παραγωγή για τη Homemade Films, σε συμπαραγωγή με τους Τίτους Κρέγιενμπεργκ, Έλεν Χάβενιθ και Ούλε Βίρενχεντ από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία αντίστοιχα. Τις διεθνείς πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει η New Europe Sales.

Σύλλας Τζουμέρκας
Ο Σύλλας Τζουμέρκας γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Γράφει, σκηνοθετεί και παίζει στο σινεμά και το θέατρο. Η πρώτη του ταινία, «Χώρα Προέλευσης», έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Βενετίας. Η δεύτερη ταινία του, «Α Βlast / H Έκρηξη», έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Λοκάρνο, προβλήθηκε σε πάνω από 80 φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο και διενεμήθη στις κινηματογραφικές αίθουσες σε 20 χώρες.

Στοιχεία ταινίας
σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας / σενάριο: Γιούλα Μπούνταλη, Σύλλας Τζουμέρκας / παραγωγός: Μαρία Δρανδάκη / συμπαραγωγοί: Titus Kreyenberg, Ellen Havenith, Olle Wirenhed, Anthony Muir / συνεργάτες παραγωγοί: Meinolf Zurhorst, Jeroen Beker / διεύθυνση φωτογραφίας: Petrus Sjövik / μοντάζ: Andreas Wodraschke / σκηνικά: Jorien Sont / κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη / μουσική: Jean-Paul Wall, drog_A_tek, Φοίβος / ήχος: Marco Vermaas, Felix Siewert / κομμώσεις, μακιγιάζ & ειδικά εφέ μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου, Linda Boije af Gennäs / σχεδιασμός οπτικών εφέ: Luuk Meijer, Jack Kuiper / ηθοποιοί: Αγγελική Παπούλια, Γιούλα Μπούνταλη, Χρήστος Πασσαλής, Αργύρης Ξάφης, Θανάσης Δόβρης, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρία Φιλίνη, Κρίστιαν Κουλμπίντα, Μιχάλης Κίμωνας, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Θάνος Τοκάκης, Λαέρτης Βασιλείου, Κατερίνα Χέλμη, Άλκηστις Πουλοπούλου / παραγωγή: Homemade Films, unafilm, PRPL, Kakadua Filmproduktion, Film i Väst, ΖDF/ARTE, EΡΤ με την υποστήριξη του Eurimages, Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, NRW, Netherlands Film Fund & Film Production Incentive, Svenska Filminstitutet, DFFF, MEDIA, με τη συνεργασία της εταιρίας Ιχθυοκαλλιέργειες – Β.Γείτονας & Σία και της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας