Γιατί η βιταμίνη D είναι ο σύγχρονος σύμμαχός της υγείας μας; H Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Οδύσσεια Κωνστάντουρα μας εξηγεί!

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το 73% των Ελλήνων έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. H Ενδοκρινολόγος–Διαβητολόγος Οδύσσεια Κωνστάντουρα μας επισημαίνει τα οφέλη και τις ιδιότητες της βιταμίνης D στον οργανισμό μας, καθώς και ότι η ανεπάρκεια της σήμερα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.

Η βιταμίνη D μέσω των υποδοχέων της αλληλεπιδρά με περισσότερα από 2.000 γονίδια στο ανθρώπινο σώμα τα οποία με τη σειρά τους κωδικοποιούν πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση, τη διαφοροποίηση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Η χοληκαλσιφερόλη (D3) αποτελεί τη φυσική μορφή και ανεβάζει τα επίπεδα της ολικής βιταμίνης D αποτελεσματικότερα.

Η βιταμίνη D αποδεικνύει τον σημαντικότατο ρόλο της στη διατήρηση της καλής υγείας,  συμβάλλοντας στην φυσιολογική απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου με αποτέλεσμα γερά οστά, μυς και δόντια. Στην μείωση φλεγμονών και στη ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνεισφέρει στη διατήρηση της μυϊκής αντοχής ενώ βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση αυτοάνοσων νοσημάτων (όπως η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Θ.HASHIMOTO, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτης τύπου 1, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, κοιλιοκάκη, νόσος του Crohn).

Συχνή έλλειψη βιταμίνης D παρατηρείται σε μερικές ομάδες πληθυσμού όπως οι χορτοφάγοι, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, κυρίως όσων κατοικούν σε αστικά κέντρα. Άτομα με παθήσεις οστών και με χρόνια διαρροϊκά σύνδρομα και φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Οι αθλητές, οι έγκυες και γυναίκες που θηλάζουν, άτομα με λοιμώξεις του αναπνευστικού και όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Θ. HASHIMOTO).

Η Ενδοκρινολόγος–Διαβητολόγος κα Οδύσσεια Κωνστάντουρα είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Διαβήτη & Ενδοκρινολογίας στο Radcliffe Infirmary Oxford University. Έχει ειδικευθεί στην Παιδοενδοκρινολογία στο Νοσοκομείο Π & Α Κυριακού, καθώς επίσης και στην Ενδοκρινολογία στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλα διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά ιατρικά περιοδικά, επίσης η συμμετοχή της είναι σημαντική σε ενημερωτικές επιστημονικές εκδηλώσεις καθώς και σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπου έχει εκθέσει τις ισχύουσες επιστημονικές απόψεις σε θέματα που άπτονται της ειδικότητάς της.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ενδοκρινολόγο – Διαβητολόγο Οδύσσεια Κωνστάντουρα, στην κλινική της ODC Medical που βρίσκεται στη Λ. Κηφισίας 64Β, Μαρούσι, τηλ. επικοινωνίας 210 6107433.