Γεωργία Παράσχη: “Τα έργα μου νιώθω πως ξεπηδούν από υποσυνείδητες διαδρομές και υπάρχουν επειδή θέλησαν τα ίδια να γεννηθούν”

“Ο άνθρωπος είναι συνδεδεμένος με την Τέχνη, από την εποχή των σπηλαίων μέχρι σήμερα. Όλα τα συναισθήματα εκφράζονται μέσα από την τέχνη. Ποίηση, θέατρο, μουσική, ζωγραφική, χορός…”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου! Θυμάμαι να ζωγραφίζω παντού μα παντού. Σε χαρτιά, έπιπλα, τοίχους…. Και από τότε δεν σταμάτησα ποτέ. Στην ηλικία των 12 χρονών έκανα τα πρώτα ολοκληρωμένα σχέδια εκ του φυσικού με την καθοδήγηση της εξαιρετικής μου δασκάλας Καίτης Σταθακοπούλου, η οποία με δίδαξε στήσιμο μοντέλου και σχέδιο.
Ως αναφορά το πότε ξεκίνησα συστηματικά, θα έλεγα μετά τις σπουδές μου οπότε έκανα και την πρώτη ατομική μου έκθεση. Έκτοτε ακολούθησαν άλλες 16 ατομικές και πολυάριθμες συμμετοχές σε ομαδικές στην Ελλάδα και εξωτερικό. Η καλλιτεχνική μου πορεία συνεχίζεται ως μία εξερεύνηση της έκφρασης, σε ενότητες που κλείνουν και άλλες που πειραματίζομαι. Τα τελευταία 20 χρόνια πειραματίζομαι με υλικά. Η μικτή τεχνική ασκεί μία ιδιαίτερη γοητεία σε μένα και μου δίνει αποτελέσματα που αφ’ ενός με ικανοποιούν, αφ’ ετέρου μου ανοίγει νέους ορίζοντες διερεύνησης.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν νομίζω ότι ανήκω σε κάποιο κίνημα. Είναι πρόκληση για εμένα να δοκιμάζω, να αλλάζω και να πειραματίζομαι. Με έχει επηρεάσει ο εξπρεσιονισμός σε αρκετές ενότητες του έργου μου, αλλά δεν θα έλεγα ότι ανήκω εκεί.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Από γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μου και μέσα μου. Όλες αυτές οι αλλαγές που γίνονται τόσο γρήγορα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο επηρεάζουν και το προσωπικό επίπεδο, γι’ αυτό και η δουλειά μου είναι ανθρωποκεντρική. Από εκεί και πέρα το έργο δημιουργείται από μία σκέψη, ένα συναίσθημα, μία ιδέα, μία εικόνα.
Τα έργα μου ναι μεν, δείχνουν ότι έχουν αφήγηση, ότι ήλθαν να μας πουν κάτι για τον κόσμο που ζούμε, αλλά περισσότερο νιώθω πως ξεπηδούν από υποσυνείδητες διαδρομές και υπάρχουν επειδή θέλησαν τα ίδια να γεννηθούν.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Πολλοί, από τη διεθνή και ελληνική σκηνή. Πιστεύω ότι δέχτηκα θετικές επιρροές από όλους τους ζωγράφους που αγάπησα και θαύμασα στη ζωή μου. Θα αναφέρω μόνο μερικούς, όπως Klimt, Rothko, Anselm Kiefer, Hopper, David Hockney και από τους έλληνες, όπου έχουμε πολλούς και σημαντικούς, Μπουζιάνης, Σπυρόπουλος, Παπαλουκάς, Μόραλης. Στην πορεία της καλλιτεχνικής μου ζωής και ανάλογα ποιά ενότητα δουλεύω το συγκεκριμένο διάστημα κάποιοι από τους μεγάλους καλλιτέχνες μπορεί να με βοηθήσουν να βρω λύσεις. Ακόμα και οι πρωτόγονοι καλλιτέχνες των σπηλαίων είχαν κάτι να με διδάξουν.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Να νιώσω ότι αυτό που κυοφορώ γεννήθηκε. Να νιώσω ικανοποιημένη με την πορεία μου στον χώρο της τέχνης.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Ο άνθρωπος είναι συνδεδεμένος με την Τέχνη, από την εποχή των σπηλαίων μέχρι σήμερα. Όλα τα συναισθήματα εκφράζονται μέσα από την τέχνη. Ποίηση, θέατρο, μουσική, ζωγραφική, χορός,….. Πιστεύω πως και στην Ελλάδα ο κόσμος έχει όλο και μεγαλύτερη προσέγγιση στην τέχνη και μεγαλύτερη ανάγκη να την αφουγκραστεί. Ίσως να μην έχει πάρει ακόμα την θέση που της αξίζει. Γίνονται όμως πράγματα. Το κοινό όλο και μεγαλώνει και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Με τις νέες συνθήκες όλα μοιάζουν να δυσκολεύουν. Είμαι όμως αισιόδοξη!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Κάποιες καλές συνεργασίες που συνοδεύονται από ενθουσιασμό για ομαδικές εκθέσεις και κάποια project, καθώς και ατομική μου έκθεση που αναβλήθηκε λόγω Covid. Προς το παρόν συνεχίζω να δουλεύω έως ότου επιτρέψουν οι συνθήκες την πραγματοποίησή τους.