ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ: Βιβλίο των Régis Gente, Siohan Stéphane από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Η συναρπαστική βιογραφία ενός απρόσμενου πρωταγωνιστή, που από δημοφιλής Πρόεδρος της Ουκρανίας έγινε, εν μια νυκτί, ο ηρωικός ηγέτης της. Ένας ηγέτης που κρατάει στα χέρια του την τύχη ενός ολόκληρου λαού. Σήμερα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την Ουκρανία, ο Ζελένσκι παραμένει στην πρώτη γραμμή του πυρός και ζει την εισβολή ως πρωταγωνιστής ενός σκληρού έργου με αβέβαιο τέλος. Γραμμένη από δύο έμπειρους δημοσιογράφους, που γνωρίζουν πολύ καλά το πολιτικό και γεωγραφικό πλαίσιο, η βιογραφία του διαβάζεται απνευστί.

Περιγραφή

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, στις έξι η ώρα το πρωί, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίζεται μόνο με παντελόνι παραλλαγής, βαμβακερό μπλουζάκι και χακί σακάκι. Παρά τις απόπειρες δολοφονίας, παραμένει στην Μπανκόβα, την έδρα της προεδρίας στην καρδιά του Κιέβου, στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο πομπώδης διάκοσμος του μεγάρου δείχνει τώρα σουρεαλιστικός: τσουβάλια με άμμο φράζουν τα παράθυρα, οι σωματοφύλακες έχουν αντικαταστήσει τα κοστούμια τους με αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Ο πρόεδρος της χώρας από το 2019, αξύριστος, κάθεται στα σκαλιά της εισόδου και δίνει συνεντεύξεις στον διεθνή Τύπο. Εκεί ακριβώς, μεταμορφώθηκε σε στρατιωτικό ηγέτη, ενσαρκώνοντας στο πρόσωπό του τον ηρωισμό και την αντίσταση ενός ολόκληρου λαού που παλεύει, μεταξύ ζωής και θανάτου, για την ελευθερία του.

Ο πρώην ηθοποιός και τηλεπαρουσιαστής όμως δεν προοριζόταν γι’ αυτόν τον ρόλο. Ποιος είναι ο άνθρωπος που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή από το πουθενά και σηκώνει στους ώμους του ένα μεγάλο κομμάτι του πεπρωμένου της Ευρώπης; Οι συγγραφείς, και οι δύο έμπειροι ρεπόρτερ με πολλές επιτόπιες έρευνες στο ενεργητικό τους, σκιαγραφούν ένα γνήσιο πορτρέτο αυτής της τόσο ξεχωριστής προσωπικότητας.

Στα χέρια σας δεν κρατάτε μόνο ένα βιβλίο, αλλά ψηλαφείτε τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου με εμφατικό ιστορικό αποτύπωμα: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει κερδίσει ήδη μια θέση στην αιωνιότητα.

Οι συγγραφείς

Ο Régis Genté είναι ανταποκριτής στον πρώην σοβιετικό χώρο του γαλλικού ραδιοφωνικού σταθμού RFI, του τηλεοπτικού δικτύου France 24 και της εφημερίδας Le Figaro. Εδώ και είκοσι χρόνια είναι εγκατεστημένος στη Γεωργία.

Ο Stéphane Siohan από το 2013 εργάζεται στο Κίεβο ως ανταποκριτής των γαλλικών εφημερίδων Libération και Le Temps καθώς και του ραδιοφωνικού σταθμού RFI. Παρακολούθησε την άνοδο του φαινομένου Ζελένσκι και καλύπτει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρόλογος: Κώστας Γιαννακίδης, Μεταφραστής: Μαρία Μουρκούση, ISBN: 978-960-484-871-3, Ημ. Έκδοσης: 06/06/2022, Σελίδες: 176, Τιμή: €13.99