Η υιοθέτηση υγιών προτύπων συμπεριφοράς του οδηγού στο δρόμο καθώς και η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της οδικής ασφάλειας παρέχουν ασφάλεια και ισορροπία στις μετακινήσεις μας, δημιουργώντας ένα κατάλληλο περιβάλλον για μας και τα παιδιά μας, ένα περιβάλλον πολιτισμού.
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» βρίσκεται κάθε μέρα του χρόνου δίπλα σας με διαρκή ενημέρωση και πιστοποιημένα εποικοδομητικά βιωματικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, έχοντας ως στόχο να γίνει η οδική ασφάλεια τρόπος ζωής. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω εκπαιδεύσεων σε σχολεία, καθώς και μέσα από τα πρότυπα Κέντρα Αναφοράς γα την Οδική Ασφάλεια και την Κινητή Μονάδα Οδικής Ασφάλειας, όπου εκπαιδεύονται συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Κυκλοφοριακή Αγωγή ξεκινάει πρώτα από την οικογένεια
Συχνά θεωρούμε πως τα παιδιά συμπεριφέρονται στο δρόμο ως «μικροί ενήλικες». Ωστόσο, αυτό είναι αδύνατο λόγω της ανάπτυξής τους καθώς μειονεκτούν σημαντικά σε σχέση με τους ενηλίκους λόγω φυσικών αδυναμιών και νευρολογικής ανωριμότητας που τα εμποδίζει να κατανοήσουν τις έννοιες της ταχύτητας, της απόστασης, του ήχου και του χρόνου. Χρειάζεται συνεπώς συνεχής επιτήρηση και εκπαίδευση.
- Συνοδεύετε τα παιδιά στο σχολείο τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 9 ετών. Κρατάτε πάντα από το χέρι το παιδί σας που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.
- Μάθετε του ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Ακόμη και αν το φανάρι είναι πράσινο, να ελέγχει αριστερά – δεξιά και πάλι αριστερά το δρόμο.
- Φορέστε στο παιδί ανοιχτόχρωμα ρούχα και τσάντες με ανακλαστικά στοιχεία κατά τη μετακίνησή σας κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες, καθώς και σε κακές καιρικές συνθήκες ώστε να είναι ορατό στο δρόμο. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για τους ενήλικες χρήστες του δρόμου (π.χ. ποδηλάτες).
- Ως επιβάτες τα παιδιά πρέπει να ταξιδεύουν ασφαλισμένα σε ειδικά καθίσματα μέχρι να ξεπεράσουν το ύψος των 135εκ όπου μπορούν να χρησιμοποιούν τις ζώνες στα καθίσματα των ενηλίκων.
- Να θυμάστε όμως πάντα, πριν ξεκινήσετε να συζητάτε με τα παιδιά για την Οδική Ασφάλεια, πως τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα από όσα κάνετε παρά από όσα τους λέτε! Δεν θα επιτύχετε τίποτα με το να επιμείνετε στο παιδί να φορέσει τη ζώνη ή να καθίσει στο ειδικό κάθισμα όταν εσείς οι ίδιοι δεν φοράτε τη ζώνη σας ή δεν φροντίζετε οι υπόλοιποι ενήλικες επιβάτες να είναι ασφαλισμένοι.
Τα Προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ. «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ»
Για την υλοποίηση όλων των εκπαιδεύσεων ακολουθείται η βιωματική προσέγγιση με τη χρήση προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού (μοναδικού στην Ελλάδα) επιλεγμένο από βέλτιστες πρακτικές, ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες να βιώσουν με ασφάλεια τους κινδύνους και τη δυσφορία που προκαλούν τα τροχαία συμβάντα ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τους κινδύνους, να συζητήσουν μεταξύ τους και να προβληματιστούν πάνω σε διαφορετικά θέματα που αφορούν στις συνθήκες ασφάλειας κατά τη μετακίνησή τους. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει: Προσομοιωτή ανατροπής αυτοκινήτου, Προσομοιωτή πρόσκρουσης, Προσομοιωτή οδήγησης με 40 διαφορετικά σενάρια, , Συσκευή υπολογισμού απόστασης ακινητοποίησης, «Ζυγαριά» συσχέτισης βάρους ταχύτητας, «Γυαλιά» προσομοίωσης μέθης, Δραστηριότητα απόσπασης προσοχής.
Όλα τα παρακάτω προγράμματα που πραγματοποιούνται σε σχολικές μονάδες έχουν λάβει την πιστοποίηση του Υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον, το Ι.Ο.ΑΣ. είναι πιστοποιημένο κατά ISO 29990:2010 για τις υπηρεσίες εκπαίδευσης. Από το 2009 μέχρι σήμερα το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» έχει εκπαιδεύσει πάνω από 140.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδας στα παρακάτω προγράμματα:
Παιχνίδι με τον Ιππότη Ευγένιο: Για παιδιά νηπιακής ηλικίας. Μαθητές και γονείς μαζί σε ευχάριστες ψυχοκινητικές δραστηριότητες για σωστή οδική κυκλοφορία και καλή οδική συμπεριφορά.
Κυκλοφορώ με ασφάλεια: Για μαθητές Δημοτικού. Η κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση των μαθητών ως πεζοί μέσω βιωματικών διαδραστικών τεχνικών μάθησης.
Ασφαλώς Ποδηλατώ: Θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των παιδιών για την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου.
Μήλο – Λεμόνι: Για μαθητές Δ-ΣΤ τάξης και έχει ως σκοπό να ενημερώσει τους μαθητές για θέματα οδικής ασφάλειας αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς να τηρούν τα όρια ταχύτητας πέριξ των σχολικών μονάδων.
Κάντο Σωστά: Για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου. Ομιλία και παρουσίαση θεμάτων οδικής ασφάλειας μέσω Power Point και προβολής video. Γίνεται χρήση μέρους του εξοπλισμού προσομοιωτών της κινητής μονάδας και online συμπλήρωση ερωτηματολογίου.
Πέρα από τις σχολικές μονάδες το Ινστιτούτο πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια και σε άλλες ομάδες όπως εργαζόμενοι και στελέχη εταιρειών, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κ.α. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα προγράμματα:
Ερμής: Μονοήμερο πρόγραμμα που απευθύνεται σε νεαρούς παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) που έχουν παραπεμφθεί για εκπαίδευση στο Ινστιτούτο έπειτα από δικαστική απόφαση ως αναμορφωτικό μέτρο. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Συμφωνίας του Ινστιτούτου με το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε συνεργασία με τα Δικαστήρια Ανηλίκων και τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων (Υ.Ε.Α.)
AVENUE for Traffic Safety: Για στελέχη εταιρειών, στο πλαίσιο προγραμμάτων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Το σεμινάριο έχει ως στόχο τη μείωση των δυστυχημάτων μέσω θεωρητικής και βιωματικής, πρακτικής εκπαίδευσης.