Ειρήνη Λαζαρίδου: Η Τέχνη είναι “η τροφή” της ψυχής!

Υποδεχόμαστε το Φεβρουάριο του 2021 με πρωτοποριακό project της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ το οποίο πρότεινε και επιμελείται η καλλιτέχνις Χρύσα Μπαρζόκα.
Στο πρότζεκτ γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εκθέτουν με έργα στραμμένα προς την κρυστάλλινη βιτρίνα έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να θαυμάσουν δημιουργίες από τον εξωτερικό αύλειο χώρο – στο κλίμα της εποχής… Η έκθεση θα βρίσκεται εκεί όλο τον Φεβρουαριο επιμένοντας να συγκεντρώνει την προσοχή και την συναισθηματική φόρτιση του θεατή.

Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτό το project. Ποιο συναίσθημα πιστεύετε πως επικρατεί στον επισκέπτη αντικρίζοντας το δικο σας έργο; Το δικό μου έργο έχει τίτλο: Η ΕΥΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ. Αναφέρεται στον συναισθηματικο κόσμο της Εύας. Στην οπτική γωνία που τη φέρνει αντιμέτωπη με τη σαρκική επιθυμία, που όμως δεν έχει ακόμα ξυπνήσει μέσα της. Με μια αφοπλιστική αθωότητα, προσπαθεί να καταλάβει τον πόλεμο του συναισθηματικου της κόσμου που μαίνεται. Στο μαγικό της Παραδεισένιο κόσμο τίποτα δεν προμηνύει την καταιγίδα που έρχεται. Αυτή που προϊδεάζει, η ξαφνική παρουσια του φιδιού, που θα παίξει καθοριστικο ρόλο στην απομάκρυνσή της από τον Παράδεισο.

Τι συμβολίζει για εσάς η συμμετοχή σας, στο γυάλινο περίπτερο, στη Νέα παραλία; Στη σημερινή χρονική περίοδο, μέσω Covid πανδημίας, η συμμετοχή μου με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στο Γυάλινο περίπτερο στον ΚΗΠΟ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΏΝ στη Νέα Παραλία Θεσσαλονικης, είναι πιστεύω μια ανάσα για τον κόσμο που προσπαθεί να αποδράσει από τη δύσκολη καθημερινότητα που καλείται να βιώσει.

Πώς νομίζετε ότι μπορεί να επιδρά στους θεατές αυτή η πρωτοβουλία τη δεδομένη εποχή; Πιστεύω ότι η Τέχνη είναι η τροφή της ψυχής! Είναι η μόνη που μπορεί να σε μεταφέρει και να σου δώσει την ευφορία ψυχής του Καλλιτέχνη, για να δυισδύσεις στον κόσμο του. Είναι η Πύλη που σου ανοίγει διάπλατα τους μαγικούς του ορίζοντες.

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ μπορεί να προτείνει εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης μίας επερχόμενης δυστοπίας; Υπάρχει ανάγκη για νέες καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές την εποχή του ιού; Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ έχει αποδείξει τόσα χρόνια ότι έχει το όραμα και τη δράση στις φλέβες της! Η Chris Barjoka με τις πρωτοποριακές φρέσκιες ιδέες της έχει σκοπό να κλονίσει τα Καλλιτεχνικά στερεότυπα που μέχρι τώρα γνωρίζαμε! Το στοιχείο της έκπληξης ήταν παντα το αβαντάζ της! Προσεχώς λοιπόν αναμένουμε…..

Η Θεσσαλονίκη στο πέρασμα των χρόνων νοιώθετε οτι αγκαλιάζει τους καλλιτεχνες; Η Θεσσαλονίκη είναι το σύνολο των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτήν! Είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, που ανέκαθεν ήταν δύσκολο στο μέτριο σερβίρισμα οποιουδήποτε καλλιτεχνικου event. Δύσκολο κοινό με απαιτήσεις! Σε όλα! Στους τραγουδιστές, στους Μουσικούς, στους Εικαστικούς, σε κάθε μορφή τέχνης! Μπορούμε να πούμε ότι τους περνάει από κόσκινο! Γι’ αυτό, αν μια μορφή τέχνης έχει επιτυχια στην Θεσσαλονίκη, θα έχει επιτυχια παντού! Η Θεσσαλονίκη πάντα αγκάλιαζε την Τέχνη, αλλά πάντα με προδιαγραφές!