Γεώργιος Ντούσκος: “Τρία πράγματα χαρακτηρίζουν την κουζίνα μου. Οι έντονες γεύσεις που ξεσηκώνουν τους ουρανίσκους, τα minimal food styling και τα ελληνικά προϊόντα”

Ο Γεώργιος Ντούσκος sou Chef στο restaurant “1055” του Regency Casino Mont Parnes, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Ο Γεώργιος Ντούσκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, στις γειτονιές των Άνω Πετραλώνων στο Θησείο και στου Φιλοπάππου. Ο μικρός του “παράδεισος” όμως βρίσκεται σ’ ένα μικρό νησάκι του Ιονίου το Μεγανήσι απ’ όπου και κατάγεται!
Αφου τελείωσε τις μαγειρικές του σπουδές, ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο της εστίασης -δίπλα σε σημαντικούς chef- στο πεντάστερο ξενοδοχείο Ledra Marriott, όπου ταυτόχρονα εξέλιξε και την εκπαίδευσή του με εξειδικευμένα σεμινάρια γαστρονομίας.
Το 2013 πηγαίνει ως εκπρόσωπος του Ledra Marriott στο Greek food festival στο Renaissance Convention Center Hotel στη Βομβάη. Παράλληλα εκεί οργανώνει σεμινάρια training & consulting για την τελική απόδοση του πιάτου πάνω στην ινδική κουζίνα.
Επίσης έχει εργαστεί ως εκπαιδευτής μαγειρικής τέχνης στα Κέντρα δια βίου μάθησης.
Η επαγγελματική του πορεία συνεχίζεται στα εστιατόρια του Club Hotel Casino Loutraki, στο επιβλητικό Hotel Grande Bretagne a Luxury Collection ως sous Chef και ως private chef σημαντικών προσωπικοτήτων σε οικίες και ιδιωτικά γιοτ.
Σήμερα τον βρίσκουμε στο restaurant “1055” – Regency Casino Mont Parnes!

Περί ελληνικής κουζίνας τι έχετε να πείτε; Η ελληνική κουζίνα έχει ένα μέλλον με εντυπωσιακή εξέλιξη, γιατί έχει ξεκάθαρη ταυτότητα, έχει έναν απεριόριστο πλούτο και έχει τις γεύσεις, τα αρώματα και τα χρώματα με τα οποία έχουμε μεγαλώσει. Αυτά όλα μπορεί να τα βρει κανείς από τα gourmet restaurants ως και την παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα. Η ελληνική κουζίνα είναι στοιχείο της πολιτιστικής μας ταυτότητας γι’ αυτό και πρέπει να τη διατηρήσουμε.

Η ελληνική κουλτουρα δέχεται τις gourmet γεύσεις; Η ελληνική κουλτούρα πλέον έχει κάνει τεράστιο άλμα όχι μόνο δέχεται, αλλά αναζητά και τις gourmet γεύσεις και τις conceptual ιδέες τις μοναδικές γεύσεις και τα πρωτοποριακά πιάτα.
Υψηλή τεχνική, μαγειρική με πρωτοποριακά μενού χαρακτηρίζουν το ύφος πολλών εστιατορίων σε πιάτα ελληνικής κουζίνας.

Ποιό είναι το χαρακτηριστικό που συναντάει κάποιος στην κουζίνα σας; Τρία πράγματα θα έλεγα οτι χαρακτηρίζουν την κουζίνα μου, οι έντονες γεύσεις που ξεσηκώνουν τους ουρανίσκους, minimal food styling και τα ελληνικά προϊόντα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας υλικό; Δεν μπορώ να μιλήσω για αγαπημένο υλικό, γιατί τα αγαπημένα μου υλικά είναι πολλά!
Τα μυρωδικά είναι από τα αγαπημένα μου υλικά, γιατί ενισχύουν τη γεύση των πιάτων προσδίδοντας ξεχωριστά αρώματα, αλλά και αναβαθμίζουν τη διατροφική αξία των φαγητών, λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχουν. Η χώρα μας έχει έναν απίστευτο πλούτο σε μυρωδικά και είναι πολύ εύκολο να υπάρχουν σε κάθε κουζίνα.

Talent show, μαγειρική και αναγνωρισιμότητα ποιά είναι η γνώμη σας; Σίγουρα τα talent show προσφέρουν αναγνωρισιμότητα σε νέους ανθρώπους, γιατί η τηλεόραση φέρνει κοντά τα άτομα με το κοινό. Σίγουρα αναδεικνύονται κάποια άτομα με ταλέντο. Το θέμα είναι αυτό το ταλέντο να εξελιχθεί και το άτομο να αποδείξει τη δουλειά του και όταν σβήνουν οι κάμερες και σταματούν οι σκηνοθεσίες.
Πάθος και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις είναι η βασική συνταγή για τη δουλειά μας καθώς και η αφοσίωση, ο χρόνος και η επιμονή!

Τι προτιμάτε τηλεοπτικούς chef ή chef σε εστιατόριο; Είναι διαφορετική η εργασία on camera και διαφορετική σε πραγματικό χρόνο!
Οι τηλεοπτικοί chef έχουν να αντιμετωπίσουν τεχνικά θέματα περισσότερο για να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα!
Όμως η δουλειά ενός chef ή η εκπαίδευση ενός μάγειρα στο stage της κουζίνας απαιτεί πολλά πράγματα μέχρι το πιάτο να φτάσει στον πελάτη, διαφορετικοί χρόνοι, διαφορετικές απαιτήσεις εγρήγορση άριστη οργάνωση και σίγουρα δεν υπάρχει η δικαιολογία του λάθους!

Ποιον chef θαυμάζετε; Δύσκολη ερώτηση γιατί είναι αρκετοί οι chef που θαυμάζω και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα έχουμε αξιόλογους chef που έχουν διαπρέψει και στο εξωτερικό. Δεν θα ήθελα να ονοματίσω κάποιον γιατί θα ήταν άδικο για τους υπόλοιπους!

Τι θα μαγειρεύατε στο σπίτι για φίλους; Λοιπόν στο σπίτι θα επέλεγα να κάνω ένα ωραίο μεγάλο brunch για μικρούς και μεγάλους φίλους γιατί ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και για τα παιδιά ένα ωραίο μενού είναι μεγάλη ευχαρίστηση. Επίσης επιλεγω το brunch γιατί πραγματοποιείται σε ένα χρονικό διάστημα της ημέρας που φέρνει κοντά τους ανθρώπους για συζήτηση, υπάρχει ενέργεια και ωραία διάθεση! Αυτό το μενού σίγουρα θα περιείχε δύο πίτες παραδοσιακές, μια ωραία τυρόπιτα και μια αρωματική σπανακόπιτα! Αυγά benedict, που αγαπούν πολύ τα παιδιά, brioche με παστράμι και γραβιέρα Κρήτης, κεικ με γλάσο λεμονιού, pancakes με μέλι, μούσλι και μήλο ατομικές φρουτοσαλάτες, smoothies με ρόφημα αμυγδάλου μπανάνα και φυστικοβούτυρο, καφέδες για όλες τις προτιμήσεις και φρεσκοστυμμένους χυμούς!

Καραντίνα, κλειστά μαγαζιά και μαγειρική στο σπίτι. Πως βλέπετε την επόμενη ημέρα; Μια ερώτηση που μας αφορά όλους θα έλεγα !! Θα μιλήσω αρχικά για τη ζημιά που προκάλεσε στην εστίαση το lockdown. Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα και για τους ιδιοκτήτες αλλά και για τους εργαζόμενους που θ’ αργήσει πολύ να διορθωθεί. Προκάλεσε όχι μόνο οικονομικές δυσχέρειες αλλά και ψυχικό κόστος στους εργαζόμενους γιατί η ανάγκη της εργασίας δεν εξυπηρετεί μόνο την επιβίωση και το βιοποριστικό μας μέλλον, αλλά και την ανάγκη για δημιουργία, παραγωγή έργου, επαφή με τον κόσμο. Στην δουλειά μας η διάδραση με τον κόσμο, μας δίνει την ώθηση να συνεχίσουμε! Παρόλα αυτά, στο διάστημα αυτό καλλιεργήθηκε πολύ η «μαγειρική στο σπίτι». Ο κόσμος αναζητούσε συνταγές στο διαδίκτυο, είδα και εγώ πολύ έντονα, από τους προσωπικούς μου λογαριασμούς στο fb και στο instagram, τον ενθουσιασμό που υπήρχε για μία συνταγή που πόσταρα και την ανάγκη του κόσμου να δημιουργήσει και να ευχαριστηθεί μ’ ένα ωραίο φαγητό, ακόμα και να δει ένα ωραίο πιάτο! Τώρα ως αναφορά στην επόμενη μέρα που πιστεύω ότι πλησιάζει, τα πράγματα εύχομαι σταδιακά να βελτιωθούν. Θα υπάρξει έντονη κινητικότητα των ατόμων σε εστιατόρια και γενικά σε χώρους εστίασης γιατί πλέον ο κόσμος θέλει να βγει να βρεθεί σ’ ένα ωραίο περιβάλλον, να φάει ένα ωραίο φαγητό να πιει έναν καφέ ή ένα ποτό. Είθε όλα αυτά να πραγματοποιηθούν με σύνεση και ασφάλεια!

Που μπορεί να σας βρει κάποιος και να δοκιμάσει τις γεύσεις σας; Στο εστιατόριο ‘’1055’’ στο Καζίνο της Πάρνηθας βρίσκομαι με μια ομάδα εξαιρετικών επαγγελματιών, σ’ ένα εστιατόριο με μαγευτική θέα που προσφέρει μοναδική γαστρονομική εμπειρία, με ασφάλεια και με όλα τα μέτρα προστασίας.
Εύχομαι σύντομα να βρεθούμε ξανά στο χώρο μας και να είμαστε στην διάθεση του κόσμου να του προσφέρουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα: υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και θερμή ποιοτική εξυπηρέτηση.