Δρ. Ντία Βωνιάτη: “Το moto μου είναι «Δίνουμε Φτερά στα Όνειρα» και το λογότυπο μου είναι η Ονειροπαγίδα (Dream catcher)”

Η Δρ. Ντία Βωνιάτη, Κυβερνήτης Θέματος 117Β Β. Ελλάδος-Κύπρου 2020-2021, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

“Εθελοντισμός για εμένα σημαίνει προσφορά στο συνάνθρωπό μας και στην κοινωνία χωρίς να αναμένω κανένα υλικό αντάλλαγμα.”

• Κα. Βωνιάτη πείτε μας τι είναι η Οργάνωση Lions και ποια χρονιά ιδρύθηκε;

• Η Διεθνής Οργάνωση Λεσχών Lions είναι μια παγκόσμια οργάνωση εθελοντών, μη κερδοσκοπική που ιδρύθηκε το 1917 στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Melvin Jones, ένα ασφαλιστικό σύμβουλο με σκοπό την εθελοντική υπηρεσία σε ανάγκες της κοινωνίας.

• Ποιοι είναι οι στόχοι και οι σκοποί ενός μέλους Lion;

• Το moto των Lions είναι «Υπηρετούμε» (We serve) και όπου υπάρχει ανάγκη υπάρχει και ένας Lion. Σκοποί των Lions είναι η προαγωγή της ειρήνης, συνεργασίας, προσφοράς αλλά και η προαγωγή των ανθρώπινων αξιών.

• Πώς μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής και μέλος της οικογένειας των Lions;

• Ο καθένας μπορεί να γίνει Lion φτάνει να είναι πρόθυμος να προσφέρει. Οι Lions δεν κάνουν διάκριση όσον αφορά το φύλο, χρώμα, θρησκεία ή καταγωγή, και δεν αναμειγνύονται σε θέματα που αφορούν την Πολιτική ή Θρησκεία. Για να γίνει ένας μέλος μιας Λέσχης Lions θα πρέπει να συμμετέχει σε 2 με 3 εκδηλώσεις της Λέσχης να διαπιστώσει ότι του αρέσει και ταιριάζει με την ομάδα. Θα πρέπει να είναι έτοιμος για προσφορά και θα πρέπει να διαθέτει κάποιο από τον χρόνο του ως εθελοντής.

• Υπάρχουν προγράμματα δράσεων που “τρέχουν” αυτή την περίοδο;

• Οι Διεθνείς Lions προάγουν πέντε πυλώνες δράσης που αφορούν την κοινωνία: Διαβήτης, Όραση-πρόληψη τυφλότητας, Περιβάλλον, Παιδικός Καρκίνος και Ανακούφιση της Πείνας. Εμείς ως Βόρεια Ελλάδα και Κύπρος έχουμε επικεντρωθεί στον πυλώνα του Διαβήτη και ήδη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της υλοποίησης του προγράμματός μας για τον Παιδικό Διαβήτη. Εξοπλίζουμε τις Κλινικές Παιδικού Διαβήτη στο Ιππόκρατειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία με τον πιο σύγχρονο και τελευταίου τύπο εξοπλισμό που θα βελτιώσει αισθητά την περίθαλψη παιδιών και εφήβων με Διαβήτη. Το όλο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από Λέσχες Lions της Κύπρου και Βόρειας Ελλάδας αλλά και σε μεγάλο μέρος από το Ίδρυμα των Διεθνών Lions που επιχορηγεί γενναιόδωρα αξιόλογα έργα των Lions ανά το παγκόσμιο.

• Ποιο είναι το moto σας ως Κυβερνήτης των Lions Ελλάδας – Κύπρου;

• Το moto μου είναι «Δίνουμε Φτερά στα Όνειρα» και το λογότυπο μου είναι η Ονειροπαγίδα (Dream catcher). Η επιλογή του συνθήματός μου δεν είναι καθόλου τυχαία αλλά ουσιαστική. Είναι εμπνευσμένο από τους Αμερικανούς ιθαγενείς, επειδή η ονειροπαγίδα αποτελεί σύμβολο προστασίας και άνεσης γι’ αυτούς που την έχουν και γι’ αυτούς που την βλέπουν. Μαζεύει τα καλά όνειρα και όλους τους εφιάλτες, που τους διαλύει με το φως της ημέρας. Τα καλά όνειρα με τη βοήθεια των φτερών περνούν μέσα από τον κύκλο της ονειροπαγίδας, που αντιπροσωπεύει τον κύκλο της ζωής και όπου οι Lions τα πραγματοποιούν. Το λευκό και το γαλάζιο χρώμα συμβολίζουν την ελπίδα και την αγνότητα. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, τις προσδοκίες και τα όνειρά τους και τα κάνουμε πραγματικότητα.

• Είστε γιατρός. Η ιατρική είναι λειτούργημα. Τι σημαίνει για εσάς η λέξη “εθελοντισμός”;

• Εθελοντισμός για μένα σημαίνει προσφορά στον συνάνθρωπό μας και στην κοινωνία χωρίς να αναμένω κανένα υλικό αντάλλαγμα.

• Υπάρχει κρατική υποστήριξη των εθελοντικών δράσεών σας;

• Οι Λέσχες Lions κατά κανόνα λαμβάνουν οικονομική στήριξη από το ίδρυμα των Διεθνών Lions LCIF για συγκεκριμμένες δράσεις και όσον αφορά την συμμετοχή του κράτους, αυτή επικεντρώνεται σε στήριξη Ιδρυμάτων των LIONS και σε συνεργασία και προβολή του έργου των Λεσχών LIONS. Επίσης υπάρχει άψογη συνεργασία με κρατικούς φορείς για θέματα που αφορούν βοήθεια στις κοινότητες και σε άτομα και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη.

Η συμβολή των LIONS είναι πάντοτε συμπληρωματική των κρατικών υπηρεσιών προς την κοινωνία. Μπορούν όμως να αποταθούν στο Ίδρυμα των Διεθνών Lions από όπου μπορούν να αντλήσουν επιπρόσθετους πόρους φτάνει να έχουν ήδη συλλέξει συνήθως το 50% του αναγκαίου ποσού για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος.

Μέχρι σήμερα οι Lions της Ελλάδας και Κύπρου έχουν λάβει οικονομική βοήθεια περίπου USD 1,000,000 τα τελευταία 50 χρόνια από το Ίδρυμα των Διεθνών Lions, LCIF για την υλοποίση μεγάλων διαχρονικών έργων.