Γρηγόρης Δημακόπουλος: “Όταν η ιστορία καίει μέσα μου κάθε ερέθισμα και κάθε συνθήκη αποτελεί έναυσμα για να ξεπηδήσει μια καινούργια ιδέα, που θα έρθει να βελτιώσει και να εμπλουτίσει το υπό μελέτη κείμενο”

“Στο άμεσο μέλλον θέλω να ολοκληρώσω την τριλογία με την έκδοση του τρίτου βιβλίου, τη Χαμένη Γνώση, ώστε ο κύκλος να κλείσει ομαλά έπειτα από μια διαδικασία που κράτησε εννέα χρόνια. Ύστερα θα καταπιαστώ με τον σχεδιασμό του επόμενου μυθιστορήματός μου, το οποίο δεν έχω αποφασίσει ακόμη αν θα είναι έργο φαντασίας ή τρόμου.”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Ξεκίνησα να γράφω στην ηλικία των 28 ετών. Έκανα μια διστακτική πρώτη προσπάθεια να ξεκινήσω να αφηγούμαι την ιστορία που είχα στο μυαλό μου, γράφοντας απευθείας στο χαρτί, μα αυτό το πρώιμο συγγραφικό βήμα δεν ευδοκίμησε καθώς ήμουν ανέτοιμος και -κακά τα ψέματα- άγουρος συγγραφικά. Στη συνέχεια, στην ηλικία των 33, ξεκίνησα να γράφω την τριλογία φαντασίας η Εποχή των Θρύλων, η συγγραφή της οποίας συνεχίζεται ακόμη και σήμερα (αυτή την περίοδο ασχολούμαι με τη διόρθωση του τρίτου και τελευταίου μέρους).

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Δύο λέξεις, θεωρώ, έχουν διαμορφώσει την ιδιότητά μου ως συγγραφέα: πάθος και αίσθηση ευθύνης. Το πάθος για την ιστορία που θέλω να μοιραστώ με τον κόσμο αλλά και την αίσθηση ευθύνης που νιώθω απέναντι στον αναγνώστη, που με κάνει να θέλω να του παραδώσω ένα κείμενο λεπτομερές και δουλεμένο, που να τιμά το χρόνο του. Δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκει κανείς τη χρυσή τομή ανάμεσα σε αυτά τα δυο ετερόκλητα -και πολλές φορές αντικρουόμενα- μεγέθη.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Δεν ξέρω αν θα χαρακτήριζα έμπνευση αυτό που νιώθω προτού γράψω. Περισσότερο πάθος και αδημονία θα χαρακτήριζα τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκομαι λίγο πριν αποτυπώσω τις σκέψεις μου στο χαρτί. Το σίγουρο είναι, πάντως, πως όταν η ιστορία καίει μέσα μου κάθε ερέθισμα και κάθε συνθήκη αποτελεί έναυσμα για να ξεπηδήσει μια καινούργια ιδέα, που θα έρθει να βελτιώσει και να εμπλουτίσει το υπό μελέτη κείμενο.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπά, που δίνεται, που δεν φοβάται να τσαλακωθεί. Μου αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής και προσηνής. Με σαγηνεύει το άγνωστο και νιώθω δέος μπροστά στα μυστικά του σύμπαντος όταν αυτά αποκαλύπτονται μπροστά μας. Αγαπώ τα βιβλία, τις ταινίες, τον αθλητισμό, τη γνώση, μα πάνω απ’ όλα μου αρέσει να έχω σφαιρικότητα γύρω από κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Στο άμεσο μέλλον θέλω να ολοκληρώσω την τριλογία με την έκδοση του τρίτου βιβλίου, τη Χαμένη Γνώση, ώστε ο κύκλος να κλείσει ομαλά έπειτα από μια διαδικασία που κράτησε εννέα χρόνια. Ύστερα θα καταπιαστώ με τον σχεδιασμό του επόμενου μυθιστορήματός μου, το οποίο δεν έχω αποφασίσει ακόμη αν θα είναι έργο φαντασίας ή τρόμου.