Γιώτα Γερογιώργη: “Η μουσική είναι μια γλώσσα διεθνής που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή του ανθρώπου”

Πολιτισμός και Μουσική Παιδεία.
Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

H μουσική ανοίγει όμορφους δρόμους. Δρόμους επικοινωνίας. Καταργεί τα σύνορα. Είναι μια γλώσσα διεθνής που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή του ανθρώπου. Συγκινεί Γαληνεύει. Ηρεμεί. Είναι ζωή η μουσική… και,ναι.. έχει την δύναμη να ενώνει λαούς να φέρνει κοντά πολιτισμούς.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Η μουσική είναι μία. Αναμφίβολα. Κατανοητή απ’ όλους.. Μια γλώσσα κοινή… Κι οι μουσικοί είναι πολλοί.. Το ίδιο μουσικό κομμάτι θα το αποδώσει ο κάθε μουσικός διαφορετικά.Θα βάλει κάτι από τον εαυτό του, απ το δικό του συναίσθημα. Επίσης ο κάθε μουσικός θα διαλέξει ποιο είδος μουσικής θα ακολουθήσει,θα υπηρετήσει, θα αγαπήσει. Τι του ταιριάζει καλύτερα. Είναι σα να χρησιμοποιούν την ίδια παλέτα με τα ίδια ακριβώς χρώματα και το ιδιο θέμα, πολλοί ζωγράφοι διαφορετικων τεχνοτροπιών. Πόσο διαφορετικοι τελείως μεταξύ τους πίνακες θα προκύψουν. ..

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Η μουσική παιδεία σε καμία περίπτωση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη. Χωρίς μουσική δε μπορώ να φανταστώ τη ζωή. Χρειάζεται,είναι απαραίτητη. Ο άνθρωπος νιώθει μέσα από τη μουσική πιο έντονα τα συναισθήματα, Γαληνεύει, ηρεμεί. Θα έπρεπε να διδάσκεται σωστά από τις πρώτες κιόλας τάξεις σε όλα τα σχολεία.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Συνήθως το παιδί ζητάει από μόνο του αυτό που νιώθει να του κινεί το ενδιαφέρον.. Τις περισσότερες φορές το ένστικτο του είναι σωστό.. Ζητάει κάτι επειδή αισθάνεται ότι το χρειάζεται, ότι του αρέσει. Οι γονείς μπορούν μόνο να το αφήσουν να ξεκινήσει από αυτό που θα τραβήξει την προσοχη του. Να δώσουμε στο παιδί την ευκαιρία να δοκιμάσει. Αν στην πορεία δει οτι έκανε λάθος, οτι δεν του ταιριάζει, τότε δοκιμάζει κάτι άλλο. Κάποια ωδεία προσφερουν μάλιστα κάποιες δωρεαν δοκιμαστικές ώρες για μικρούς μαθητές σε όλα τα μαθήματα, ώστε να διαλέξουν μετά με μεγαλύτερη σιγουριά. Πάντως σημαντικό είναι να καταλάβει τοπαιδί πως μόνο με μελέτη κι εξάσκηση, με προσπάθεια κι αγάπη για τη μουσική και με πείσμα θα τα καταφέρει.. Το ταλέντο αν υπάρχει, κάποια στιγμή θα φανεί, μα μόνο του δεν φτάνει.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Θα έπρεπε να διδάσκεται. Και διδάσκεται στα μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια, στα οποία γίνεται εξαιρετική δουλειά, αλλά και σε πολλά άλλα σχολεία όπου υπηρετούν καθηγητές με ζήλο φιλότιμο κι αγάπη για τη μουσική παράδοση. Δυστυχώς χρειάζεται υπερπροσπάθεια απ΄ τους εκπαιδευτικούς… Οι ώρες στο ωρολόγιο πρόγραμμα δεν αρκούν.. Είναι μονόωρο μάθημα η μουσική. Έτσι πολλές φορές ξεκινούν κάποιο πρόγραμμα με σχετικό θέμα θυσιάζοντας ώρες απ’ τον ελεύθερο χρόνο τους για να μπορέσουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω στους μαθητές τους. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να γίνουν κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στην εκπαίδευση σήμερα.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Υπάρχουν πάρα πολλοί. Μουσικοί αξιόλογοι με γνώσεις και μουσική κατάρτηση που μάλιστα κι ενώ έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους εξακλουθούν να μελετούν, να μαθαίνουν, να βελτιώνονται. Μουσικοί με ταλέντο, μεράκι κι όρεξη.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Πολλά καινούρια τραγούδια. Τραγούδια που ν’ αγγίζουν την ψυχή. Έχουν μελοποιηθεί στίχοι μου από παλιούς εξαιρετικούς συνεργάτες μου,αλλά και από κάποιους που πρώτη φορά συνεργαζόμαστε και χαίρομαι πολύ γι ‘ αυτό. Έχω γράψει κι εγώ στίχο πάνω σε μουσική. Εχω γράψει στίχο και στα γερμανικά. Κι όλα αυτά τα όμορφα τραγούδια θα κυκλοφορήσουν πολύ σύντομα. Τα ερμηνεύουν υπέροχοι, αγαπημένοι τραγουδιστες και τραγουδίστριες. Έτοιμο να κυκλοφορήσει είναι το cd της Νεφέλης, σε μουσική Γιάννη Νικολάου, στο όποιο συμμετέχω με στίχο μου σε δύο τραγούδια. Αμέσως μετά περιμένω τα δώδεκα τραγούδια με στίχο απο την πρώτη μου ποιητική μου συλλογή «Νύχτωσε πάλι κι είναι αργά» που κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 2018 απο την ανεμοςεκδοτική. Και ακολουθούν πολλά άλλα που με πολλή αγάπη ετοιμάζουμε.

Βιογραφικο.

Στιχουργός και καθηγήτρια Γερμανικών Κατάγεται από την βόρεια Εύβοια,μεγάλωσε στη Γερμανία και μένει στην Αθήνα . Το 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι «ένα χαμόγελο» σε μουσική Νίκου Πιτλόγλου κι ερμηνεία Helene στο CD Parfait d’ amour από το Δίκτυο Τον Οκτώβρη του 2011 βραβεύεται σε διαγωνισμό στίχου του real.fm κι εκπομπή του Γιάννη Καλαμίτση το «ζωή μου αδιόρθωτη» που το μελοποιεί ο Σάκης Τσιλίκης και το ερμηνεύει ο Βασίλης Παγώνης και τον Νοέμβριο του 2011 βραβεύεται στους 10. αγώνες ποίησης στην Κέρκυρα «το σκουλαρίκι μου» το οποίο μελοποιεί ο Σπύρος Σαμοϊλης .Το διήγημα «έρωτας και βροχή» βραβεύεται την ίδια χρονιά και συμπεριλαμβάνεται στην ομώνυμη μουσικοθεατρική παράσταση που ανέβηκε στο Θέατρο της Ημέρας Νοέμβρη του 2012 κυκλοφορεί το τραγούδι «σαν αγέρας» σε μουσική Νίκου Καρίμπα κι ερμηνεία Σταύρου Αβραμογλου στο CD Μοιρασμένες στιγμές απ την culturemusic
Το 2014 κυκλοφορεί το CD Πρώτη Αμαρτια . Μουσική κι ερμηνεία Χάρης Καλαμπακάκης με έξι τραγούδια σε στίχους δικούς της. Το «καράβια που άραξαν μαζί» ερμηνεύει σε φιλική συμμετοχή ο Γιάννης Νικολάου Τον Απρίλη του 2017 κυκλοφόρησε το cd του Γιώργου Ρούγκα στο οποίο συμμετέχει με στίχο της στα «χιόνι» και το «ώρα μηδέν…ξυπνάτε» Από την Αμφικτιονία Ελληνισμού βραβεύτηκε με το Γ’ βραβείο και συμπεριλαμβάνεται στην ανθολογία ΣΤ’Παγκόσμιου Ποιητικού διαγωνισμού -2017 το «μισό αιώνα τώρα» Τον Ιούλιο του 2018 κυκλοφόρει στη Γερμανία το cd του Αλέξανδρου Χατζή Nur die Liebe από την Housemasters Records, στο όποιο συμμετέχει με γερμανικό στίχο στο τραγούδι «zwei Worte» σε μουσική Σαββα Ισοβίτη Συμμετέχει σε πολλές ομαδικές ανθολογίες ποίησης. Πρώτη ατομική της ποιητική συλλογή το «νύχτωσε πάλι κι είναι αργά» κυκλοφορεί από την άνεμος εκδοτική το Νοέμβριο του 2018 3. Δεκεμβρίου 2018 Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, κυκλοφορεί το τραγούδι «με λένε Νίκο»..Μουσική κι ερμηνεία Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Ετοιμάζεται το cd της Νεφέλης σε μουσική Γιάννη Νικολάου στο οποίο συμμετέχει με το «να ‘μουν πουλί θαλασσινό» και « το κραγιόν διορθώνω».