Δήμητρα Σταυροπούλου: “Η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για εμένα, είναι η απλότητα της φύσης”

Αν όλοι αγαπούσαμε την τέχνη θα σχεδιάζαμε καλύτερα τη ζωή μας”

Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την τέχνη; Η δημιουργία ήταν η λέξη που με χαρακτήριζε από μικρή. Τόσο στο οικογενειακό μου περιβάλλον όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Η πορεία των σπουδών μου μέχρι σήμερα ακολουθεί το δρόμο της τέχνης, από τη μουσειολογία και τη συντήρηση έργων τέχνης, στην αγάπη μου για την καλών τεχνών, στην έκφραση εαυτού, σε έναν ξεχωριστό κώδικα επικοινωνίας.

Καλλιτέχνης γίνεται κανείς η γεννιέται; «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης, το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας» Pablo Picasso. Παρ’ όλα αυτά το καλλιτεχνικό ταλέντο είναι χάρισμα της φύσης και χρειάζεται διαρκή προσοχή. Αν δεν έχεις το μικρόβιο, όσο και να προσπαθείς θα φτάνεις πάντα ταβάνι!

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Τα έργα μου χαρακτηρίζονται από δυναμισμό και ταυτόχρονα ηρεμία. Τις περισσότερες φορές τα ρεαλιστικά στοιχεία είναι διακριτά. Θα έλεγα ότι η αφαίρεση ταιριάζει περισσότερο στο δικό μου χέρι.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για μένα, είναι η απλότητα της φύσης. Τα σημεία και οι γραμμές μέσα στην καθημερινότητα μας, που συνθέτουν τον κόσμο. Μικρές καθημερινές πράξεις αποτελούν το έναυσμα για έναν καινούριο πίνακα από το γραμμή που αφήνει πίσω του ένα σαλιγκάρι μέχρι το φως της ανατολής που βάφει μοβ τον ουρανό. Τα πάντα είναι σχέδιο από το πιο μικρό σημείο μέχρι όλο το σύμπαν και όλα αποτελούν πηγή έμπνευσης.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Φυσικά! Θα έλεγα ότι ο τρόπος σκέψης μου πάνω στη ζωγραφική ακολουθεί την θεωρία του Kandinsky: Σημείο-γραμμή-σχήμα- φόρμα-επιφάνεια-όγκο-τοπίο-τόπο- σύμπαν-κόσμος.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερή μου επιθυμία θα ήταν να κάνω συνεργατική έκθεση με ονόματα μεγάλων καλλιτεχνών και να φιλοτεχνήσω έργο για την πόλη μου. Όσον αφορά τον τρόπο ζωγραφικής μου, σκοπός μου είναι η εξερεύνηση όλων των νέων υλικών και ο συνδυασμός αυτών με τα παλιά. Επιθυμία μου να ξεπερνάω τον εαυτό μου!

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Δυστυχώς η έλλειψη παιδείας εμποδίζει το έργο της τέχνης. Η τέχνη παίζει σημαντικό ρόλο από την παιδική ηλικία. Αν όλοι αγαπούσαμε την τέχνη θα σχεδιάζαμε καλύτερα τη ζωή μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Γεννήθηκα για να δημιουργώ, άρα τα σχέδια μου συνεχώς αλλάζουν.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ονομάζομαι Δήμητρα Σταυροπούλου. Γεννήθηκα στην Πάτρα. Εκεί έζησα τα σχολικά μου χρόνια. Η φοιτητική μου ζωή ξεκίνησε στον Πύργο Ηλείας όπου σπούδασα Μουσειολογία Μουσειογραφία και Σχεδιασμό Εκθέσεων.
Η αγάπη μου για την ανακάλυψη και τη δημιουργία με οδήγησαν να σπουδάσω Καλών Τεχνών στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα με κατεύθυνση τη ζωγραφικής.

Συνοδοιπόροι μου οι καθηγητές Κοντοσφύρης Χαρίλαος και Ζωγράφος Θωμάς. Παρ’ όλα αυτά η ζωγραφική δεν μπόρεσε να νικήσει την αγάπη μου για τις κατασκευές έτσι ακολούθησα παράλληλα και τον κλάδο της διακοσμητικής με καθηγητή τον Φίλιππο Καλαμάρα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της φοιτητικής μου ζωής, έχω λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις, είτε μέσω του 3ου εργαστηρίου ζωγραφικής είτε ως μέλος σε πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και μέσω του εθελοντισμού.

 Μάιος 2013: Συμμετείχα στην οργάνωση της αρχιτεκτονικής έκθεσης με τίτλο ¨Φαντάσου την πόλη¨ Πύργος 2013.
 30 Νοεμβρίου – 13 Δεκεμβρίου 2013: Συμμετοχή στην οργάνωση του 16ο κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 13ης Camera Zizanio.
 Νοέμβριος 2014: Συμμετοχή στην έκθεση «Εικαστική Μπουγάδα» στη Θεσσαλονίκη
 Μαίος 2015: Συμμετείχα στην Performance “Τα ίχνη της μνήμης”, στη Σχολή Καλών Τεχνών
 Ιούνιος 2015: Συμμετείχα στο 2nd Art & Expresion Influence Festival με θέμα το «Χρονοδιακόπτη», τίτλος έργου «ΑΙώνιαΩΡΑ», Ομάδα: Κάλλια Ασημακοπούλου, Δήμητρα Σταυροπούλου, Μάρα Δημοπούλου, Γιώργος Μπαρδάκας
 Οκτώβριος 2015: Παρακολούθησα τη διεθνή ημερίδα «Η Παράσταση και ο Τόπος-Παραστατικές Τέχνες και Τοποειδικότητα» διοργάνωση του εργαστηρίου Σκηνογραφίας/Ενδυματολογίας της Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα)
 Οκτώβριος 2015: Συμμετείχα στην έκθεση του “The Factory coffee and art
 Ιούνιος 2015: Επιμέλεια, διοργάνωση και συμμετοχή στην έκθεση «40 Χρόνια Δαφνούς, Μορφωτικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Κωνσταντίνου-Λοκρίδας».
 Ιούνιος 2015: Επιμέλεια, διοργάνωση και συμμετοχή στην Καλλιτεχνική Μπουγάδα «40 Χρόνια Δαφνούς, Μορφωτικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Κωνσταντίνου-Λοκρίδας».
 Οκτώβριος 2016: Συμμετείχα στην εικαστική έκθεση κατά του καρκίνου του μαστού στο Αμύνταιο
 Δεκέμβριος 2016: Συμμετείχα στην έκθεση «Φωτιά» με αφορμή το έθιμο με τις φωτιές στην Φλώρινα την Παραμονή των Χριστουγέννων
 Ιούνιος 2016: Επιμέλεια, διοργάνωση και συμμετοχή στην έκθεση «40+1 Χρόνια Δαφνούς, Μορφωτικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Κωνσταντίνου-Λοκρίδας».

Ιστοσελίδα: https://dimitra-st-art3.webnode.gr
Email: [email protected]