«Δόνηση» Έκθεση φωτογραφίας της Ελένης Παρίδη

Σε μουσικές αλληλουχίες έργων της συνθέτριας Κωνσταντίας Γουρζή και της ECM Records 

Συμμετέχουν:

Anja Lechner – τσέλο και Χάρης Λαμπράκης – νέυ

Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Οκτωβρίου

Η Γκαλερί – Αίθουσα Τέχνης Luminous Eye φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας της Ελένης Παρίδη με τίτλο «Δόνηση», μια ξεχωριστή διαδραστική εμπειρία ανάμεσα σε φωτογραφίες, μουσικές αλληλουχίες και το προσωπικό βλέμμα του κάθε θεατή.

Η φωτογραφία, όπως είπε για την τέχνη ο Ιάπωνας δραματικός Chikamatsu Monzaemon, βρίσκεται στο λεπτό όριο μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, του αληθινού και του εικονικού. Έτσι μας βοηθά να «βλέπουμε» ότι αφήνουμε να κρύβεται από εμάς.  

Με αφορμή την έννοια του περιορισμού η Ελένη Παρίδη επιχειρεί έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης με το χώρο και τον χρόνο εστιάζοντας στις απεριόριστες διαστάσεις που αποκτά το βλέμμα όταν στρέφεται εσωτερικά. Το αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας μεταβιβάζεται σε ένα σύνολο από 42 φωτογραφίες που αποτυπώνουν όψεις από τις επιφάνειες και τους εσωτερικούς κόσμους Χαλαζιακών πετρωμάτων

Οι φωτογραφίες της «Δόνησης» στον κάθε θεατή «αφηγούνται» και κάτι διαφορετικό προσκαλώντας ενεργά τη συμμετοχή του. Μια νέα πληροφορία καθώς και μία αίσθηση ελευθερίας μεταδίδεται διαδραστικά όσο ο θεατής προβάλλει στην εκδηλωμένη εικόνα κάτι από το προσωπικό του εσωτερικό τοπίο, ανακαλύπτοντάς το. 

Η εμπειρία της «Δόνησης» ολοκληρώνεται με μια σειρά από μουσικές αλληλουχίες που προτείνει η Ελένη Παρίδη προκειμένου να συνοδεύσουν τις φωτογραφίες της έκθεσης. Έργα της Κωνσταντίας Γουρζή, το τσέλο της Anja Lechner και η αισθητική της ECM Records δίνει μια ακόμα διάσταση στην αντίληψη. Η συναισθησία που δημιουργείται εμπλουτίζει την πρόσβαση του θεατή – ακροατή στους μυστηριακούς τόπους που οι φωτογραφίες υπερβατικά απεικονίζουν.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ., ο Χάρης Λαμπράκης ενεργοποιεί τη ‘’Δόνηση’’ με το νέυ του και την πολύτιμη μουσική του παρουσία.

Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ., η μαγευτική Anja Lechner αυτοσχεδιάζει με το τσέλο της. Αφήνει, λυρικό απόηχο, το μοναδικό, μουσικό της αποτύπωμα και την δική της ‘’Δόνηση’’ στην ατμόσφαιρα της Έκθεσης.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Εύη Καραγιαννίδη με την ομάδα της Luminous Eye. Ευχαριστούμε την ομάδα της εταιρείας Τεχνότροπον – Artway Cultural Productions για την πολύτιμη αρωγή της.

Πληροφορίες:

Γκαλερί – Αίθουσα Τέχνης “Luminous Eye”: Μητσαίων 2Α, Μακρυγιάννη (Αθήνα)

ΕγκαίνιαΠαρασκευή 8 Οκτωβρίου, ώρα 8 μ.μ. – Κονσέρτο Χάρη Λαμπράκη, νέυ.

Σάββατο 9 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. – Κονσέρτο Anja Lechner, τσέλο.

Διάρκεια της έκθεσης:  8 – 31 Οκτωβρίου

Μέρες και ώρες προσέλευσης: Τετάρτη 2 μ.μ. – 6 μ.μ. και Πέμπτη έως και Κυριακή 5 μ.μ. – 9 μ.μ.