ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΜΑΡΑ: “Ζωγραφίζω γιατί είναι ο τρόπος μου να επικοινωνώ και να υπάρχω. Είναι απλά ο τρόπος μου να ζω…”

“Η τέχνη μου είναι ένας καθρέφτης που αντικατοπτρίζει και αναδεικνύει ακόμη και κάτι το ελάχιστο που θα με συγκινήσει και θα με κινητοποιήσει σαν καλλιτέχνη”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; Μια μορφή προσωπικής έκφρασης; Ανάγκη για δημιουργία; Επικοινωνία ή κάτι άλλο; Η ζωγραφική για εμένα είναι το μέσο για να εκφράζω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου. Μέσα από την ζωγραφική μου, φαίνεται ο κόσμος μου με όλα τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα που μου δίνουν χαρά και που για εμένα συνιστούν αυτό που λέω «ζωή». Η απλότητα και η λιτότητα είναι οι άξονες της φιλοσοφίας μου στην καθημερινότητα αλλά συνάμα και τα ουσιαστικά στοιχεία της τέχνης μου.

Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός; Εκφράζομαι ελεύθερα μέσα από την τέχνη μου χωρίς να ακολουθώ κάποιο συγκεκριμένο αισθητικό ρεύμα. Αυτό που με κινεί είναι περισσότερο οι δαίμονές μου καθώς και η συγκίνηση και η εντύπωση της στιγμής. Με κινητοποιεί περισσότερο το θέμα, το ερέθισμα και στη συνέχεια ανακαλώ από την φαρέτρα της τέχνης μου την κατάλληλη τεχνική που θα μου επιτρέψει να αποτυπώσω καλύτερα αυτό που αισθάνομαι.

Ποιές είναι οι πηγές της έμπνευσής σας ως εικαστικός; Οι βασικές πηγές της έμπνευσής μου είναι η φύση και ο άνθρωπος. Η ζωή γύρω μου. Η τέχνη μου είναι ένας καθρέφτης που αντικατοπτρίζει και αναδεικνύει ακόμη και κάτι το ελάχιστο που θα με συγκινήσει και θα με κινητοποιήσει σαν καλλιτέχνη. Ένα λουλούδι, ένα ηλιοβασίλεμα ένα βλέμμα, η έκφραση ενός προσώπου μπορεί να γίνουν πηγή έμπνευσης και να με οδηγήσουν να τα αποδώσω στον καμβά μου.

Με ποια προσωπικότητα της τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο; Αισθάνομαι να είμαι κοντύτερα σε σύγχρονους ζωγράφους. Εδώ και χρόνια παρακολουθώ και μελετώ τον Αργεντινό Fabian Perez, τον Ρώσο Vladimir Volegov και τον Μεξικανό Omar Ortiz. Η δουλειά τους με εμπνέει παρότι κινούνται σε διαφορετικούς άξονες ο καθένας. Από τον υπερρεαλισμό στον ρομαντισμό και τον ιμπρεσιονισμό. Ο Perez εκφράζει υπέροχα την μοναξιά και τον ερωτισμό, ο Volegov σε συνεπαίρνει με την πανδαισία των χρωμάτων του τον ιδεαλισμό και τον ρομαντισμό του και ο Ortiz μέσα από την ζωγραφική του κατορθώνει να φέρνει αχτίδες του μέλλοντος στο παρών. Από τους παλιότερους εμπνέομαι πολύ από τις παράξενες και ονειρικές εικόνες του Salvator Dali που είναι από τους αγαπημένους μου.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός από την ζωγραφική; Το κύριο μέσο έκφρασής μου είναι η ζωγραφική. Παρόλα αυτά εμπνέομαι από τη μουσική και τη φωτογραφία και πολλές φορές οι τέχνες αυτές αποτελούν ερεθίσματα για την ζωγραφική μου. Έχω ακόμη ασχοληθεί εκτεταμένα και για πολλά χρόνια με την διδασκαλία της ζωγραφικής σε ενήλικες αλλά κυρίως σε παιδιά. Τα τελευταία χρόνια διδάσκω ζωγραφική σε παιδιά με αυτισμό σαν εθελόντρια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου «Μιλάμε για τον αυτισμό» στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε, ποια θα ήταν αυτή και με ποιόν τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά; Αν θα μπορούσα να μπω σε μια μηχανή χρόνου θα διάλεγα να ταξιδέψω στην χρυσή εποχή των τεχνών στην αρχαία Αθήνα του 5ου αιώνα π.χ. Είναι τιμή μου που είμαι ελληνίδα και σαν ζωγράφος νοιώθω συνεχώς συνδεδεμένη με τους τεχνίτες προγόνους μου. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι κάθε εποχή μπορεί να εκφραστεί ισοδύναμα και ισάξια μέσα από την ζωγραφική. Η τέχνη μου είναι μια δυναμική και εξελικτική διαδικασία. Είναι επιστήμη (μαθηματικά, γεωμετρία) αλλά και φιλοσοφία. Είναι η τέχνη που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την στιγμή, τον χώρο και τον χρόνο. Την κάθε εποχή.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Η σχέση του δημιουργού με το έργο του είναι σε απόλυτη και μόνιμη σύνδεση. Το έργο είναι κομμάτι της ψυχικής απεικόνισης του δημιουργού την στιγμή της συγκίνησής του. Ο ζωγράφος στο έργο του καταθέτει ένα κομμάτι του εαυτού του το οποίο την στιγμή της ολοκλήρωσης της δημιουργίας του αποκόβεται από την μια μεριά για πάντα από αυτόν αλλά από την άλλη τον περιέχει για πάντα στην αιωνιότητα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Η γνώμη μου είναι ότι στην τέχνη δεν υπάρχουν σχέδια. Η τέχνη μου δεν είναι επιχείρηση για να προγραμματίσω κάτι σε σχέση με αυτήν. Ζωγραφίζω γιατί είναι ο τρόπος μου να επικοινωνώ και να υπάρχω. Είναι απλά ο τρόπος μου να ζω. Για την ώρα έχω σχέδια σε σχέση με την διδασκαλία της ζωγραφικής σε παιδιά που είναι λιγότερο ευνοημένα. Έχω ολοκληρώσει μέσα από την έρευνά μου και την εμπειρία μου μια δική μου πρωτότυπη μέθοδο διδασκαλίας της ζωγραφικής και θα ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία να την εκδώσω.

Βιογραφικό.

Η ΖΩΓΡΑΦΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΜΑΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ ΤΟ 1966. ΣΠΟΥΔΑΣΕ  ΣΤΗN ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΟΡΥΤΣΑΣ. ΔΙΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 1990 .

ΗΤΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΕ  ΣΧΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΚΑΛΕΡΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΕΩΣ 2016 ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΩΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ   ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ  <<ΣΥΝΘΕΣΗ>> ΤΟΥ Κ. ΖΑΦΕΙΡΗ ΦΩΤΙΑΔΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΕΝΕΡΓΑ ΣΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝΩΝΤΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ” ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ. ΑΠΟ ΤΟ 2016 ΖΕΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

ΕΙΝΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ» ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ.

ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΛΑΔΙΑ ΣΕ ΚΑΜΒΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΧΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΧΑΡΤΙ ΑΚΟΥΑΡΕΛΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΕΛ ΧΡΩΜΑΤΑ.