Εκπομπή “Ελλήνων Δρώμενα”

Τρίτη 13 Απριλίου στις 18.00, στην ΕΡΤ3

Τίτλος επεισοδίου: “Το μπουζούκι – Μάγκες Μεσσίας πρόβαλε!”

Το συναρπαστικό ταξίδι στην περιπέτεια του μουσικού οργάνου που άλλαξε την σύγχρονη μουσική ιστορία μας, συνεχίζεται με το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στο μπουζούκι!

Οδηγούμαστε στην νέα εποχή της ακμής και της «αναγέννησης» του μουσικού αυτού οργάνου. Την εποχή που επέβαλε οριστικά την παρουσία του στο σύγχρονο μουσικό γίγνεσθαι της χώρας μας και καθόρισε πλέον την μουσική μας παράδοση.

Εστιάζουμε στη μεγάλη αυτή στιγμή για την «ανανέωση» και την «αναγέννηση» του οργάνου, (μετά την ένδοξη εποχή που εκπροσώπησε ο Μάρκος Βαμβακάρης), που σημαδεύεται και οριοθετείται από τα «χρυσά δάχτυλα» του Μανώλη Χιώτη. Του μπουζουξή που με το δημιουργικό του μεγαλείο, «τάραξε» τα νερά της ιστορικής συνέχειας της λαϊκής μουσικής, σε βαθμό τέτοιο, όπου αναγνωρίστηκε το μοναδικό του ταλέντο από τους ίδιους τους συναδέλφους του, με την χαρακτηριστική φράση: «…μάγκες Μεσσίας πρόβαλε!». 

Η «επαναστατική» πράξη του Μανώλη Χιώτη να «αναδείξει» με θεαματικά δημιουργικά αποτελέσματα το τετράχορδο μπουζούκι στη θέση του καθιερωμένου τρίχορδου, συνδυασμένη με το απίθανο και πρωτόγνωρο δεξιοτεχνικό του ταλέντο και προσθετικά τον ηλεκτρικό πλέον ήχο, θα τον απαθανατίσει ως άνθρωπο «σταθμό» στην ιστορία της νεότερης λαϊκής μουσικής. 

Η έρευνα της εκπομπής εστιάζει ακριβώς σε αυτή τη μεγάλη εποχή, όπου οι προϋποθέσεις της συνεισέφεραν ώστε να γεννηθεί μια νέα πορεία στην λαϊκή μουσική, με κύριο χαρακτηριστικό την διαδρομή του μουσικού αυτού οργάνου από την τρίχορδη εποχή του και την άκρη της κοινωνίας εκπροσωπώντας τη φτώχεια και το περιθώριο, στο κέντρο της και σε ένα νέο επίπεδο σεβασμού. «Από τα αλώνια στα σαλόνια» όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν την εποχή εκείνη… 

Στο φακό της εκπομπής ερμηνεύουν την πολυδιάστατη εξέλιξη της πορείας του ο μουσικολόγος και διευθυντής του «Μουσικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ» Μάρκος Δραγούμης και οι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού Mανώλης Καραντίνης, Παναγιώτης Στεργίου, Γιώργος Κουτουλάκης, Γιάννης Παπαβασιλείου (Βλάχος), Γιώργος Αλτής, και Σταύρος Κουρούσης. Ενώ οι οργανοποιοί Γιώργος και Γιάννης Καλκέψος, Κάρολος Τσακιριάν και Παναγιώτης Βαρλάς μας ξεναγούν στην νέα κατασκευαστική περιπέτεια του μπουζουκιού και στις αισθητικές εκδοχές της εξέλιξής του. 

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα – σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος 
Φωτογραφία: Θοδωρής Κωνσταντίνου
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ
Παραγωγή: filmellon