ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ “Ένας Δάσκαλος της Ζωής”

Το Κέντρο Γκουρτζίεφ σε συνεργασία με το περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ένα τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στον Έλληνα φιλόσοφο και πνευματικό δάσκαλο Γεώργιο Γκουρτζίεφ (1866-1949), «της πιο άμεσης, σημαντικής και πιο αντιπροσωπευτικής μορφής του καιρού μας» (Πήτερ Μπρουκ), με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τον θάνατό του, στις 29 Οκτωβρίου 1949.

Στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (MOMus)
Εντός ΔΕΘ-Helexpo (είσοδος από Αγγελάκη και Τσιμισκή απέναντι από ΧΑΝΘ, τηλ. 2310 240002)

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

• 7 μ.μ. Εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Γεώργιος Γκουρτζίεφ 1866-1949». Μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, η Έκθεση «διηγείται» την πορεία του Γκουρτζίεφ, από τα πρώτα χρόνια στον Καύκασο μέχρι την τελευταία περίοδο της ζωής του στη Γαλλία. Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό όλη τη διάρκεια του τριημέρου των εκδηλώσεων.

• 8 μ.μ. Προβολή της ταινίας Οι Αναζητητές της Αλήθειας στην οποία παρουσιάζεται η μακροχρόνια και επίμονη αναζήτηση του Γκουρτζίεφ για την αληθινή Γνώση σε απρόσιτα μέρη της Ασίας μέχρι την εμφάνισή του στη Δύση και την ανάπτυξη της διδασκαλίας του, από τις αρχές του 20ού αιώνα στη Ρωσία μέχρι τις τελευταίες μέρες του στο Παρίσι, στις 29 Οκτωβρίου 1949.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

• 8 μ.μ. Συναυλία με έργα από τη μουσική των Γκουρτζίεφ/ντε Χάρτμαν. Μια επιλογή από τους Ιερούς Ύμνους, τη Μουσική των Σούφι, των Λαών της Ανατολής, και τη Μουσική για τις Κινήσεις και τους Ιερούς Χορούς.

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

• 7 μ.μ. Παρουσίαση του δρώμενου Γκουρτζίεφ: Ένας Δάσκαλος της Ζωής. Μια δραματοποιημένη παρουσίαση (με ζωντανή μουσική) μικρών καθημερινών ιστοριών όπως τις έζησαν με τον Γκουρτζίεφ και τις κατέγραψαν ορισμένοι στενοί μαθητές του, μέσα από τις οποίες αποκαλύπτονται σημαντικές όψεις της διδασκαλίας του.

• 8.15 μ.μ. Ο Γκουρτζίεφ στον 21ο αιώνα και η σημασία της διδασκαλίας του για τον σύγχρονο άνθρωπο. Ομιλία του Στέφανου Ελμάζη, εκδότη-διευθυντή του περιοδικού ΑΒΑΤΟΝ και των εκδόσεων Αρχέτυπο.

Τιμή εισιτηρίου για την κάθε ημέρα 5 ευρώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ
Κέντρο Γκουρτζίεφ, τηλ. 697 346 6436
Περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ, τηλ. 2310 429200

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ VIVA.GR (ΤΗΛ. 11876)

Με την παράκληση να δημοσιευτεί / ανακοινωθεί

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ

Ο Γεώργιος Γεωργιάδης, γνωστός ως Γκουρτζίεφ (1866-1949), υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και με τη μεγαλύτερη επίδραση πνευματικούς δασκάλους του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε στο Καρς της Αρμενίας (σήμερα Γκουμρί) από Έλληνες γονείς, και από νεαρή ηλικία άρχισε να ταξιδεύει φτάνοντας σε απρόσιτα μέρη της Ασίας, σε μοναστήρια και αρχαίες σχολές, αναζητώντας την απάντηση στο ερώτημα που τον βασάνιζε: Ποιο είναι το νόημα και ο σκοπός της ανθρώπινης ύπαρξης;
Εντέλει, μετά από πολλά χρόνια αναζήτησης, το 1912 εμφανίστηκε στη Μόσχα ως φορέας μιας γνώσης, που δεν έμοιαζε με τίποτε απ’ όσα γνώριζε ή είχε ακούσει ο σύγχρονος κόσμος. Από τότε μέχρι σήμερα οι ιδέες του έχουν επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η διδασκαλία του –που περιλαμβάνει Ιερούς Χορούς, Μουσική, πρακτική Εργασία στον εαυτό και μια συνολική και ανατρεπτική θεώρηση του σύμπαντος– είναι ένα κάλεσμα για την αφύπνιση του σύγχρονου ανθρώπου. Ένα κάλεσμα για την αναζήτηση του αληθινού σκοπού της ανθρώπινης ύπαρξης. Στην πράξη, είναι ένα σύστημα εσωτερικής άσκησης μέσα στην καθημερινή ζωή, που στοχεύει στην αυτοσυνειδητότητα και στην ελευθερία από το εσωτερικό χάος μέσα στο οποίο ζούμε.

Το Κέντρο Γκουρτζίεφ (http://www.gurdjieff-center.gr), σε συνεργασία με τα αρχικά Κέντρα στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, έχει την ευθύνη της συνέχισης και της μετάδοσης της διδασκαλίας στην Ελλάδα.