Δήμητρα Σαμαρά: “Η μεγάλη ευτυχία ενός επαγγελματία φωτογράφου είναι πως ζει ολόκληρη τη ζωή του υπηρετώντας αυτό που αγαπά περισσότερο”

“Κάθε άνθρωπος έχει να πει κάτι διαφορετικό για την ίδια ακριβώς φωτογραφία. Υπάρχουν φωτογραφίες που έχω συζητήσει για αυτές επι πολλές ώρες με τους μαθητές μου όπως αυτή του διάσημου φωτογράφου gursky rhine ii.”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι σας “έλκει” ο φακός; Απέκτησα την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή στην ηλικία των 10 χρόνων. Και ξεκίνησα φωτογραφίζοντας οτιδήποτε μου έκανε εντύπωση. Τότε είπα πρώτη φορά πως θέλω να γίνω φωτογραφος.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Πιστεύω πως Γεννιέσαι με μια κλίση προς την τέχνη, με μια έντονη δημιουργικότητα και στην πορεία της ζωής σου βρίσκεις τον τρόπο να την διοχετεύσεις… Η τέχνη είναι ανάγκη του ανθρώπου για έκφραση των συναισθημάτων του.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Ελευθερία

Μια φωτογραφία… χίλιες λέξεις; Και πολλές περισσότερες με την έννοια πως βλέποντας κανείς ένα έργο τέχνης το αναλύει με ένα δικό του μοναδικό τρόπο σύμφωνα με τα βιώματά του. Κάθε άνθρωπος έχει να πει κάτι διαφορετικό για την ίδια ακριβώς φωτογραφία. Υπάρχουν φωτογραφίες που έχω συζητήσει για αυτές επι πολλές ώρες με τους μαθητές μου όπως αυτή του διάσημου φωτογράφου gursky rhine ii.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;
Ανήσυχο, αυτό που με χαρακτηρίζει είναι μια διαρκής αναζήτησή…, δεν μπορω να αρκεστώ σε κάτι που ήδη κατέχω. Πιστεύω πως ένας άνθρωπος πρέπει να εξελίσσεται.

Τοπία, στιγμές, πρόσωπα, φύση, γάμοι, νυχτερινά κέντρα…. είναι όλα αυτά μαζί… ο φωτογράφος; Ένα από αυτά. Για να είσαι καλός σε έναν τομέα της φωτογραφίας ως επαγγελματίας πρέπει να έχεις μια ειδίκευση επάνω σε έναν τομέα.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Δεν σχεδιάζω κάτι απλά προσπαθώ να ασχολούμαι με αυτό που με ικανοποιεί. Η μεγάλη ευτυχία ενός επαγγελματία φωτογράφου είναι πως ζει ολόκληρη τη ζωή του υπηρετωντας αυτό που αγαπά περισσότερο