Ελένη Τσαλιγοπούλου – Ελένη Κοκκίδου “Πατρίδα, λέω τα τραγούδια – Σμύρνη 1922-2022”

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 & ΠΕΜΠΤΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

Η ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου, η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου και έξι δεξιοτέχνες μουσικοί μάς προσκαλούν σε ένα ταξίδι μέσα από νότες και λέξεις στις αρχές του 20ού αιώνα, γεμάτο από την κοσμοπολίτικη αύρα της πόλης εκείνης που θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού.

Η Σμύρνη, με τη θρυλική ομορφιά και την τραγική της κατάληξη, θα είναι για πάντα η πιο αγαπημένη «χαμένη πατρίδα» των Ελλήνων.

Εκατό χρόνια μετά τη θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, η Ελένη Τσαλιγοπούλου αποδίδει διαχρονικά τραγούδια της Σμύρνης και δημιουργίες συνθετών της εποχής και η Ελένη Κοκκίδου αφηγείται μαρτυρίες του ξεριζωμού και αποσπάσματα από σχετικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. Μια συναυλία γεμάτη ιστορία για τη μνήμη που «πατρίδα της λέει τα τραγούδια», από δύο κορυφαίες καλλιτέχνιδες.

Την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Αυγούστου η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Ελένη Κοκκίδου παρουσιάζουν την συναυλία “Πατρίδα, λέω τα τραγούδια – Σμύρνη 1922-2022” στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου Σάμου (Ξύλινο).

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr

Συντελεστές παράστασης:

ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Παπαμιχάλης
Μουσική επιμέλεια: Απόστολος Τσαρδάκας

Μουσικοί:
Γιάννης Πούλιος : βιολί 
Ταξιάρχης Γεωργούλης: ούτι 
Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά 
Άγης Παπαπαναγιώτου: κοντραμπάσο
Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου: κιθάρες
Απόστολος Τσαρδάκας: κανονάκι 

Σχεδιασμός ήχου: Τάκης Σπυρόπουλος 
Σχεδιασμός φωτισμών: Μαρία Αθανασοπούλου

Φωτογραφία Ελένης Τσαλιγοπούλου: Γιώρος Γερανιός
Φωτογραφία Ελένης Κοκκίδου: Σπύρος Δημητρίου