Εικαστική έκθεση «Αποκωδικοποίηση 2ΣΥΝ2»

Το εγχείρημα «ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΔΥΟ» του Μουσείου Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων

Η ταυτότητα της  έκθεσης  «ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 2ΣΥΝ2»

Εγκαίνια: 03 Αυγούστου, 20.00

H εικαστική έκθεση «ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 2ΣΥΝ2» εντάσσεται στην κοινωνική  παρέμβαση  του εγχειρήματος «ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΔΥΟ» του Μουσείου Σχολικής Ζωής  Δήμου  Χανίων. Πρόκειται για μια νέα εικαστική έκθεση 4 εικαστικών δημιουργών (Αντώνης Αλιβρούβας, Κατερίνα Γεωργαντά, Μαρία Κοκκίνη, Κατερίνα Ραπάνη), η οποία παρουσιάζεται στον φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης του Αγίου Νικολάου, στο Λασίθι της Κρήτης, μετά από προσωπική πρόσκληση του Δήμαρχου της πόλης, κ. Αντώνη Ζερβού. Το όλο γεγονός συντελείται με τη δημιουργική συνέργεια δύο Δήμων της Κρήτης, του Δήμου Χανίων και του Δήμου Αγίου Νικολάου. Η πρωτότυπη εικαστική έκθεση θα επιχειρήσει – εκτός της πόλης των Χανίων – να αναπτύξει δημιουργικά, καθώς και να τεκμηριώσει τις αρχές και τις αξίες, στις οποίες επένδυσε το Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων, ξεκινώντας έναν κοινωνικό  διάλογο με άξονα την πλούσια πολιτισμική συλλογή του ίδιου του Μουσείου (γνωστή από το πρόγραμμα καταγραφής και τεκμηρίωσης αυτής με την ονομασία «ΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ»). Στην πλευρά του δέκτη βρίσκεται το συνεχώς ανανεωμένο κοινό του Μουσείου, όπως φάνηκε και μέσα από όλες τις διαδικασίες ειλικρινούς εξωστρέφειας που αναπτύχθηκαν τον Μάρτη 2023 στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου). Εκεί, η παιδαγωγική πρόθεση επικοινωνία του νοήματος της εικαστικής  τέχνης  σε  χώρους πολιτισμικής αναφοράς του Δήμου Χανίων, εκτός του Μουσείου, πρωταγωνίστησε, και εντέλει δημιούργησε νέα πλαίσια για το μέλλον της εικαστικής επιμέλειας και της επικοινωνίας του πολιτισμού (Βλ. αναλυτικά στον ιστότοπο του Μουσείου https://school-life.gr/proypothesi-dyo-apokodikopoiisi/)

Η πρώτη εικαστική έκθεση του εγχειρήματος «ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ 2» με τον τίτλο «ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» σημείωσε πρωτοφανή επισκεψιμότητα. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι αρκετοί επισκέπτες επέστρεφαν συνειδητοποιημένα έχοντας σχηματίσει τις δικές τους μικρές ομάδες· προς εξερεύνηση του εικαστικού χώρους. Η εν λόγω έκθεση πέτυχε να τεκμηριώσει πολλαπλά τη δυναμική του πολιτισμικού  πλουραλισμού, στην οποία οδηγεί ασφαλώς η σύνθεση και η σύνδεση με διαφορετικούς καλλιτεχνικούς οπτικούς κώδικες. Ωστόσο, μια τέτοια προσέγγιση απαιτεί έναν σχεδιασμό, ο οποίος θα εντάσσεται στις αρχές της συστημικής προσέγγισης, με έμφαση στις ανάγκες της σύγχρονης εικαστικής επικοινωνίας[1].

Στη νέα μας έκθεση, εδώ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, προστέθηκε άλλη μια δυάδα δημιουργών. Από αυτό το γεγονός προκύπτει ο τίτλος: «ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 2ΣΥΝ2». Η έμφαση στις αρχές της πολιτισμικής δημοκρατίας, που υπηρετεί το Μουσείο Σχολικής Ζωής με την παιδαγωγική του οπτικού πολιτισμού, είναι για άλλη μια φορά περισσότερο από εμφανής.

Η εικαστική έκθεση «ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 2ΣΥΝ2» δεν είναι απλά, όμως,  μια επανάληψη της έκθεσης που σηματοδότησε με μεγάλη επιτυχία την έναρξη του εγχειρήματος «ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΔΥΟ» του Μουσείου Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων. Είναι μια νέα εικαστική αφήγηση που θα αναπτυχθεί με την πρόκληση ενός καινοτόμου και ενιαίου εκθεσιακού αφηγήματος των 4 δημιουργών, υπό την επιστημονική ευθύνη του Μουσείου Σχολικής Ζωής , και σε επιμέλεια των Μαρίας Δρακάκη και Γιώργου Ορφανίδη. Αυτή η επιμελητική πρόταση, όπως και όλες οι παράλληλες δράσεις της έκθεσης, έχουν ως επόμενο βήμα την αποκάλυψη της αξίας στη δυναμική των ομάδων, αρχικά στη μικρή ομάδα των δύο προσώπων, και εν συνεχεία στη μεγαλύτερη ομάδα, με την προϋπόθεση αυτή τη φορά του μοτίβου «2ΣΥΝ2». Η δυάδα που γίνεται τετράδα ασκείται στην αξία του μοιράσματος εντός ενός μεγαλύτερου κύκλου πολιτισμικών διεργασιών και υπερπήδησης ατομικών-επιφανειακών συμφερόντων. Η ομάδα «2ΣΥΝ2» δρα, τολμά, εκφράζεται, αλληλοεπιδρά με άλλους κύκλους, επάλληλα συστήματα επικοινωνίας, στο πλαίσιο μιας  συμπεριληπτικής δημιουργικής κοινότητας, με σκοπό την εξάλειψη στερεοτύπων και διακρίσεων πάσης φύσεως, εν έτει 2023[2].

Ο κύκλος των επιμελητών, ο κύκλος των οικογενειών, ο κύκλος των κρατικών θεσμών, ο κύκλος των αιρετών εκπροσώπων, ο κύκλος του κοινού, εξειδικευμένου ή μη, αλληλοεπιδρούν εκούσια και ακούσια, έχοντας περίσσιο σεβασμό και εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Οι αρχές της συστημικής προσέγγισης εφαρμόζονται σε όλες τις διεργασίες του σχεδιασμού της έκθεσης. Όπως έχει επισημάνει και η Πολέμη-Τοδούλου: «[…] Η διεργασία στην ομάδα φροντίζει την αλλαγή όσο και τη συνέχεια, το ‘εμείς’ όσο και το ‘εγώ’, το συναίσθημα όσο και τη σκέψη, το περιεχόμενο όσο και τη διεργασία, τη συνοχή αλλά και το διαφορετικό…»[3].

Θερμές ευχαριστίες αποδίδονται ιδιαίτερα σε όλους τους καλλιτέχνες που  συμμετέχουν με ενσυναίσθηση και αγάπη στην πρόκληση του εγχειρήματος, καθώς και στους γονείς των νεαρών δημιουργών που ενθαρρύνουν και διευκολύνουν με την εμψύχωσή τους τη συμμετοχή των παιδιών τους σε αυτήν την κοινή εικαστική δράση. Επίσης, θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό,   στον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Αγίου Νικολάου κ. Χάρη Αλεξάκη, και στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού των Χανίων κ. Γιάννη Γιαννακάκη, διότι πρώτοι αυτοί άνοιξαν τον δρόμο, μέσω της γόνιμης συνέργειάς τους, για να μετουσιωθεί αυτή η έκθεση σε προϊόν κοινωνικής προσφοράς, σε παράδειγμα βιωμένης πολιτισμικής δημοκρατίας· αποδίδοντας αμέριστη  εμπιστοσύνη και συνεχή υποστήριξη στο εγχείρημα «ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΔΥΟ» του Μουσείου Σχολικής Ζωής.

Ευχόμαστε αυτή η πρωτότυπη συσπείρωση των δύο Δήμων από τα άκρα του  νησιού να εξελιχθεί σε ένα δυνατό μήνυμα πολύτιμης αποκωδικοποίησης του «2ΣΥΝ2», το οποίο θα αγγίξει κατάβαθα την πολιτική σκηνή, τους εκάστοτε εκπαιδευτικούς και πολιτισμικούς φορείς, την ίδια την κοινωνία. Απώτερος σκοπός μας: η καλλιέργεια του σεβασμού στη διαφορετικότητα, και η αποδοχή του άλλου ως παρακαταθήκη για τη συνοχή και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, στο αύριο, στο μεθαύριο.  

Με τιμή, 

Μαρία Δρακάκη Επιμελήτρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής, Παιδαγωγός, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων

Γεώργιος Ορφανίδης Ιστορικός & Θεωρητικός Τέχνης


[1] Ενδεικτικά, βλ. Πολέμη-Τοδούλου Μ. (2005). Μεθοδολογία Εκπαίδευσης Ενηλίκων: Η Αξιοποίηση της Ομάδας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Τόμος Γ. Πάτρα: Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

[2] Πιο αναλυτικά, για όλο αυτό το εκπαιδευτικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, βλ. παρακάτω το κείμενο της Μαρίας Δρακάκη για τα «Ερμηνευτικά Μονοπάτια», όπου αναλύονται, μεταξύ άλλων, οι αρχές της συστημικής προσέγγισης  (Πολέμη-Τοδούλου, 2005 κα 2010), οι αξίες της συμπερίληψης (Perkins, 2008) και η σπουδαιότητα της συνδεδεμένης εμπειρίας στην κυκλική εκπαίδευση (Dewey, 1916/1997).

Επίσης, βλ. https://www.chania-culture.gr/services/events/ekthesi/egcheirima-proypothesi-2-ekthesi-zografikis-apokodikopoiisi/.

[3] Πολέμη-Τοδούλου, M. (2010). Η Συστημική Προσέγγιση – Κλειδί για έναν Νέο Εκπαιδευτικό Σχεδιασμό. Μετάλογος, Συστημική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, 18, 1-27, εδώ, 17. Η ίδια ιδέα έχει διατυπωθεί και στο Πολέμη-Τοδούλου Μ. (2005). Μεθοδολογία Εκπαίδευσης Ενηλίκων: Η Αξιοποίηση της Ομάδας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Τόμος Γ. Πάτρα: Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων καινοτομεί, ανοίγει φιλόδοξους δίαυλους επικοινωνίας και συνέργειας σε πείσμα των καιρών. Με μεγάλη χαρά και διάθεση για πρόκληση κοινωνικού διαλόγου σας προσκαλεί στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 2ΣΥΝ2» των ζωγράφων Μαρίας Κοκκίνη, Αντώνη Αλιβρούβα, Κατερίνας Γεωργαντά, και Κατερίνας Ραπάνη, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Αγίου Νικολάου. Η έκθεση αποτελεί τη δεύτερη πολιτισμική δράση ενός ευρύτερου πρότζεκτ που φέρει τον τίτλο «ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΔΥΟ», με στόχο τη βιωματική ανάδειξη της ερμηνευτικής συμπερίληψης στο πεδίο της εκθεσιακής οργάνωσης, της ιστορίας της τέχνης, της δημοκρατικής & συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, και της τουριστικής ανάπτυξης. Ευχαριστούμε θερμά σύσσωμο τον Δήμο Αγίου Νικολάου (Λασίθι, Κρήτη) για τη διοργάνωση και φιλοξενία της ιδέας, καθώς και για την ευγενική διάθεση να συνεργαστεί σε κάθε επίπεδο με τον Δήμο Χανίων κατά την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος, αποδεικνύοντας ότι η αγαστή επικοινωνία μεταξύ δημόσιων φορέων είναι πάνω από όλα ύψιστο δείγμα πολιτισμού.

Ειδικότερα, θερμές ευχαριστίες αποδίδονται ιδιαίτερα σε όλους τους καλλιτέχνες που  συμμετέχουν με ενσυναίσθηση και αγάπη στην πρόκληση του εγχειρήματος, καθώς και στους γονείς των νεαρών δημιουργών που ενθαρρύνουν και διευκολύνουν με την εμψύχωσή τους τη συμμετοχή των παιδιών τους σε αυτήν την κοινή εικαστική δράση. Επίσης, θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό,   στον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Αγίου Νικολάου κ. Χάρη Αλεξάκη, και στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού των Χανίων κ. Γιάννη Γιαννακάκη, διότι πρώτοι αυτοί άνοιξαν τον δρόμο, μέσω της γόνιμης συνέργειάς τους, για να μετουσιωθεί αυτή η έκθεση σε προϊόν κοινωνικής προσφοράς, σε παράδειγμα βιωμένης πολιτισμικής δημοκρατίας· αποδίδοντας αμέριστη  εμπιστοσύνη και συνεχή υποστήριξη στο εγχείρημα «ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΔΥΟ» του Μουσείου Σχολικής Ζωής.

Σας περιμένουμε, λοιπόν, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Αγίου Νικολάου «Αλεξάνδρα Δαμανάκη-Θεοδοσάκη», το διάστημα 03-13 Αυγούστου 2023, κάθε πρωί και απόγευμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης οι επιμελητές, Μαρία Δρακάκη και Γεώργιος Ορφανίδης, θα βρίσκονται στο χώρο, ώστε να σας ξεναγήσουν και να συζητήσουν μαζί σας. Κατόπιν συνεννόησης θα μπορείτε να συμμετέχετε και σε βιωματικά εργαστήρια, τα οποία πραγματοποιούνται από την κ. Μ. Δρακάκη. Για τους σκοπούς της έκθεσης έχει εκδοθεί σε δύο γλώσσες (ελληνικά-αγγλικά) επίσημο Art Book (επιστημονική επιμέλεια: Μ. Δρακάκη & Γ. Ορφανίδης, γραφιστική-εκδοτική επιμέλεια: Νίκος Ιγγλεζάκης).

Εγκαίνια: 03 Αυγούστου, 20.00

Είσοδος ελεύθερη

Διοργάνωση: Δήμος Αγίου Νικολάου, Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου.

Συνδιοργάνωση: Δήμος Χανίων, Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Επιστημονική Εποπτεία: Μουσείου Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων.

Με τιμή,

Οι επιμελητές   

Μαρία Δρακάκη Επιμελήτρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής, Παιδαγωγός, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων

Γεώργιος Ορφανίδης Ιστορικός & Θεωρητικός Τέχνης


Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης

Με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε την έκθεση «Αποκωδικοποίηση 2ΣΥΝ2» του Μουσείου Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Αγίου Νικολάου, στο Λασίθι της Κρήτης.

Αυτή η ξεχωριστή έκθεση εντάσσεται στην κοινωνική παρέμβαση του εγχειρήματος «ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΔΥΟ» του Μουσείου Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής εικαστικών εκθέσεων, που μας ταξιδεύει από την μια άκρη του νησιού έως την άλλη.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τις διευρυμένες δυνατότητες αποκωδικοποίησης των εικαστικών έργων στο σύγχρονο πολιτισμικό γίγνεσθαι αλλά και να ενώσει νοητά τις τοπικές κοινότητες στα δύο άκρα της Κρήτης.

Έχοντας ως εφαλτήριο τα Χανιά, η έκθεση αναδεικνύει την αξία της συμπερίληψης και της πολιτισμικής δημοκρατίας, προβάλλοντας τις δημιουργίες 4 εικαστικών δημιουργών: του Αντώνη Αλιβρούβα, της Κατερίνας Γεωργαντά, της Μαρίας Κοκκίνη και της Κατερίνας Ραπάνη, οι οποίοι με τα έργα τους προσφέρουν το πλαίσιο για ανταλλαγή ιδεών και απόψεων.

Η έκθεση καλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν πώς οι εικαστικές τέχνες μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσο αποκωδικοποίησης, ανοίγοντας νέους δρόμους κατανόησης και ερμηνείας.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στην έκθεση «Αποκωδικοποίηση 2ΣΥΝ2» και σας προσκαλούμε να αφεθείτε στον κόσμο της αποκωδικοποίησης των εικαστικών έργων.

Γιάννης Γιαννακάκης, Πρόεδρος Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων & Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Χανίων

Μέσα από την έκθεση «Αποκωδικοποίηση 2ΣΥΝ2» του Μουσείου Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων στη Δημοτική Πινακοθήκη του Αγίου Νικολάου, ο πολιτισμός ταξιδεύει από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η έκθεση  «Αποκωδικοποίηση 2ΣΥΝ2» θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη του Αγίου Νικολάου, γιατί πέρα από τον συναισθηματικό δεσμό που προσωπικά έχω με την περιοχή λόγω της εκ μητρός καταγωγής μου, αποτελεί επίσης και το επιστέγασμα μιας σταθερής και ποιοτικής συνεργασίας τεσσάρων σχεδόν χρόνων με τον συνάδελφο Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Χάρη Αλεξάκη, με τον οποίον από κοινού εργαστήκαμε για την πολιτιστική σύνδεση και ανάπτυξη των τεσσάρων πρωτευουσών της Κρήτης.

Μέσα από τα έργα του Αντώνη Αλιβρούβα, της Κατερίνας Γεωργαντά, της Μαρίας Κοκκίνη και της Κατερίνας Ραπάνη, η έκθεση αποτυπώνει όχι μόνο το ταλέντο και τις ιδιαίτερες δεξιότητες των δημιουργών αλλά και τη νέα δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από το Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου για τη συνεργασία και τη φιλοξενία και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της έκθεσης, ιδιαίτερα τους επιμελητές, Μαρία Δρακάκη και Γιώργο Ορφανίδη, για την επιμονή και την εργατικότητά τους.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός

Μολονότι η εποχή μας συνδέεται με την ανύψωση του πνευματικού επιπέδου και τη βελτίωση του βιοτικού, το υλιστικό πνεύμα και ο καταναλωτισμός έχουν μετατοπίσει το κέντρο βάρους των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα ο σύγχρονος άνθρωπος ν΄ απομακρύνεται από τα πνευματικά αγαθά. Σε μία κοινωνία ευκολιών και ανέσεων, όπου επιβραβεύεται η απόκτηση αγαθών και προωθείται η εξωτερική εικόνα έναντι της εσωτερικής καλλιέργειας, δεν υπάρχει όπως διαπιστώνουμε χώρος για πνευματικές αναζητήσεις… Αντιστεκόμενοι στον αυτοματισμό και τη μηχανοποίηση των ημερών μας, στην προσπάθεια ν΄ αναζητήσουμε τις πραγματικές αξίες της ζωής – αυτές που μόνο μέσα από την τέχνη μπορούμε ν΄ αποκτήσουμε – ο Δήμος Αγίου Νικολάου, έχει την χαρά να φιλοξενεί στην Δημοτική Πινακοθήκη, από τις 3 έως τις 13 Αυγούστου, την εικαστική έκθεση: «Αποκωδικοποίηση 2 ΣΥΝ 2», δράση που εντάσσεται στην κοινωνική παρέμβαση του εγχειρήματος «ΠΡΟΫΠΌΘΕΣΗ ΔΥΟ» του Μουσείου Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων.

Πρόκειται για μια ουσιαστική προσπάθεια για την αποδοχή και την κατανόηση του πλούτου της διαφορετικότητας.

Μια πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής που αναδεικνύει τη σημασία της συμπερίληψης στο εγχείρημα που έχει αναληφθεί, αλλά και σε ότι απορρέει από εκείνη, δηλαδή την συνέργεια, την ομαδικότητα, την εξωστρέφεια, σ΄ ένα συναινετικό, γόνιμο περιβάλλον που χωράει τη συμμετοχή όλων όπως είναι, χωρίς φίλτρα και περιορισμούς.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημαντηράκη, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού – πρόεδρο ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ κ. Γιαννακάκη Ιωάννη για τη δημιουργική συνέργεια, το Μουσείο Σχολικής Ζωής, τους δημιουργούς και τους επιμελητές για τον ουσιαστικό κώδικα επικοινωνίας που μας παρέχουν.

Καλούμε τους συμπολίτες και τους φιλοξενούμενους στον Δήμο μας, να επισκεφθούν την έκθεση.

Χαρίλαος Αλεξάκης, Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου

Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος Αγίου Νικολάου και ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου φιλοξενεί την έκθεση «Αποκωδικοποίηση 2ΣΥΝ2»  στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Η  έκθεση παρουσιάζει τη δύναμη που προσφέρει η τέχνη, τους δεσμούς που δημιουργεί, τις ιδιαίτερες δεξιότητες που  αναδεικνύει, γεφυρώνει πόλεις και ανισότητες άλλα στο τέλος και σημαντικότερο δημιουργεί συναισθήματα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Μουσείο Σχολικής Ζωής Δήμου Χανιών για τη σπουδαία πρωτοβουλία, στους καλλιτέχνες Αντώνη Αλβρούρα, Κατερίνα Γεωργαντά, Μαρία Κοκκίνη και Κατερίνα Ραπάνη, που μας διδάσκουν  πολλά μέσα από τα έργα τους και τη σύνδεση τους. Θερμές ευχαριστίες, επίσης, στον Δήμο Χανίων, στον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημαντηράκη, και ιδιαίτερα στον φίλο Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Γιάννη Γιαννακάκη για την ουσιαστική συνεργασία μας, για τον «πολιτιστικό συγκρητισμό» .

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους επιμελητές Γιώργο Ορφανίδη, και ιδιαίτερα στην Μαρία Δρακάκη για την υπομονή και την επιμονή τους στην πραγματοποίηση της παρούσας έκθεσης.