Γιώργος Δόλγυρας: “Ματώνω όποτε γράφω και βγάζω την ψυχή μου”

“Η συλλογή διηγημάτων μου αν και είναι φαντασίας με μυθικά πλάσματα θα άρεσε πιστεύω και σε μη μυημένους λάτρεις του είδους καθώς περιέχει πολλά υπαρξιακά, κοινωνικά και συναισθηματικά επίπεδα.”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Έλαβα τον 1ο έπαινο φανταστικού διηγήματος νέων στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας του Λογοτεχνικού Περιοδικού Κεφαλονιάς «ΚΕΦΑΛΟΣ», το 2019. 30 ετών. Ήταν η στιγμή που ένιωσα ολοκληρωμένος και ικανός μετά από διάφορα σεμινάρια δημιουργικής για χρόνια. Έτσι με αφορμή την βράβευση έγραψα ακόμα 3 διηγήματα ώστε να εκδώσω την πρώτη μου συλλογή διηγημάτων με τίτλο: ”Σκοτεινά Φεγγάρια” από τις εκδόσεις ”Πηγή”, πιστεύοντας πως αξίζει να προσπαθήσω. Ευελπιστώ να βρει την ανάλογη απήχηση στο κοινό.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Σκοτάδι βασιλεύει στην ψυχή μου και αναζητώ το φως όπως οι χαρακτήρες των διηγημάτων μου που αν και τέρατα πονάνε και ματώνουν όπως οι άνθρωποι με τους οποίους συγκρούονται.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Πάντα. Μόνο βιωματικά μπορώ να γράψω σε αυτή την πρώιμη φάση της συγγραφικής μου αρχής. Ματώνω κυριολεκτικά όποτε γράφω και βγάζω την ψυχή μου. Την ποιότητα του βιβλίου μου θα την κρίνει το κοινό και ο χρόνος. Εγώ υπόσχομαι πως θα βρουν ατόφια συναισθήματα στις σελίδες του βιβλίου μου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Είμαι κλειστός και απόμακρος άνθρωπος, ακοινώνητος για αρκετούς. Γι’ αυτό και ξεκίνησα να γράφω. Θέλω να βγω από την γυάλα μου και να έρθω σε επαφή με τον κόσμο. Να με ακούσουν και να τους ακούσω. Η συλλογή διηγημάτων μου αν και είναι φαντασίας με μυθικά πλάσματα θα άρεσε πιστεύω και σε μη μυημένους λάτρεις του είδους καθώς περιέχει πολλά υπαρξιακά, κοινωνικά και συναισθηματικά επίπεδα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Γράφω μία νουβέλα και ένα μυθιστόρημα αν και έχω κολλήσει γιατί με στρεσάρει πολύ η πανδημία στην οποία βρίσκεται η χώρα. Αναρωτιέμαι το αύριο και τι θα ξημερώσει μέσα από αυτό το σκοτάδι που έχει μπει στην ζωή μας και την άβυσσο του χάους που κανένας δε ξέρει πότε θα τελειώσει και πως θα ξημερώσει το αύριο. Θα επανέλθουμε ή θα μείνουμε κλεισμένοι στον εαυτό μας και θα γίνουμε όλοι αντικοινωνικοί στα όρια της παράνοιας;  Εξαιρετικά, σας ευχαριστώ πολύ και πάλι.

https://www.pigi.gr/product/skoteina-feggaria/

Βιογραφικό.

Γιώργος Δόλγυρας: Γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10/05/89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είναι σπουδαστής στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας κ’ θεάτρου σε διάφορα εργαστήρια της πόλης (Παράθλαση, Aβέρτο κ.α.) καθώς και στις Δραματικές Σχολές Ιάσμος- Βασίλης Διαμαντόπουλος, Βουτσινά και Ροντίδη.

Παρακολούθησε μαθήματα σεμιναρίου στον πρώην Πολυχώρο Μεταίχμιο. Διδάχθηκε δημιουργική και θεατρική γραφή σε εργαστήρια της Θεσσαλονίκης (Script & Art κ’ στον Ιανό).

Εργάστηκε εθελοντικά σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές (Αντιγόνη στο Radio City και Versus /μικρού μήκους ταινία με θέμα τον καρκίνο). Το διήγημα του «Θηλιά στο λαιμό» έλαβε τον 1το έπαινο φανταστικού διηγήματος νέων στον 1το Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας του Λογοτεχνικού Περιοδικού Κεφαλονιάς «ΚΕΦΑΛΟΣ», το 2019.

Συμπεριλήφθη στην πρώτη του προσωπική συλλογή διηγημάτων «Σκοτεινά Φεγγάρια», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πηγή» το 2020.