“Γνωρίζοντας τον άνθρωπο και συγγραφέα Θεόφιλο Γιαννόπουλο…”

Επιμέλεια συνέντευξης Λίτσα Καποπούλου

Φωτογραφίες: ©Στράτος Γιαννόπουλος

Λίτσα Καποπούλου: Θεόφιλε, καλώς βρεθήκαμε! Απ’ ό τι καταλαβαίνω αυτό το διάστημα είσαι στη φάση ωρίμανσης ιδεών πριν τις αποτυπώσεις και τις συναρμολογήσεις στο χαρτί. Σωστά;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Καλώς ανταμώσαμε αγαπητή μου Λίτσα και σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη φιλοξενία! Σχετικά με το ερώτημά σου, βρίσκομαι όντος σε μια ιδιαίτερη στιγμή της ζωής μου. Κάπου μεταξύ της επούλωσης μιας πληγής και της διάθεσης για αυτοκριτική, παρατήρησης και αξιολόγησης των γεγονότων γύρω μου, αλλά και της εξομολόγησής μου στο χαρτί. Και η αλήθεια είναι πως αυτό το διάστημα αποτυπώνω αποσπασματικά σπαράγματα σκέψεων στο σημειωματάριο μου.

Λίτσα Καποπούλου: Όταν γράφεις ένα έργο σου μένεις αποκλειστικά αφοσιωμένος σ’ αυτό ή ανάλογα με την έμπνευση μπορείς να γράφεις παράλληλα 1, 2, ή και 3 έργα;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σχετικά με τον τρόπο συγγραφής μου, μέχρι την εφηβεία επέλεγα να ολοκληρώσω κάτι και μετά να γράψω για οτιδήποτε άλλο. Ωστόσο μεγαλώνοντας πειραματίστηκα με την παράλληλη συγγραφή και εξέλιξη πολλών ιδεών συγχρόνως και εφόσον διαπίστωσα ότι μπορώ να τα διαχειριστώ, υιοθέτησα τελικώς αυτό το μοτίβο δημιουργίας.

Λίτσα Καποπούλου: Συμφωνείς πως ένας συγγραφέας βρίσκεται πάντα στη δίνη της αναζήτησης ιδεών και έμπνευσης;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Πιστεύω πως ο εκάστοτε συγγραφέας λειτουργεί πάντοτε κάτω από αυτή την λογική, καθότι είναι κατά κάποιο τρόπο το οξυγόνο του.
Επί προσωπικού παραδείγματος χάρη, αυτό το διάστημα συγγράφω παράλληλα ένα νέο μου μυθιστόρημα, 2 διηγήματα και 1 θεατρικό. Σχετικά με το θεατρικό μάλιστα, το θεωρώ και ως κάποιου είδους προσωπικό πείραμα-στοίχημα, μιας και δεν διαθέτω σχετική εμπειρία.
Και επιστρέφοντας στο ερώτημά σου αγαπητή μου Λίτσα, θεωρώ πως ένας συγγραφέας βρίσκεται πάντα στη δίνη της αναζήτησης ιδεών και έμπνευσης. Άλλες από τις εξομολογήσεις του ωστόσο είναι γραφτό να βρουν το δρόμο της δημοσίευσης και άλλες όχι. Δεν είναι λίγες οι φορές που σκίζω όσα γράφω. Όχι γιατί δε μου αρέσει το αποτέλεσμα, μα επειδή είναι τόσο προσωπικά που στο τέλος νιώθω πως πρέπει να μείνουν ανέγγιχτα.

Λίτσα Καποπούλου: Καλή επιτυχία στο νέο σου πόνημα Θεόφιλε! Θα είναι σαν “Το Αγκάθινο Στέμμα”;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Το επόμενο μυθιστόρημά μου έχει προγραμματιστεί να εκδοθεί ,-καλώς εχόντων των πραγμάτων πάντοτε-, σε λίγους μήνες από τις Εκδόσεις ΕΞΗ. Πρόκειται για μια περιπέτεια, γεμάτη από ιστορικούς μύθους και θρύλους, ανακαλύψεις και ανατροπές.

Λίτσα Καποπούλου: Σ’ ευχαριστώ θερμά Θεόφιλε Γιαννόπουλε για τον χρόνο και τις απαντήσεις σου.

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Ήταν πραγματικά μεγάλη μου χαρά και τιμή η λογοτεχνική μας συζήτηση αγαπητή μου Λίτσα Καποπούλου στην φιλόξενη σελίδα http://www.polismagazino.gr! Ευχαριστώ από καρδιάς. Εύχομαι η αγάπη των αναγνωστών να φωτίζει πάντοτε με τη δύναμή της τις συγγραφικές σου εξομολογήσεις!

Βιογραφικό: Ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος γεννήθηκε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και είναι πτυχιούχος του Τ.Ε.Ι. Λογιστικής Καβάλας. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους, διεθνείς και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ έργα του περιέχονται σε ανθολογίες διηγημάτων και ποίησης. Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει συχνά κάνοντας έρευνα στα μέρη που διαδραματίζονται οι ιστορίες των επόμενων βιβλίων του. «Το Αγκάθινο Στέμμα» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΕΞΗ.