Δημήτρης Γλούφτσης: “Η εποχή μας είναι σίγουρα σουρεάλ μεσα σε όλη την αντικανονικότητα και ανασφάλεια που ζούμε”

Επιμέλεια συνέντευξης: Στέλιος Καλαθάς
Ηθοποιός, Σκηνοθέτης http://www.facebook.com/theatro33 http://synaisthimatikhdialektikh.com

“…Το σενάριο γεννιέται τη στιγμή που εχω στα χέρια μου τη φωτογραφία. Καθε φωτογραφία σε οδηγεί εκεί που θέλει αυτή, μέσα από τις φόρμες της, το mood της και την αισθητική της”

Ζουμε μια εποχή που η δύναμη της είκονας παίζει Πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας. Πως ασχολήθηκες με αυτή την τέχνη της φωτογραφίας και του Photoshop; Η ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία και το Photoshopξεκίνησε το 2000, στη σχολή Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών όπου και σπούδασα.

Εκεί υπήρχε μάθημα φωτογραφίας, με φιλμ τοτε, όπου φωτογραφίζαμε καθε φορά τα θέματα που μας ζητούνταν και στη συνέχεια αφου εμφανίζαμε το φιλμ σε σκοτεινό θάλαμο, χρησιμοποιούσαμε τις φωτογραφίες σε εξωφυλλα βιβλίων ή διαφημίσεις. Αντίστοιχα, και το photoshop ήταν ενα απαραίτητο εργαλείο στη σχολή.

Οι Εικόνες σου έχουν μία σουρεαλιστική αισθητική. Πόσο σουρεάλ πιστεύεις ότι είναι η εποχή μας; Πάντα έβλεπα τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Κάθε εικόνα που υπάρχει εκει έξω με μικρές παραλλαγές, μπορεί να πει τη δική της ιστορία. Η εποχή μας είναι σίγουρα σουρεάλ μεσα σε όλη την αντικανονικότητα και ανασφάλεια που ζούμε. 

Μένεις στην Φλώρινα και έχεις καταφέρει να συνεργάζεσαι με γνωστά ονόματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπως επίσης και με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες. Πόσο δύσκολο είναι αυτό, για έναν δημιουργό που μένει στην επαρχία; Για εμένα αυτη ήταν ευχής έργον! Έχοντας δουλέψει στην Αθήνα, μου ήταν μη βιώσιμος ο ρυθμός της ζωής εκεί. Άλλωστε οι περισσότερες εταιρείες πια, προτιμούν τους εξωτερικούς συνεργάτες, από τους μόνιμους. 

Πίσω από κάθε εικόνα σου κρύβεται και ένα σενάριο. Ξεκινάς πρώτα από την ιδέα ή το σενάριο γεννιέται από τη φωτογραφία που τραβάς; Πάντα το σενάριο γεννιέται τη στιγμή που εχω στα χέρια μου τη φωτογραφία. Καθε φωτογραφία σε οδηγεί εκεί που θέλει αυτή, μέσα από τις φόρμες της, το mood της και την αισθητική της. Υπάρχουν βέβαια φορες που το σενάριο υπάρχει στο μυαλό μου και ψάχνω κάθε φορά τις κατάλληλες φωτογραφίες για να του δώσω ζωή. 

Ποιες είναι οι βασικές πηγές έμπνευσής σου; Οι πηγές έμπνευσής μου ειναι σίγουρα ο κινηματογράφος, η μουσική και τα βιβλία. Κάθε φορά που βλέπω μια ταινία, ακούω ενα τραγούδι ή διαβάζω ένα βιβλίο, γεννιούνται μέσα μου εικόνες, οι οποίες μένουν αποθηκευμένες στο υποσυνείδητο μέχρι να έρθει το κατάλληλο ερέθισμα και να τις βγάλει στην επιφάνεια. 

Μίλησε μας λίγο για τα μελλοντικά σου σχέδια πιο θα ήθελες να είναι το επομενο βήμα; Θα ήθελα να εξελλιχθώ στη δουλειά μου και να είμαι παντα επίκαιρος στις δημιουργίες μου. Σιγουρα στα μελλοντικά μου σχέδια, υπάρχει και μια ατομική έκθεση φωτογραφίας.

www.instagram.com/d_fordesign
www.art-workshop.gr