Εκπαίδευση και Χαρισματικότητα: Επενδύοντας στη Δημιουργικότητα

Ημερίδα του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά / Center for Talented Youth (CTY) Greece του Κολλεγίου Ανατόλια

Σάββατο 13 Απριλίου 2019
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης», Θεσσαλονίκη
10:00 – 14:00

Οδηγώντας τον δημόσιο διάλογο, που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια, για τα παιδιά με ιδιαίτερες ακαδημαϊκές δεξιότητες, το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την Ημερίδα για την Εκπαίδευση και τη Χαρισματικότητα. Το φετινό θέμα, που αφορά στη δημιουργικότητα και αποτελεί μία πολύτιμη δεξιότητα του 21ου αιώνα, θα αναλυθεί από τον καθηγητή Jonathan Plucker της έδρας Julian C. Stanley Endowed Professor of Talent Development του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Ερωτήματα όπως, πώς ορίζεται η δημιουργικότητα, πώς μπορούμε να την εμφυσήσουμε και να την καλλιεργήσουμε στα παιδιά, θα αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα της ομιλίας του Αμερικανού καθηγητή. Ταυτόχρονα θα συζητηθούν οι βασικές εκπαιδευτικές στρατηγικές καλλιέργειας της δημιουργικότητας, ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται στη ζωή των ενηλίκων, με εφαρμογές αυτής της γνώσης στη μάθηση των παιδιών εντός και εκτός σχολείου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, θα παρουσιαστούν οι πιο πρόσφατες έρευνες και απόψεις σχετικά με τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
Η Ημερίδα απευθύνεται στο σύνολο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και συγκεκριμένα σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, ερευνητές, πανεπιστημιακούς των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Ψυχολογίας, και στελέχη της Εκπαίδευσης.
Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων του χώρου και με τη συμμετοχή του κεντρικού ομιλητή.
Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήριο με θέμα «Η Δημιουργικότητα μέσα από τη Μαγεία των Ορίων και Περιορισμών» από τον Jonathan Plucker.
Η ομιλία του Dr. Jonathan Plucker θα γίνει στα αγγλικά.
Η είσοδος στην ημερίδα είναι δωρεάν. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, ωστόσο, απαιτείται εγγραφή και κράτηση θέσης στο https://www.cty-greece.gr/el (προσεχείς εκδηλώσεις). Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης της Ημερίδας.

Το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth (CTY) Greece
Το CTY Greece ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού επιστημονικού οργανισμού European Council of High Ability (ECHA). Σύμβουλος του CTY Greece είναι το Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά του Πανεπιστημίου Johns Hopkins/ Johns Hopkins Center for Talented Youth. Το CTY Greece προσφέρει εξωσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας.
Το Κέντρο έχει εξασφαλίσει από τους υποστηρικτές του χρηματικούς πόρους που αντιστοιχούν σε σημαντικό αριθμό υποτροφιών. Οι υποτροφίες προορίζονται για τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα επιλεγούν για τα Θερινά Προγράμματα του Κέντρου. Το 2018 χορηγήθηκαν 207 υποτροφίες που αντιστοιχούν στο 52% του αριθμού των μαθητών που συμμετείχαν στα θερινά προγράμματα.
Δωρητές του Κέντρου είναι η τράπεζα Eurobank και η εταιρία Lidl Hellas. Υποστηρικτές είναι η εταιρία Intrasoft International, η εταιρία Star Bulk Carriers Corp. και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Χορηγός αερομεταφορών είναι η εταιρία AEGEAN Airlines. Το CTY Greece υποστηρίζεται στην Κύπρο από τη Lidl Cyprus.

Σύντομο βιογραφικό Dr Jonathan Plucker
Ο Jonathan Plucker είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Johns Hopkins στην έδρα Julian C. Stanley Talent Development, όπου εργάζεται στο Κέντρο για Ταλαντούχα Παιδιά και στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου. Η έρευνά του εστιάζει στη δημιουργικότητα και την ευφυία, την εκπαιδευτική πολιτική, και την ανάπτυξη του ταλέντου, και ο ίδιος έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις. Έχει εκδώσει πρόσφατα τα βιβλία From Giftedness to Gifted Education και Creativity and Innovation. Το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο Award for Outstanding Achievement από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία (American Psychological Association) και το 2013 με το Distinguished Scholar Award της National Association for Gifted Children. Σήμερα είναι Πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρίας για τα Χαρισματικά Παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.cty-greece.gr

2310 332 625 (τηλ + φαξ), 30 2310 398 253, 2310 398 200 (κεντρικό).