Γιάννης Γιαννατσής: «Δεν υπάρχει υποκατάστατο της επαφής με το ζωντανό κοινό»

Ο Γιάννης Γιαννατσής, Τραγουδιστής, Musical performer, απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

“Από τον εγκλεισμό έχω στερηθεί τη δουλειά μου και την καλλιτεχνική δημιουργία”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Έχουμε συμπληρώσει ένα χρόνο σε αυτήν την κατάσταση με μικρά διαλείμματα «ελευθερίας». Δυστυχώς, έχουμε αρχίσει όλοι και αισθανόμαστε μια φυσιολογικότητα μέσα σε αυτό τον εγκλεισμό. Παρόλα αυτά, ανυπομονούμε να βγούμε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- από αυτή τη κατάσταση, γιατί αρχίζει να γίνεται ασφυκτική. Έτσι, κι εγώ, προσπαθώ μέσα σε όλη αυτή τη ψυχολογία καταστολής να αξιοποιώ το χρόνο μου κάνοντας δημιουργικά πράγματα πάνω στη μουσική, καθώς και -όπως η πλειονότητα- να βγαίνω έξω για περιπάτους με φίλους.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Τους τελευταίους μήνες έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και ακούμε συνεχώς τέρατα. Σοκάρομαι από τα μεμονωμένα περιστατικά και τις λεπτομέρειες που βγαίνουν προς τα έξω. Δυστυχώς όμως από το γεγονός, στο γενικότερο πλαίσιό του, δεν σοκάρομαι. Στον καλλιτεχνικό χώρο -όπου ανήκω και εργάζομαι- ακούς συνεχώς πράγματα και πιάνεις τον εαυτό σου να ακροβατεί σε ένα σχοινί ανάμεσα στη φήμη – κουτσομπολιό και στην αλήθεια των γεγονότων. Όλοι έχουμε ευθύνη είτε ως ακροατές είτε ως θεατές. Θεατής ενός τέτοιου περιστατικού δεν έχω υπάρξει. Έχω υποστεί όμως, ψυχολογική βία και απειλές σε δουλειές και συμπεριφορές που αν δεν ήμουν συνεχώς alert, ώστε να αποχωρώ εγκαίρως, ενδεχομένως θα είχαν εξελιχθεί σε παρενοχλήσεις.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Είμαι άνθρωπος που εμπιστεύεται την επιστήμη. Είμαι επίσης, άνθρωπος, που θα κρίνει εκ των αποτελεσμάτων και των γεγονότων. Είναι πολύ νωρίς πολύ πρόσφατο, για να αναγνωρίσω την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Όσον αφορά τον εμβολιασμό, θεωρώ πως όταν έρθει η ώρα εμβολιασμού της δίκης μου ηλικιακής ομάδας, δεν θα υπάρχει -είτε έμμεσα είτε άμεσα- περιθώριο επιλογής.  

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Από τον εγκλεισμό έχω στερηθεί τη δουλειά μου και την καλλιτεχνική δημιουργία. Και αυτό είναι αναμφίβολο για την πλειονότητα του κόσμου και δη για τους καλλιτέχνες. Δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω κάπως. Η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να υπάρξει για έναν καλλιτέχνη μέχρι ενός σημείου, παρόλη την κατάσταση. Η καλλιτεχνική δημιουργία μέσω της δουλειάς όμως, είναι μια στέρηση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί υπό αυτές τις συνθήκες. Δεν υπάρχει υποκατάστατο της επαφής με το ζωντανό κοινό.

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Σύγχυση. Αυτό θα επικρατήσει. Ψυχολογική και εργασιακή διατάραξη. Θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επανέλθει η κατάσταση από τον «απεγκλωβισμό» μας. Οι συνέπειες, εξάλλου -ψυχολογικές και οικονομικές- θα φανούν μακροπρόθεσμα. Δεν είναι κάτι εφήμερο.