“Γυρίστε τον Γαλαξία με οτοστόπ” Βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Ντάγκλας Άνταμς από τις εκδόσεις Μίνωας

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον Ντάγκλας Άνταμς, τον συγγραφέα που ταξίδεψε γενιές αναγνωστών στον Γαλαξία! Ο Άνταμς επαναδιαμόρφωσε το τοπίο της επιστημονικής φαντασίας με τη χιουμοριστική και ευφυέστατη γραφή του, όπως και με την ικανότητα να πλάθει τόσο αληθοφανείς φανταστικούς κόσμους. Οι αναγνώστες που γνωρίζουν ήδη το έργο του ξέρουν πως πρόκειται για έναν ιδιαίτερο και μοναδικό συγγραφέα με αστείρευτη φαντασία… τώρα ήρθε ο καιρός να τον γνωρίσουν και οι νέοι αναγνώστες!

Κείμενο οπισθόφυλλου:

Μια επική παρωδία που στηλιτεύει τη σύγχρονη κοινωνία με χιούμορ και αισιοδοξία.

Το σπίτι αυτό είναι ιδιαίτερο για ένα μόνο πρόσωπο, τον Άρθουρ Ντεντ, κι αυτό απλώς γιατί τυγχάνει να είναι ο ένοικός του. Μένει σ’ αυτό σχεδόν τρία χρόνια, από τότε που έφυγε από το Λονδίνο γιατί η ζωή εκεί τον έκανε αγχώδη και οξύθυμο. Ο Άρθουρ Ντεντ είναι σχεδόν τριάντα ετών, ψηλός, μελαχρινός και πάντα λιγάκι νευρικός. Και τώρα, ακριβώς έξω από το σπίτι του, μια κίτρινη μπουλντόζα απειλεί να το κατεδαφίσει. Αυτήν τη συγκεκριμένη Πέμπτη, όμως, συμβαίνει και κάτι εντελώς ανεξήγητο: μεγάλα διαστημόπλοια στέκονται στον ουρανό, πάνω από κάθε γήινο κράτος. Ακίνητα, τεράστια, σταθερά στον ουρανό, μια  βλασφημία απέναντι στη φύση. Οι άνθρωποι παθαίνουν σοκ προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν τι βλέπουν.

«Σας μιλά ο Προστατικός Βόγκον Ζελτς του Γαλαξιακού Υπερδιαστημικού Συμβουλίου Πολεοδομίας» λέει ξαφνικά μια φωνή και είναι πράγματι ένας θαυμάσιος ήχος. «Όπως σίγουρα γνωρίζετε, το πλάνο των αναπτυξιακών προγραμμάτων των απομακρυσμένων περιοχών του γαλαξία απαιτεί την κατασκευή μιας υπερδιαστημικής λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας διαμέσου του πλανητικού σας συστήματος, και δυστυχώς ο πλανήτης σας είναι μεταξύ αυτών που πρόκειται να κατεδαφιστούν. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει λιγότερο από δύο γήινα λεπτά. Ευχαριστώ».

Η ανακοίνωση τελείωσε. Έχει έρθει το τέλος του κόσμου…

Έγραψαν για το βιβλίο

«Είναι το απαραίτητο ανάγνωσμα για τους οδοιπόρους της διανόησης που θέλουν να βγουν από τους ασφυκτικούς δρόμους της ορθόδοξης σκέψης. Ο Ντάγκλας Άνταμς δεν έγραψε απλώς ευφυή επιστημονική φαντασία. Είναι από εκείνους τους δημιουργούς που έγραψαν επιστημονική φαντασία που είναι πολύ έξυπνα διασκεδαστική ή πολύ διασκεδαστικά έξυπνη». –The Daily Mail

«Απέφευγα να διαβάσω το Γυρίστε τον γαλαξία με οτοστόπ επειδή ακριβώς το συνιστούσαν τόσο ένθερμα και αδιακρίτως. Τώρα όμως που το έκανα, μπορώ να πω ότι έχουν γίνει εκατοντάδες θλιβερές απόπειρες για ένα αστείο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτό είναι το μόνο που υπάρχει». –The Observer

«Μια σύγχρονη ιστορία φαντασίας, μια παραβολή, ένα αριστούργημα κωμωδίας». –Television Today

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ντάγκλας Άνταμς γεννήθηκε στο Κέιμπριτζ στις 11 Μαρτίου του 1952. Σπούδασε στο Μπρέντγουντ του Έσεξ και στο Κολέγιο Σεν Τζον.

Στις 8 Μαρτίου του 1978 παίχτηκε στο ραδιόφωνο του BBC το πρώτο επεισόδιο του The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, που έγραφε ο ίδιος. Η σειρά γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία. Το 1979 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τον ίδιο τίτλο, βασισμένο στη ραδιοφωνική σειρά, και τον επόμενο χρόνο συνέχισε με το The Restaurant at the End of the Universe. Οι περιπέτειες του Άρθουρ Ντεντ στον χαοτικό γαλαξία μας δημιούργησαν έναν κύκλο φανατικών οπαδών. Η σειρά διασκευάστηκε και για την τηλεόραση και ο Άνταμς συνέχισε γράφοντας το τρίτο βιβλίο, Life, the Universe and Everything (1982). To 1984 κυκλοφόρησε το τέταρτο και –θεωρητικά– τελευταίο βιβλίο, το So Long and Thanks for All the Fish, έτσι ώστε να είναι η πρώτη τριλογία που αποτελείται από τέσσερα βιβλία. Τελικά, όμως, υπήρξε και πέμπτο βιβλίο, το Mostly Harmless (1992). Η σειρά μεταφέρθηκε επίσης στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ έχει γίνει και ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Ο συγγραφέας πέθανε σε ηλικία 49 ετών, στις 11 Μαΐου 2001 στη Σάντα Μπάρμπαρα, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του με τη γυναίκα του και την κόρη του.

Μετάφραση: Δημήτρης Αρβανίτης, ISBN:  978-618-02-2245-6, Σελίδες:  264, Ημ. Έκδοσης: 01/11/2022, Τιμή: 15,50€