Γρηγορης Καρασταματης: “ολοι μας ειμαστε συνδεδεμενοι με την ενεργεια της δημιουργιας, η οποια μπορει να εκφραστει με απειρους τροπους”

Σε ποια ηλικια ξεκινησατε να ζωγραφιζετε;

Η ενασχοληση μου με την Τεχνη ξεκινησε γυρω στα 10. Θυμαμαι οτι απο τοτε ειχα εμμονη με τα μοτιβα, τα σχηματα και το χρωμα και προσπαθουσα να πω ιστοριες μεσα απο αυτα. Η ουσια της δουλειας μου παραμενει η ιδια ακομα και τωρα.

Καλλιτεχνης γεννιεται κανεις η γινεται;

Πιστευω οτι η αναγκη της εκφρασης μεσα απο την Τεχνη ειναι εμφυτη. Ολοι μας ειμαστε καλλιτεχνες με τον ενα η τον αλλο τροπο. Η εννοια της Τεχνης δεν περιοριζεται μονο στον χωρο της εικαστικης εκφρασης. Ολοι μας ειμαστε συνδεδεμενοι με την ενεργεια της δημιουργιας, η οποια μπορει να εκφραστει με απειρους τροπους.

Ποια λεξη σας εκφραζει ως καλλιτεχνη;

Η διαισθηση, η φαντασια, η εξερευνηση και η αγαπη για την λεπτομερεια.

Νοιωθετε την “εμπνευση” πριν δημιουργησετε;

Η εμπνευση προερχεται απο διαφορες πηγες και δρομους. Πολλες φορες ειναι προκαθορισμενη, η αναγκη να αποτυπωσεις κατι συγκεκριμενο που εχεις στο μυαλο. Αλλες φορες ερχεται και σε βρισκει στην πορεια…
Στην τελευταια μου δουλεια ολα ξεκινουν με κατι τυχαιο το οποιο αποτελει την εναρξη ενος διαλογιστικου ταξιδιου…μια απλη γραμμη σε ενα κομματι λευκο χαρτι, μια κουκιδα η ενα τυχαιο σημαδι χρωματος καθοριζουν την πορεια του εργου.

Ειναι μια διαρκης συνομιλια γραμμων, στιγμων και σχηματων, το ενα οδηγει στο αλλο, το ενα συνδιαλεγεται με το αλλο. Καθε στιγμη της πορειας εκδιπλωσης του εργου ειναι μοναδικη και αποτυπωνει μια πληθωρα στιγμων και συναισθηματων.

Πως θα χαρακτηριζατε τον εαυτο σας ως Καλλιτεχνη;

Η δουλεια μου επικεντρωνεται στην εξερευνηση του μοτιβου, της συνθεσης και του χρωματος. Προσπαθει να συνδιασει και να φερει σε επαφη διαφορα στοιχεια, τα οποια αντλουνται απο μια τραπεζα μνημης που υπαρχει στο συλλογικο μας DNA. Τα στοιχεια αυτα ερχονται απο διαφορες εποχες, χρονους, σχηματα, χρωματα, υφες και αισθησεις. Προσπαθουν να πουν αρχαιες ιστοριες με εναν νεο τροπο. Εξερευνουν και αποτυπωνουν στοιχειωδεις, αρχεγονες και αρχετυπικες δυναμεις της Φυσης… στιγμες δημιουργιας, εκρηξης, συγκρουσης, ροης.

Εξερευνουν επισης την καλλιτεχνικη ηχω πολιτισμων που εχουν χαθει στον χρονο και την μνημη, αρχαιες καλλιτεχνικες εκφρασεις που σημερα απαντουν ως σημαδια σκαλισμενα σε πετρες η χαραγμενα πανω σε αγγεια…

Ποια ειναι τα μελλοντικα σας σχεδια;

Αυτη την στιγμη ετοιμαζομαι για την επομενη ατομικη μου εκθεση με τιτλο ‘Metallic Earth’ που θα πραγματοποιηθει τον Μαιο του 2020 στο Εδιμβουργο.

Βιογραφικο

Γεννηθηκα και μεγαλωσα στην Κορινθο. Σπουδασα Αρχαιολογια και Ιστορια της Τεχνης στο Πανεπιστημιο Αθηνων. Το 2004 εγκατασταθηκα στο Εδιμβουργο, οπου ζω και εργαζομαι ως σημερα. Εδω συνεχισα τις σπουδες μου στην Αρχαιολογια, κανοντας ενα Master με ειδικευση στην προιστορικη κεραμεικη της 3ης χιλιετιας στο Αιγαιο. Το 2008 ακολουθησα μια τελειως διαφορετικη πορεια υλοποιωντας ενα μεγαλο ονειρο ζωης, την ενασχοληση μου με την Τεχνη. Σπουδασα Textile Design (σχεδιο υφασματος) στο Edinburgh College of Art, απ’οπου αποφοιτησα το 2011.
Απο τοτε ασχολουμαι επαγγελματικα με την Τεχνη. Εχω λαβει μερος σε πολλες ομαδικες εκθεσεις στο Εδιμβουργο και εχω συνεργαστει με καλλιτεχνες απο τον χωρο του φιλμ, της φωτογραφιας, του υφασματος και της θεατρικης ενδυματολογιας. Το 2018 πραγματοποιηθηκε η πρωτη μου ατομικη εκθεση. Ειμαι μελος του SSA (Society of Scottish Artists) και πολλα εργα μου βρισκονται σε ιδιωτικες συλλογες.