ΕΚΘΕΣEIΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣTHN ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ TOY AΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Από τις 11 ως τις 28 Σεπτεμβρίου 2019 διαρκούν στην Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη – Κώστας Ευαγγελάτος οι παράλληλες εκθέσεις νέων αποκτημάτων και του τμήματος της συλλογής εικαστικών έργων ζωγραφικής, γλυπτικής, αγιογραφίας, χαρακτικής, φωτογραφίας της συλλογής της Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι.

Η Συλλογή τέχνης του εικαστικού, λογοτέχνη και θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου περιλαμβάνει δημιουργίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από το 1930 μέχρι σήμερα.

Άρχισε να συγκροτείτε από τα φοιτητικά του χρόνια στην Αθήνα από προσφορές και ανταλλαγές με συναδέλφους του.

Από τότε μέχρι σήμερα στην πλειοψηφία τους τα έργα με τα οποία εμπλουτίζεται προέρχονται από ευγενικές προσφορές καλλιτεχνών και συλλεκτών προς τον ίδιο και την Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη.

Το 2001 δώρισε 16 ζωγραφικά έργα από τη συλλογή με ελαφρές ύλες, χαρακτικά και κολλάζ στο τμήμα τεχνών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και 45 έργα ζωγραφικής γνωστών καλλιτεχνών στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών στη μνήμη των γονέων του.

Το 2014 πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι η πρώτη μεγάλη παρουσίαση έργων της συλλογής με αξιοσημείωτη επιτυχία.
Κύριο χαρακτηριστικό της συλλογής που απαρτίζεται από αξιόλογα έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, μικρογλυπτικής, κολλάζ, κατασκευές, ψηφιακές εικόνες, φωτογραφίες και λιθογραφίες είναι η μεγάλη θεματογραφική ποικιλία των εκθεμάτων, οι πολλαπλές τεχνικές των καλλιτεχνών, η αυθόρμητη εικαστική γραφή, η εκφραστική ελευθερία.

Πρόκειται για μια συλλογή αποκλειστικά ιδιωτικής πρωτοβουλίας και προσπάθειας με δυνατότητες εκπαιδευτικής διάστασης και όχι επενδυτικής κατάστασης.

Κάθε χρονιά παρουσιάζονται ορισμένα από τα έργα στο κοινό αλλά και σε μαθητές με ειδικές ξεναγήσεις.
Φέτος θα γίνει έκθεση με τα νεότερα αποκτήματα της συλλογής τα οποία θα εκτεθούν παράλληλα με ανέκθετα στο Αργοστόλι παλαιότερα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Θα εκτεθούν δημιουργίες των

Μιχάλη Αγγελάκη, Ευάγγελου Αγόρου, Μιχάλη Βασιλόπουλου,Τάκη Βεκόπουλου, Πέτρου Ζουμπουλάκη, Σίμου Καραφύλλη, Κώστα Κλουβάτου, Άριας Κομιανού, Κρίστιαν Μαρμορστάιν, Θεοχάρη Μορρέ, Νάντιας Μπαράκου, Ζαχαρούλας Μπόγκαρτ, Απόστολου Λάβδα, Ιφιγένειας Λαγάνα, Παύλου Μοσχίδη, Χουάν Ριμπό, Γεωργίας Σεφερλή, Γιώργου Σταθόπουλου, Νόρας Σταματιάδου, Νάνας Στεργιοπούλου, Γιάννη Χίου. Επίσης ψηφιακές συνθέσεις του Αλκίνοου Μπουνιά και της Ζαχαρούλας Μπόγκαρτ καθώς και επιζωγραφισμένα t-shirts του Γιάννη Καφάτου και της Μάγδας Κούρκουλου.

Παράλληλα θα είναι επισκέψιμο το τμήμα της μόνιμης ενδιαφέρουσας συλλογής με ορισμένα από τα ιδιότυπα επιτεύγματα που έχουν φιλοτεχνήσει μεταξύ άλλων οι καλλιτέχνες:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΟΣ, ΧΡΥΣΑ ΒΕΡΓΗ, CHRYSΑ, ΤΑΚΗΣ ΒΕΚΟΠΟΥΛΟΣ, , ΔΗΜ. ΓΕΡΟΣ , ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, GABRIEL GRAMA, ΠΕΤΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ, Γ. ΖΥΜΑΡΑΚΗΣ (ΖΥΜ), ΑΓΓΕΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΙΜΟΣ ΚΑΡΑΦΥΛΛΗΣ,ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ, ΑΡΙΑ ΚΟΜΙΑΝΟΥ, ΧΑΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣΦΥΡΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΒΔΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΣΗΘΙΩΤΑΚΗΣ, ΗΛΙΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ-ΘΕΟΦΙΛΙΔΟΥ, ΕΛΒΙΡΑ ΛΙΓΝΟΥ, ΤΑΚΗΣ ΛΟΥΚΑΤΟΣ, ΜΙΧ. ΜΑΚΡΟΥΛΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΜΑΤΑΛΑ, ΔΗΜ. ΜΗΛΙΩΝΗΣ, ΜΑΙΡΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, RAMADAN MARGJOKA,ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΟΣΧΟΥ, ΠΑΥΛΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ, ΕΥΑ ΠΕΛΕΚΙΔΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΕΡΟΠΗ ΠΡΕΚΑ, ΠΑΡΙΣ ΠΡΕΚΑΣ, ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΔΗΣ, ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΟΥΠΑΘΗΣ, ΔΗΜ. ΤΗΝΙΑΚΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ, ΤΙΤΙΚΑ ΦΑΡΑΚΛΟΥ, ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΣΙΑΝΟΣ, ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΦΩΚΑ, ΠΟΠΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΠΟΥΛΙΔΟΥ, ΔΗΜ. ΨΩΜΟΔΟΤΗΣ.

O ιστορικός τέχνης –επιμελητής εκθέσεων Μουσείων και χώρων τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει για την έκθεση :

“Οι διακεκριμένοι εικαστικοί που έχουν αναπτύξει στην πορεία τους μια ουσιαστική σχέση με το ευρύτερο στοιχείο της εικαστικής τέχνης καθοριστικά και ελκυστικά παρουσιάζουν διαφορετικές όψεις που προέκυψαν από την επίμονη παρατήρηση των αναφορών ,την απεραντοσύνη, τις περιπλανήσεις που εμπεριέχουν την απρόσμενη ανακάλυψη. Σμίγουν την σαγηνευτική αύρα και πυροδοτούν την έμπνευση που αναδεικνύει εκφάνσεις που εξευμενίζουν το κοινό.

Χρησιμοποιώντας συνθετικά στοιχεία προβαίνουν σε έναν διάλογο εναλλασσόμενων χειρονομιών και δυνατοτήτων που βασίζεται στην καινοτόμα δυναμική συγκεκριμένων τρόπων εργασίας.

Ο υφολογικός χαρακτήρας των επιτευγμάτων τους ενέχει την ταυτότητα των προκλήσεων που αγγίζει με κατεύθυνση τα όρια του εφικτού.

Η οπτική τους αντανακλά σε πειραματισμούς και επανεκκινήσεις ενώ προωθεί τις βάσεις οραματισμών”

H εικαστικός- αγιογράφος με σπουδές στον Ελληνικό πολιτισμό Μαριλένα Φωκά επισημαίνει για το έργο της που ανήκει στην σημαντική συλλογή της Πινακοθήκης :

«Ο Άγιος Λεόντιος δημιουργήθηκε ειδικά για την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης ,στο Αργοστόλι.

Πρόκειται για την αποτύπωση της κεφαλής του , τύπου φορητής εικόνας σε καμβά, φιλοτεχνημένη με σκόνες αγιογραφίας.

Το σκεπτικό για τον σχεδιασμό της εν λόγω εικονογραφίας ήταν η δημιουργία ενός εκθέματος το οποίο θα ήταν τμήμα ενός αναπόσπαστου καλλιτεχνικού συνόλου καθώς θα εναρμονιζόταν με τα υπόλοιπα έργα τέχνης της πινακοθήκης που ανήκουν στην αφηρημένη τέχνη, τον φωβισμό, την ποπ αρτ, τις φωτογραφίες, τον αφηρημένο εξπρεσσιονισμό, κ.α. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο καθώς το κάθε αγιογραφικό πόνημα οφείλει να σέβεται την παράδοση και να είναι ιστορικά, δογματικά και θεολογικά ορθό.

Έτσι ιστορήθηκε ο Άγιος Λεόντιος μέσα στον κλασσικό αγιογραφικό κάμπο (φόντο) του Άκτιστου φωτός, με γραψίματα δηλ. μόνο το σχεδιαστικό μέρος, επιλέγοντας την απόχρωση του χονδροκόκκινου.

Αυτή η εκδοχή, ένα στάδιο πριν τον προπλασμό, ακολουθεί σαφώς το αγιογραφικό τυπικό και παράλληλα έχει νεωτεριστικά στοιχεία αφαιρετικής απεικόνισης. Επιστρώθηκε με βερνίκι και ακολουθήθηκε η τεχνική του χρυσώματος με φύλλα.

Ο Άγιος φέρει φωτοστέφανο, ο αυστηρός σχεδιαστικός ρυθμός του καταδεικνύει ότι ανήκει στη βυζαντινή τεχνοτροπία και επιγράφεται ως «Ο Άγιος Λεόντιος» , στοιχεία που το διαφοροποιούν από μια απλή σχεδιαστική απόδοση αφαιρετική τύπου μιας προσωπογραφίας».

Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa ΡΟΔΟΠΗ –ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
Ι. Μεσολωρά 7& Βύρωνος Αργοστόλι
Πληροφορίες: 26710 28501, 6944621286.