Ειρήνη Τσικρίκη: “Η ενασχόληση με την τέχνη θα πρέπει να σε κρατάει συγκεντρωμένο στον προσωπικό σου στόχο…”

…Θα είχε ενδιαφέρον ένα talent show με όργανα συμφωνικής ορχήστρας αντί για τραγούδια. Θα είχε και ο κόσμος την ευκαιρία να έρθει πιο «ομαλά» κοντά σε κάτι πιο «κλασσικό»

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Με την εισαγωγή μου στο Μουσικό Γυμνάσιο είχα την τύχη να γνωρίσω την κυρία Χρυσούλα Στρογγύλη, η οποία ήταν η δασκάλα μου στο φαγκότο. Θυμάμαι λοιπόν ήταν αυτή με την οποία πήγα για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής. Ειχα την τύχη να ακούσω το κονσέρτο του Μότσαρτ για φαγκότο και ορχήστρα από τον Αλέξανδρο Οικονόμου και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Εκεί ένιωσα ότι αξίζει κανείς να δώσει σημασία και στη μουσική και στο συγκεκριμένο όργανο. Δεν κατάγομαι από μουσική οικογένεια και έτσι δεν είχα την τύχη ή την ευκαιρία να έρθω σε επαφή σε πιο μικρή ηλικία. Εδώ θα ήθελα να σχολιάσω την έλλειψη μουσικών στα δημοτικά σχολεία που δυστυχώς περνώντας τα χρόνια γίνεται χειρότερη.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Υπάρχουν τεράστιοι μουσικοί σε παγκόσμιο επίπεδο.Θα ήταν εύκολο να αρχίσω να λέω ονόματα μεγάλων καλλιτεχνών. Επειδή όμως είμαι ένα παιδί που αγαπάει τον τόπο του και πιστεύω στην ποιότητα της μουσικής εκπαίδευσης της χώρας μας, θα εξυμνήσω τους δικούς μας μουσικούς. Θα ήθελα λοιπόν να έχω την τιμή να βρεθώ στο διπλανό αναλόγιο του Αλεξάνδρου Οικονόμου, Βασίλη Λιοδάκη, Σπύρου Φαρούγγια, Βασίλη Πριόβολου, Κώστα Βαβάλα, Οδυσσέα Μπάσιου, Στάθη Μαρτζούκου, Σπύρου Κωστή, Δημήτρη Ντακοβάνου, Μαρίας Πουλιούδη, Άλεξ Κάλτσο. Όλοι οι παραπάνω είναι άξιοι πρεσβευτές αυτού του «περίεργου» για πολλούς όργανο!

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Όπως ανέφερα και πριν, είχα την τύχη να φοιτήσω σε Μουσικό Σχολείο. Οι συναυλίες που απαριθμώ πολλές. Εχω υπάρξει μέλος σε χορωδίες, έχω ψάλλει μέσω του μαθήματος της Βυζαντινής, έχω συμμετέχει σε παρελάσεις και φυσικά σε πολλές συμφωνικές συναυλίες! Το μυστικό της μουσικής εξέλιξης, όπως το έχω βιώσει μέχρι τώρα είναι να αρχίσεις. Υστερα κάπως το ένα πράγμα φέρνει το άλλο και η μια εμπειρία την επόμενη!

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Επιτυχία ή Αποτυχία δεν πιστεύω σε καμία απ τις δύο. Μια όχι και τόσο καλή στιγμή δεν ορίζει την αποτυχία, ενώ αντίθετα μία λαμπερή εμφάνιση δεν σε κάνει επιτυχημένο. Η ενασχόληση με την τέχνη θα πρέπει να σε κρατάει συγκεντρωμένο στον προσωπικό σου στόχο. Καλές και λιγότερο καλές στιγμές υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Πιστεύω μόνο στη διαφήμιση που μπορούν να σου προσφέρουν. Πάντως θα είχε ενδιαφέρον ένα talent show με όργανα συμφωνικής ορχήστρας αντί για τραγούδια. Θα είχε και ο κόσμος την ευκαιρία να έρθει πιο «ομαλά» κοντά σε κάτι πιο «κλασσικο».

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Έχω τη χαρά να είμαι μέλος της Sinfonietta Hellenica. Είναι μια ορχήστρα που μόλις ιδρύθηκε και αποτελείται από αξιόλογους μουσικούς και μαέστρο τον Γιώργο Γαλάνη. Τα γεγονότα φέρανε την ακύρωση πολλών προγραμματισμένων εκδηλώσεων, οι οποίες ελπίζω να πραγματοποιηθούν από το φθινόπωρο. Αν μπορούσα να κάνω μια ευχή, αυτή θα ήταν να ιδρυθούν δύο ακόμη κρατικές ορχήστρες και να καλυφθούν τα κενά στις υπάρχουσες. Με αυτόν τον «μαγικό» τρόπο θα μπορούσαν να απορροφηθούν χιλιάδες άνεργοι μουσικοί. Επι τη ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράσταση μου σε όλους τους συναδέλφους που περνάνε δύσκολα αυτές τις μέρες. Πρόκειται για απάνθρωπη και εγκληματική στάση που εύχομαι να αλλάξει τις επόμενες ώρες.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 
Η Ειρήνη Τσικρίκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της σε ηλικία 12 ετών με την εισαγωγή της στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου. Εκεί γνώρισε το φαγκότο με πρώτη δασκάλα τη Χρυσούλα Στρογγύλη. Ένα χρόνο μετά συνέχισε παράλληλα με τον Μιλτιάδη Οικονόμου στο Ωδείο Ορφείο Αθηνών. Αποφοίτησε το 2017 έχοντας Πτυχίο και Δίπλωμα, ενώ μέχρι σήμερα παρακολουθεί μαθήματα με τον Αλέξανδρο Οικονόμου.(Α’ Κορυφαίο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών) Έχει αποκτήσει πτυχίο Αρμονίας με καθηγητή τον Δημήτρη Καραβέλη. Έχει υπάρξει μέλος της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και μαέστρο τον Παύλο Σεργίου. Έχει συμπράξει με τις μαθητικές ορχήστρες των Ωδείων Αθηνών (Α.Τσελίκας) Διεθνούς Ωδείου Ηλιούπολης (Γ.Σιωράς) Δημοτικού Ωδείου Περιστερίου, Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας-Αγ. Ι Ρέντη(Δημήτρης Καραβέλης) καθώς και με τη SISTEMA EUROPE YOUTH ORCHESTRA. (Φαίδρα Γιαννέλου). Υπήρξε τακτικό μέλος του Αθηναϊκού Χορωδιακού Συνόλου. Έχει συνεργαστεί με το σύνολο OPERART LAB του Πειραϊκού Συνδέσμου,τη Συμφωνική Ορχήστρα Πειραιά,τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας,το Συμφωνικό Σύνολο του OPERA STUDIO του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας,την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, ενώ έχει διδάξει στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά. Από το 2019 είναι μέλος της Sinfonietta Hellenica και μαέστρο τον Γιώργο Γαλάνη.