ΕΛΛΑΔΑ – ΙΣΡΑΗΛ Νέα εποχή στις Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις

«”Σαλαμίς και Ιερουσαλήμ – Ελλάς και Ισραήλ αποτελούν κοινές παγκόσμιες κοιτίδες Ειρήνης, Ελευθερίας και Πολιτισμού” δήλωσε ο κ. Μαριδάκης συμβάλλοντας στην ενίσχυση των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων και την συνεργασία των λαών »

Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Ελλάδος με το κράτος του Ισραήλ παρουσιάζουν μια γεωμετρική θεαματική βελτίωση και εντατικοποίηση με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδος και Ισραήλ στην άμυνα, την ενέργεια , τον πολιτισμό, τον τουρισμό ,την τεχνολογία, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα ενώ από το 2015 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ.Αλέξης Τσίπρας σε συχνές του συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Ισραήλ εντατικοποίησε τη συνεργασία αυτή διεξάγοντας παράλληλα με τη Κύπρο και την Αίγυπτο τριμερείς συναντήσεις αναπτύσσοντας από κοινού τα αποθέματα του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου.

ΣΑΛΑΜΙΝΑ – ΙΣΡΑΗΛ


Το Κορυφαίο γεγονός της πολιτιστικής διπλωματίας
Ιδιαίτερη σημασία αποτελεί η Ιστορική επίσκεψή του Προέδρου του Ισραήλ κ.Ρίβλιν τον Φεβρουάριο 2018 στον Ναύσταθμο και τον θαλάσσιο χώρο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος αναγνωρίζοντας και τιμώντας την παγκόσμια συμβολή της επικής μάχης εν όψει των 2.500 χρόνων το 2020 , αποτέλεσμα των πολύχρονων προσπαθειών σε διεθνές επίπεδο του κ.Κυριάκου Μαριδάκη , κατορθώνοντας 51 κράτη ακόμα και αρχηγοί κρατών να τιμούν το ιστορικό αυτό γεγονός που πρακτικά αποτελεί το κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός Πολιτιστικής Διπλωματίας.
– Η ανάδειξη της Επετείου της Ναυμαχίας ως συστατικού στοιχείου της ευρωπαϊκής ταυτότητας
– Η πρωτοβουλία της Ελλάδας να εγείρει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις Οικουμενικές αξίες που διασώθηκαν το 480 π.Χ. και να δηλώσει ενεργά παρούσα συντρέχοντας την ανακήρυξη της Σαλαμίνας ως Κοιτίδα Ελευθερίας , Δημοκρατίας και Πολιτισμού Όλων των Εθνών ,
είναι οι δύο κεντρικοί άξονες αυτής της πρωτοβουλίας που σχεδίασε και υλοποιεί ο κ. Κυριάκος Μαριδάκης και το Διεθνές ίδρυμα Σαλαμίς .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ το 2016 είχε πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του Ισραήλ κ.Ρεουβέν Ριβλίν ο οποιος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ.Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας απαγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα Δικαίου του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Ιεροσολύμων.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ

Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας
Θέματα που αφορούν την θαλάσσια ασφάλεια και την ασφάλεια των ενεργειακών πηγών στην ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, θέματα συνεργασιών στην αμυντική βιομηχανία και σε ότι αφορά τη δυνατότητα μεταφοράς τεχνολογίας όχι μόνο στον τομέα «Goverment to Goverment» αλλά και «Business to Business», συζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Πάνος Καμμένος με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιαλόν, με τον οποίο συναντήθηκε το 2018 στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ υπογράφοντας συμφωνία για το καθεστώς που διέπει την διαμονή στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια μετακίνησης προσωπικού στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων και συνεργασιών.Επίσης συμφωνία για τη συνεργασία των υδρογραφικών υπηρεσιών των δύο χωρών υπόγραψε ο αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, που συνόδευε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στην επίσκεψή του.Ο κ. Καμμένος είχε συνάντηση και με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ.

Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ το 2017 ειχε πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης όπου και συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Δημήτρη Συλλούρη αλλά και με τον Πρόεδρο της Κνέσετ Γιούλι Έντελσταϊν. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Βούτσης ειχε συναντηθεί με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν, με ξεχωριστή συνάντηση με τον κ. Έντελσταϊν, αλλά και με τον αρχηγό της ισραηλινής αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρτζογκ και την επικεφαλής και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ισραήλ – Ελλάδας Αγιελέτ Ναχμίας – Βέρμπιν.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

Ο κ. Νίκος Παππάς πραγματοποίησε δυο φορές το 2017 και το 2018 επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ με την κρατική Ισραηλινή Διαστημική Υπηρεσία, όπου διερευνήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας με τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, ο οποίος συστάθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου ΨΗΠΤΕ και προχώρησαν άμεσα σε ανταλλαγή επισκέψεων και σε επιστημονικό-τεχνικό επίπεδο, ώστε να επιταχυνθεί η συνεργασία όπως και από επίσημη πρόσκληση του Υπουργού Επικοινωνιών του Ισραήλ, Tzachi Hanegbi. Ο κ. Hanegbi είχε απευθύνει τη σχετική πρόσκληση προς τον Ν. Παππά κατά τη συνάντησή τους στις ΗΠΑ και στο περιθώριο του Ετήσιου Συνεδρίου της Αμερικανο-ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων, AIPAC (28 Μαρτίου 2017). Οι δυο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χωρών.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ειχε συναντηθεί επίσης, με εκπροσώπους εταιρειών τηλεπικοινωνιών, οπτικών ινών και ανάπτυξης δικτύων, στους οποίους παρουσίασε το μεγάλο project της επένδυσης στα δίκτυα νέας γενιάς (NGA) εκ μέρους της Ελλάδας. .

Σημειώνεται ότι στην επίσκεψή του στο Ισραήλ, τον υπουργό Νίκο Παππά συνόδευαν οι γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας , Ψηφιακής Πολιτικής Γιάννης Ταφύλλης και ο σύμβουλος του υπουργού Γιώργος Χριστοφορίδης.

Τελος ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Μάριο Δημητριάδη και τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Πολιτικής, Eli Groner, στο πλαίσιο του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ και της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που ειχε λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη
Σημαντικές συναντήσεις ήταν επισης η 4η Τριμερής Συνάντηση Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου για θέματα διασποράς στη Λευκωσία με τους κ.κ., Isaac Herzog, Πρόεδρος του Jewish Agency for Israel , Τέρενς Κουίκ, Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου, η ομάδα εργασίας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου που πραγματοποίησε διάλογο για την πρόληψη της τρομοκρατίας στην Αθήνα στις 29 Νοεμβρίου του 2018, με τη συμμετοχή ανώτερων κυβερνήσεων και αξιωματούχων ασφαλείας από τις τρεις χώρες και η συνάντηση φέτος στην Αθήνα των Βουλευτών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων & Άμυνας της Κνέσετ -Ισραηλινού Κοινοβουλίου – στην Τριμερή συνάντηση των Κοινοβουλίων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.