Γιάννης Καμίνης: “Η συμμετοχή μου συμβολίζει την ανάγκη επαφής με το κοινό σε πραγματικό χρόνο και χώρο, πέρα από τον ψηφιακό”

Υποδεχόμαστε το Φεβρουάριο του 2021 με πρωτοποριακό project της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ το οποίο πρότεινε και επιμελείται η καλλιτέχνις Χρύσα Μπαρζόκα.
Στο πρότζεκτ γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εκθέτουν με έργα στραμμένα προς την κρυστάλλινη βιτρίνα έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να θαυμάσουν δημιουργίες από τον εξωτερικό αύλειο χώρο – στο κλίμα της εποχής… Η έκθεση θα βρίσκεται εκεί όλο τον Φεβρουαριο επιμένοντας να συγκεντρώνει την προσοχή και την συναισθηματική φόρτιση του θεατή.

Sea Spirit

Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτό το project. Ποιο συναίσθημα πιστεύετε πως επικρατεί στον επισκέπτη αντικρίζοντας το δικό σας έργο; Το δικό μου έργο έχει τον τίτλο Sea Spirit. Είναι ένα έργο που σχετίζεται με τη συναισθηματική ροή που μπορεί να κατακλύζει κάθε άνθρωπο. Η ισχύ της υδάτινής μας φύσης, είναι ειδικά τώρα πολύ επίκαιρη, καθότι οι εποχές που ζούμε μοιάζουν με μία φουρτουνιασμένη θάλασσα που αναζητά κάθαρση για να γαληνέψει. Το συγκεκριμένο έργο είναι μία ενεργειακή πύλη που υπενθυμίζει στον/ην αποδέκτη πώς η βούλησή του/της είναι συνυφασμένη με τη θεία βούληση. Ας ελπίσουμε σύντομα να καθαγιαστούμε όλοι και να γαληνέψουμε μέσω του γαλάζιου στοιχείου.

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας

Τι συμβολίζει για εσάς η συμμετοχή σας, στο γυάλινο περίπτερο, στη Νέα Παραλία; Η συγκεκριμένη δράση είναι πολύ σημαντική διότι δίνει βήμα στον πολιτισμό μέσα στην πόλη, αγγίζοντας έτσι τις ζωές των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους. Η συμμετοχή μου συμβολίζει την ανάγκη επαφής με το κοινό σε πραγματικό χρόνο και χώρο, πέρα από τον ψηφιακό. Η τέχνη άλλωστε στη ζωγραφική χάνει το σύνολο της πραγματικής της διάστασης όταν απεικονίζεται σε μια φωτογραφία. Ειδικά για τα δικά μου έργα που παρουσιάζουν άλλες πτυχές ανάλογα με τις μεταβολές του φωτός είναι σημαντική η επαφή με το κοινό σε πραγματικό περιβάλλον.

Με τη Ντόρα Ψαλτοπούλου στο Μανχάταν

Πώς νομίζετε ότι μπορεί να επιδρά στους θεατές αυτή η πρωτοβουλία τη δεδομένη εποχή; Αν αναλογιστούμε πόσο παραγκωνισμένες είναι οι τέχνες στην εποχή μας και πόσο μακριά είναι ο κάθε άνθρωπος από την καθημερινή δημιουργική έκφραση και την ουσιαστική ψυχαγωγία, θα καταλάβουμε πως μια τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί βάλσαμο για την ψυχή. Ειδικά τον καιρό του εγκλεισμού, κάθε θετικό καλλιτεχνικό ερέθισμα είναι απαραίτητο για την πνευματική μας ενδυνάμωση και ανύψωση.

Σε έκθεση στη Σεούλ

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ μπορεί να προτείνει εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης μίας επερχόμενης δυστοπίας; Η επικεφαλής της Επίμονης Τέχνης, Χρύσα Μπαρζόκα, αποδεικνύει έμπρακτα πως όποιος διαθέτει όραμα, θέληση και όρεξη για δουλειά μπορεί να συστρατεύσει δυνάμεις που αποδίδουν τα μέγιστα για το κοινό καλό. Άλλωστε όλοι σήμερα αντιλαμβάνονται πόσο ουσιαστικό ρόλο παίζει η συλλογικότητα για την επόμενη ημέρα, αναθεωρώντας τα παλαιότερα πλαίσια. Σαφώς, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης μίας δυστοπίας COVID είναι η δημιουργικότητα μέσω τέχνης.

Με το Σταύρο Μυρωνίδη και το Σταύρο Χαραλαμπάκη στη Γκαλερί Μυρό

Υπάρχει ανάγκη για νέες καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές την εποχή του ιού; Οι καλλιτεχνικές δράσεις βοηθούν ουσιαστικά την υγιή μετουσίωση και παράλληλα την ψυχαγωγία που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ποιότητας ζωής. Ειδικά τώρα που έχουν απαγορευτεί όλες οι δραστηριότητες που ψυχαγωγούν τον άνθρωπο η ανάγκη είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι δημόσιοι χώροι ενδείκνυνται και για αυτή τη λειτουργία με επίκεντρο την καλαισθησία και την ομορφιά. Εφόσον και εάν οι κυβερνήσεις επιτρέψουν και ενισχύσουν τη θετική επίδραση των τεχνών για τον άνθρωπο, οι κοινωνίες μας θα έχουν τη δυνατότητα να θεραπευτούν πιο γρήγορα.

Στο γυάλινο κτίριο της Νέας Παραλίας

Η Θεσσαλονίκη στο πέρασμα των χρόνων νοιώθετε ότι αγκαλιάζει τους καλλιτέχνες; Ιστορικά η Θεσσαλονίκη ήταν κέντρο πολιτισμού για όλη την Ελλάδα και δυνητικά θα μπορούσε να ξαναγίνει κεντρικός πυλώνας πολιτισμού τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τον κόσμο. Σήμερα, με αυτή την ενέργεια ο Δήμος, υπό τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Μαρία Καραγιάννη, αξιοποιεί με νέο και ουσιαστικό τρόπο τους δημόσιους χώρους, ενισχύοντας τον πολιτισμό και βελτιώνοντας σημαντικά την εικόνα της πόλης. Σαφώς η Θεσσαλονίκη με τη συγκεκριμένη δράση αγκαλιάζει τους καλλιτέχνες, αλλά και τους εν δυνάμει καλλιτέχνες που θα εμπνευστούν και θα κινητοποιηθούν από αυτή.