Γιώργος Πάχος «Για να σε βρω»

Μετά από επτά μήνες περίπου είμαστε εδώ για να τα πούμε ξανά. Όπως τότε έτσι και τώρα έρχεσαι με ένα χαρμόσυνο νέο. Τότε ήταν η κυκλοφορία του πρώτου σου τραγουδιού. Τώρα είναι η νίκη σου στο διαγωνισμό στίχων για την εκπομπή «ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ» στους 104.6. Για πες μας μερικά λόγια για όλο αυτό. Εδώ και περίπου έναν χρόνο γίνεται στο «Πρώτο Θέμα» μια πρωτότυπη ραδιοφωνική εκπομπή με παρουσιαστές τον κύριο Γιώργο Χατζή και τον κύριο Χρήστο Αηδόνη.
«ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ» λέγεται, όπως ανέφερες νωρίτερα.
Πρόκειται για μια εκπομπή που δίνει βήμα σε νέους στιχουργούς να δείξουν το ταλέντο τους και να αποκτήσουν εμπειρίες. Αφού επιλεχθούν οι νικητήριοι στίχοι, τότε μελοποιούνται και ενορχηστρώνονται από τους παρουσιαστές και έπειτα ερμηνεύονται από κάποιον καταξιωμένο καλλιτέχνη.
Παρακολουθώντας λοιπόν τη ροή των εκπομπών, διαβάζοντας στίχους διαγωνιζόμενων κατά καιρούς αλλά και ακούγοντας την τελική μορφή τους ως τραγούδια πλέον, «ψήθηκα» – που λέμε- να διαγωνιστώ κι εγώ. Έτσι, όταν τον Φλεβάρη ζητήθηκαν υποψήφιοι προς διαγωνισμό στίχοι αποφάσισα να στείλω και να δοκιμαστώ. Μια εβδομάδα πριν το τέλος του μήνα με ενημέρωσε η ομάδα διαχείρισης της εκπομπής ότι οι στίχοι μου βρίσκονται στους 15 καλύτερους του διαγωνισμού – μετά από επιλογή των κριτών – και ότι πλέον τίθενται σε ψηφοφορία κοινού για επτά ημέρες. Τελικά, κέρδισα καθώς στην ψηφοφορία κοινού βγήκα πρώτος. Ομολογώ ότι δεν το περίμενα και χάρηκα πάρα πολύ.

Είχες άγχος; Ναι είχα. Ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο γιατί πραγματικά υπήρχαν πολλά αξιόλογα στιχουργήματα που θα ήθελα πολύ να μελοποιήσω.
Αλλά αυτό το άγχος και αυτή η διαδικασία ομόρφυνε τη δύσκολη καθημερινότητα που ζούμε εδώ και αρκετό καιρό. Οπότε μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεφύγω.

«Για να σε βρω», ο τίτλος των στίχων σου. Θες να μας μιλήσεις λίγο για την ιστορία τους και γιατί αποφάσισες να διαγωνιστείς με αυτούς; Οι στίχοι γράφτηκαν πριν πολλά χρόνια όταν ακόμα ήμουν μαθητής γυμνασίου και χαζοέπαιζα κιθάρα. Μέχρι και σήμερα τους έχω μελοποιήσει πολλές φορές όμως καμία από αυτές δεν μου έκανε. Αποφάσισα λοιπόν να τους στείλω στην εκπομπή «ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ», έχοντας ήδη ακούσει νωρίτερα τις μελοποιήσεις προηγούμενων στίχων που έχουν διαγωνιστεί. Είμαι σίγουρος ότι τώρα πλέον θα πάρουν τον δρόμο τους και θα αποκτήσουν μορφή.

Για να σε βρω
Τα μάτια σου η θάλασσα
Κι εσύ ο προορισμός
Στον χάρτη που σχεδίαζα
Εγώ από μικρός.
Στεριά είναι τα χείλη σου
Απρόσιτο λιμάνι
Στα κύματα βυθίστηκα
Όπως το άσπρο στο μελάνι
Στον ουρανό περπάτησα

Στ’ αστέρια εγώ κρεμάστηκα
Για να κοιτώ μήπως σε δω
Για να σε βρω –
Να μην χαθώ.

Η αγκαλιά σου καταφύγιο
Στον πιο βαρύ καημό
Αγάλι στη φουρτούνα
Πυξίδα στον γιαλό.

Στον ουρανό περπάτησα
Στ’ αστέρια εγώ κρεμάστηκα
Για να κοιτώ μήπως σε δω
Για να σε βρω –
Να μην χαθώ.

Θα ήθελες να ευχαριστήσεις κάποιον; Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους με ψήφισαν και με στήριξαν αλλά και την εκπομπή «ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ» που δίνει βήμα και εμπειρίες στους συμμετέχοντες. Επίσης, θα ήθελα να αφιερώσω τη νίκη στον πατέρα μου που βγήκε νικητής από μια δύσκολη περιπέτεια καθώς και τους στίχους μου στην Ιφιγένεια που μόλις γεννήθηκε και είναι ίδια ο πατέρας της.

Τέλεια. Τώρα περιμένεις οι στίχοι σου να μετουσιωθούν σε τραγούδι. Σωστά; Ακριβώς… Όπως επίσης και τον τραγουδιστή ή την τραγουδίστρια που θα το ερμηνεύσει.

Στην πρώτη σου συνέντευξη εδώ στο Polismagazino είχαμε ξεκινήσει τη συζήτησή μας με την πρώτη σου μουσική ανάμνηση. Έτσι λοιπόν θα ήθελα να κλείσουμε με κάτι αντίστοιχο… Με μια ανάμνηση…. Ας πάμε πίσω αρκετά χρόνια στο Λαύριο που έπαιξα κιθάρα μαζί με το Νίκο για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό. Ψαρωμένοι τότε μαθητές ακόμα και οι δύο, χωρίς καν καλά -καλά στοιχειώδη εξοπλισμό παίξαμε μουσικά θέματα. Θυμάμαι απλά να κρατάω μια μι μινόρε και μια λα. Ανάθεμα πως ακούστηκαν. Ο κόσμος μάλλον χειροκρότησε από ευγένεια (γέλιο…), αν και ο Νίκος ήξερε από τότε να παίζει…

Στο Λαύριο; Ναι… Βλέπεις για εμένα το Λαύριο και συγκεκριμένα το Συρί είναι πολύ σημαντικός σταθμός στη ζωή μου. Είναι το ησυχαστήριό μου. Βέβαια το μέρος το κάνουν όμορφο οι άνθρωποι αλλιώς είναι λειψό. Πρώτα γνώρισα τον Κώστα, τον Τάκη και τη Μαρία σε μια αλάνα που έπαιζαν ποδόσφαιρο. Ε ταιριάξαμε, ο ένας στήριζε τον άλλον από μικρά παιδιά. Τώρα σου μιλώ για μια γνωριμία είκοσι χρόνων περίπου. Μόνο όμορφα έχω να θυμάμαι. Μετά γνώρισα τον Βαγγέλη, τη Βάσια, τον Πέτρο και τον Άγγελο. Γίναμε μια μεγάλη παρέα, «μαζευόμαστε» όπως λέμε όλοι μαζί και περνάμε ατέλειωτες ώρες… Ξέρω ότι με στηρίζουν και ότι θα με στηρίζουν.

Γιώργο σε ευχαριστούμε πολύ, αναμένουμε να ακούσουμε το τραγούδι ολοκληρωμένο! Εγώ σας ευχαριστώ για όλα!

Ακούστε τη Συνέντευξη του Γιώργου Πάχου από την εκπομπή «ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ» στους 104,6 πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=BHLbA7YU1WY&ab_channel=Μεταξύσοβαρούκαιαστείουστους104,6