ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΧΑΜΙΔΙΕΛΗ

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “ΥΔΡΙΑ”

Η Φωτεινή Χαμιδιελή παρουσιάζει τον τρόπο που η ίδια βλέπει και νιώθει τη γυναικεία ύπαρξη: άμεση και ειλικρινή, εκφραστική μα και αινιγματική, σε ειρηνική συνύπαρξη με τη φύση. Η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Προσώπων Τόποι” στο Ίδρυμα Πολιτισμού “Υδρία” (Παπαμάρκου 28, Πλ. Άθωνος, Θεσσαλονίκη) είναι χαρακτηριστική του έργου της ζωγράφου. Γυναικείες μορφές και πρόσωπα, άλλοτε με μελαγχολική διάθεση άλλοτε σκεπτόμενα κι άλλοτε με μια τάση ονειροπόλησης, μοιάζουν να θέλουν να “μιλήσουν” στο θεατή δίχως όμως να αποκαλυφθούν.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 9 Απριλίου 2019 στις 8.00 μ.μ. Την έκθεση θα προλογίσει η ιστορικός και κριτικός τέχνης, Έλλη Κοκκίνη – Καπλάνη.

Η Χριστιάνα Καλατζόγλου στο πιάνο και η Μαρίκα Φωτοπούλου στο βιολί και το τραγούδι θα ντύσουν με μελωδίες τη βραδιά

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31 Μαΐου 2019

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Σάββατο 11.00 – 15.00
Τρίτη & Πέμπτη ΚΑΙ 18.00 – 21.00

Βιογραφικό
H Φωτεινή Χαμιδιελή γεννήθηκε στη Βέροια το 1957. Σπούδασε ζωγραφική, με υποτροφία, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Rhode Island των Η.Π.Α. (1975–1978). Συνέχισε τις σπουδές της στη Ρώμη, στο παράρτημα της Σχολής του Rhode Island School of Design (1978-1979) Εκθέτει από το 1978 έχοντας παρουσιάσει την δουλειά της σε 20 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 120 ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Είναι μέλος της εικαστικής ομάδας TeeToTum η οποία επιμελείται εκθέσεις και διοργανώνει εικαστικές δράσεις. Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδος. Ζει στη Βέροια και εργάζεται ως καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η ίδια αναφέρει για το έργο της:
“Τα μηνύματα που η έκφραση του προσώπου μπορεί να μεταδώσει είναι ένα θέμα που με απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό. Τα βλέμματα των μορφών που ζωγραφίζω μπορούν να προκαλέσουν τον θεατή να αναρωτηθεί αν στρέφονται περισσότερο προς το εσωτερικό κόσμο της ίδιας της φιγούρας ή του ιδίου του θεατή. Προσπαθώ να εξερευνήσω στα έργα μου διάφορες όψεις του κόσμου μέσα από την γυναικεία μορφή σε μια αναζήτηση κατανόησης του εαυτού αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα.”

Για τη Φωτεινή Χαμιδιελή και το έργο της έχουν γράψει σχετικά:
“‘Γιατί η Χαμιδιελή μοιάζει να συμπληρώνει σταδιακά ένα ημερολόγιο με εικόνες αφηγηματικές, αν και κρυπτογραφικές λόγω του αινιγματικού τους χαρακτήρα, με πρωταγωνίστρια τη γυναίκα και το είδωλό της, καθρεφτίζοντας σ΄ αυτήν τα πρόσωπα όλων των γυναικών που ασκούνται από τη γενετήσια μοίρα τους να υπηρετούν και να υπομένουν μέσα στη δυναμική ενός κοινωνικού χώρου, που επιχειρεί με τεχνάσματα να τις παγιδέψει και γιατί όχι να τις χωνέψει.”
Έλλη Κοκκίνη – Καπλάνη, Ιστορικός, κριτικός τέχνης
“Οι γυναίκες στρέφουν το κεφάλι εκφραστικά, σχεδόν χορευτικά, ενώ το κορμί στέκει ανέκφραστο. Η κορύφωση της έκφρασής τους βρίσκεται στο βλέμμα, όπου συμπυκνώνεται όλος ο εσωτερικός τους κόσμος. Ωστόσο, δεν καθρεφτίζουν τα ενδότερα, δεν θέλουν να επικοινωνήσουν. Εκφράζουν μόνον – όσο μπορούν να εκφράζονται χωρίς να αποκαλύπτονται – ενδότερες καταστάσεις, εσωτερικές αναταράξεις. Η μορφή λειτουργεί σαν μια τακτοποιημένη έξωθεν μαρτυρία, το ήρεμο προκάλυμμα εσωτερικού κόσμου κατακαιόμενου, που οριοθετείται σκληρά έσωθεν αυτοπεριφρουρούμενος.”
Κατερίνα Κούσουλα, ποιήτρια, ιστορικός τέχνης

Ίδρυμα Πολιτισμού “ΥΔΡΙΑ”
Παπαμάρκου 28, Πλ. Άθωνος
Θεσσαλονίκη
Τηλ.2310 221289