Δάφνη Σκούρα: ΚΚΕ μέχρι το κόκκαλο

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Πλήρης ημερών, μια υπέροχη ηθοποιός, μια κυρία του θεάτρου και κορυφαία αγωνίστρια της αριστεράς, η Δάφνη Σκούρα, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 95 ετών. Μια ξεχωριστή ηθοποιός που ξεκίνησε να παίζει στα 13 της και σε όλη της την ζωή και την καριέρα έδωσε αγώνες. Αγώνες για καλό ποιοτικό θέατρο και αγώνες για την Αριστερά.

Δεν θυμάμαι να την έχω δει να παίζει, σίγουρα όχι στο θέατρο, αλλά αυτό που θυμάμαι έντονα είναι ότι όταν αναφερόταν το όνομα της, η μητέρα μου και οι θείες μου, την σχολίαζαν με θαυμασμό και σεβασμό. Είχε κάποια στοιχεία στον χαρακτήρα και στην τέχνη της που δεν τα είχε καμία άλλη: Ήταν σοβαρή, αυστηρή, “ζεστή”, ταλαντούχα, δεν αναλώθηκε σε ανοησίες, δεν ήταν σαχλή και δεν επιδίωξε ποτέ να κάνει καριέρα μέσω της ιδιωτικής της ζωής.

Η Δάφνη Σκούρα (15 Νοεμβρίου 1925 – 2 Δεκεμβρίου 2020) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα με καταγωγή τη Στερεά Ελλάδα και μητέρα από την Μικρά Ασία. Σπούδασε υποκριτική στη Σχολή της Μαρίκας Κοτοπούλη και ακολούθως στο Εθνικό Θέατρο.

Στην σχολή της Μαρίκας Κοτοπούλη ξεκίνησε η ενασχόλησή της με τον θέατρο, ενώ ως παιδί μικρασιατικής οικογένειας προσφύγων και με πατέρα που είχε αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση, από μικρό κορίτσι μοίραζε προκηρύξεις του ΕΑΜ. Η Μαρία Κοτοπούλη, η μεγάλη κυρία του θεάτρου, την ξεχώρισε, και την πήρε αμέσως μαζί της από πολύ μικρή. 13 ετών ήταν. Συνεργάστηκε επίσης στενά με το Εθνικό Θέατρο όπου της δόθηκαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι, ενώ αργότερα δημιούργησε τον δικό της θίασο περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα με ποιοτικά έργα.

Συνεργάστηκε με πολλά από τα μεγάλα ονόματα της θεατρικής σκηνής, όπως τους Νίκο Χατζίσκο, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Μίμη Φωτόπουλο, Λυκούργο Καλλέργη, Μάνο Κατράκη, Ορέστη Μακρή, κ.α. Υπήρξε παντρεμένη με τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και δικηγόρο Ευάγγελο Μαχαίρα επί 57 έτη. Πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ έλαβε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές. Στη διάρκεια της Κατοχής, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, ενώ ήταν μέλος της «Νεολαίας Λαμπράκη». Παράλληλα, συμμετείχε ενεργά στο…

Η συνέχεια εδώ  https://bit.ly/2IbjjGI