Γιώργος Καγιαλίκος «Kάποιες φορές τα πιο σοβαρά πράγματα πρέπει να λέγονται με χιούμορ…»

Με 9 δισκογραφικές δουλειές στο ενεργητικό του και πολλές από αυτές μελοποιήσεις ποιημάτων, ο συνθέτης Γιώργος Καγιαλίκος μας αιφνιδίασε μέσα στο καλοκαίρι με ένα σατιρικό τραγούδι που μας έκανε να χαμογελάσουμε, συζητήθηκε ιδιαίτερα και αγαπήθηκε πολύ …τον «Ψυκτικό από το Περιστέρι», με την απολαυστική ερμηνεία του Δώρου Δημοσθένους! Πώς προέκυψε; Την απάντηση μας τη δίνει ο ίδιος ο συνθέτης …

Γιώργο, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον…”Ψυκτικό από το Περιστέρι”; Η αλήθεια είναι ότι το έγραψα μέσα σε λίγα λεπτά μετά από ένα βραδινό δελτίο ειδήσεων, αλλά είναι ένα τραγούδι που υποσυνείδητα δουλευόταν μέσα μου τα τελευταία χρόνια. Ήθελα να μιλήσω για την κακή χρήση των στερεοτύπων που χρησιμοποιούν ως εργαλείο αρκετοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι για να κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους ώστε να τους ελέγχουν και να τους χειραγωγούν.

Θεωρείς ότι είναι πολιτικό τραγούδι; Θα έλεγα πως είναι ένα τραγούδι επιθεώρησης. Ένα τραγούδι που σατιρίζει ένα άστοχο πολιτικό σχόλιο και φωτογραφίζει αυτόν που το έκανε, όχι όμως με επιθετικό τρόπο αλλά με χιούμορ και ευγένεια. Καθώς επίσης κάποιοι ακροατές ενδεχομένως να αγνοούν το γεγονός που με ενέπνευσε, ήθελα το τραγούδι να μπορεί να σταθεί και έξω από αυτό. Έτσι λοιπόν θα μπορούσε να μιλάει για τον οποιοδήποτε που δέχεται με αυτοσαρκασμό την ταμπέλα που κάποιοι θέλουν να του φορέσουν δίνοντας ταυτόχρονα τις απαντήσεις που τους πρέπει.

Σίγουρα ξεχωρίζει η θεατρική ερμηνεία του Δώρου Δημοσθένους. Πώς ήταν η συνεργασία σας; Ήταν από την αρχή στο μυαλό μου ο ιδανικός, και ίσως ο μοναδικός ερμηνευτής που θα μπορούσε να πει το τραγούδι τόσο πειστικά. Ο Δώρος έχει τεράστια εκφραστική παλέτα και τρομερές δεξιοτεχνικές ικανότητες που του δίνουν την άνεση να ερμηνεύει τραγούδια κάθε ύφους. Είχαμε πρωτοσυνεργαστεί δισκογραφικά το 2014 και χαίρομαι πολύ που όταν του έστειλα το τραγούδι αμέσως δέχτηκε και το αγάπησε όσο και εγώ.

Στο ίδιο ύφος και το video clip, του οποίου υπογράφεις το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Μίλησέ μας γι’ αυτό. Ήταν στιγμές που όταν έγραφα το τραγούδι σκεφτόμουν ταυτόχρονα και την οπτικοποίησή του. Στην αρχή σκεφτόμουν περίπλοκα και δύσκολα σε επίπεδο παραγωγής σενάρια αλλά σιγά – σιγά και μετά από συζητήσεις με τον Δώρο αποφάσισα να γίνει με μια κάμερα στο χέρι όπου ο ήρωας του τραγουδιού έχει βγάλει τα ρούχα της δουλειάς και κάνει μια βόλτα στις πλατείες του Περιστερίου σαν να βλέπει για πρώτη φορά την πόλη που μεγάλωσε, σχεδόν σαν τουρίστας. Έτσι μια Κυριακή πήγα στο Περιστέρι παρέα με τον γιο μου και ψάξαμε να βρούμε τα κατάλληλα σημεία. Την επόμενη Κυριακή πήγαμε ξανά με τον Δώρο και τον φωτογράφο – εικονολήπτη Γιώργο Σπανό και το γυρίσαμε. Ήταν κάτι που δεν έχω ξανακάνει και ομολογώ πως το ευχαριστήθηκα πολύ.

Να περιμένουμε κι άλλα τραγούδια από σένα στο ίδιο ύφος; Ναι, είναι ένα ύφος στο οποίο μπορώ και γράφω αβίαστα. Η αλήθεια είναι πως έχω γράψει αρκετά τραγούδια που ίσως θεωρούνται “λόγια” αλλά υπάρχει και αυτή η άλλη μου πλευρά που όσοι με γνωρίζουν λίγο καλύτερα δεν τους είναι άγνωστη. Θεωρώ δε πως αυτό το ύφος είναι συγγενικό με το παιδικό τραγούδι με το οποίο έχω ασχοληθεί και πιστεύω πως κάποιες φορές τα πιο σοβαρά πράγματα πρέπει να λέγονται με χιούμορ και μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με το ραδιόφωνο ως επιμελητής και ραδιοφωνικός παραγωγός τον τελευταίο χρόνο; Η πρόταση υπήρχε από πολύ καιρό αλλά όλο το ανέβαλλα καθώς δεν υπήρχε ο χρόνος για να ασχοληθώ όπως θα ήθελα. Έγιναν τριανταπέντε ωριαίες εκπομπές την προηγούμενη σεζόν, οι περισσότερες θεματικές και με αρκετές συνεντεύξεις νεότερων και παλαιότερων ανθρώπων της μουσικής. Ευχαριστώ τον διευθυντή προγράμματος του Sitia Fm Μανώλη Μεταξάκη για την εμπιστοσύνη και για την πρόσκληση που  είναι πάντα ανοιχτή. Όταν οι συνθήκες μου το επιτρέψουν θα επανέλθω με νέο κύκλο εκπομπών.

Τι ετοιμάζεις για τον χειμώνα; Τον δέκατο δίσκο μου που ελπίζω να ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Σκέφτομαι επίσης να κάνω μια αναδρομική συναυλία με καλεσμένους πολλούς από τους ερμηνευτές που είχα την τύχη να συνεργαστώ τα τελευταία δέκα χρόνια.