Βερονίκη Δαμιανίδου

“Vintage” ομαδική έκθεση στην ArteVisione

Ένα από τα πλεονεκτήματα της μεταπρωτοπορίας, όπως συμβατικά ορίζεται η σύγχρονη εποχή, είναι το pastiche, το συνονθύλευμα, δηλαδή, παλαιότερων μοτίβων, που απενεχοποιημένα επανέρχονται και εκλεκτικά σταχυολογούνται, στο πλαίσιο του μορφοπλαστικού πλουραλισμού ως εικαστικού ζητούμενου.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Θ. Καϊράκη
Διοργάνωση: Νίκος Χιωτίνης
Εγκαίνια 04/06/2021, 3-9 μ.μ.
Διάρκεια 04/06 έως 17/06/2021

Ο νόστος, λοιπόν, για την παράδοση- ως πρόκριμα της μετανεωτερικότητας -είναι εκείνος που ουσιαστικά νομιμοποιεί την αισθητική του vintage σε όλο το φάσμα του υλικού πολιτισμού, από την αρχιτεκτονική και την υψηλή τέχνη, έως τη μόδα, το styling και το interior design. Ό,τι παλιό δεν είναι απαραίτητα μουσειακό, απαρχαιωμένο, καταδικασμένο νομοτελειακά στην αποσύνθεση, αλλά ξεφεύγει από την εντροπία του και καρμικά μετεμψυχώνεται, φέροντας πάντα κάτι ιερό από το ήθος και την ακεραιότητα του παρελθόντος, που πάντοτε, αυτόματα σχεδόν, ταυτίζεται με το ανόθευτο της γλαυκής μας θύμησης.

“Μόνο ο χρόνος, άλλωστε, καθαγιάζει” όπως έγραφε ο Baudelaire.

Χορηγός επικοινωνίας το πολιτιστικό και κοινωνικό site polismagazino.gr


Σύντομο βιογραφικό.

Η Βερονίκη Δαμιανίδου γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα.
Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τους Δ. Μυταρά και Ζ. Αρβανίτη. Ψηφιδωτό με τη Δ. Αγγελίδου και Διδακτική της Τέχνης με τους Α. Κ. Δανασσή – Αφεντάκη και Τ. Σάλλα -Δοκουμετζίδη, στην ίδια σχολή.
Σκηνογραφία και Ενδυματολογία, στο “Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου”.

Δραστηριότητες και Διδασκαλία:
Διδασκαλία εικαστικών στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, στο τμήμα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Συμμετοχή στο διευρωπαικό πρόγραμμα Socrates-Grundtvig 2 ως δασκάλα εικαστικών.
Συμμετοχή ως εμψυχώτρια Εικαστικών στο Φεστιβάλ για την Ψυχική Υγεία της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. και σε ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα θεραπευτηρίων Ψυχικής Υγείας.
Εικαστική απασχόληση παιδιών σε τμήμα του μη κερδοσκοπικού φορέα “ΚΛΙΜΑΚΑ”.
Εικαστική απασχόληση στο Κ.Α.Μ.Ε.Α. Χαλκίδας – Κέντρο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Ανεξάρτητη διδασκαλία ελευθέρου σχεδίου και ζωγραφικής σε παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Διδασκαλία εικαστικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δημοσίου Τομέα.
Διδασκαλία ψηφιδωτού στο εργαστήρι Ash in Art.
Διδασκαλία ψηφιδωτού στο εργαστήρι Το Σπίρτο.

Εκθέσεις:
Ατομική στην γκαλερί ‘’Χρυσόθεμις’’.
Ατομική στην γκαλερί ‘’ArtΠρίσμα’’.
Ατομική στο Saristra Festival Κεφαλονιάς.
Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση “1η Δεκεμβρίου και κάθε ημέρα…”, στο 9ο Φεστιβάλ Νέων καλλιτεχνών, στην έκθεση των αποφοίτων του Α’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής “23Κ+Κ”, στην έκθεση των αποφοίτων της ΑΣΚΤ, στην ομαδική καλλιτεχνών στην γκαλερί “Χρυσόθεμις”, στην ομαδική των δασκάλων του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας στην ομαδική «Οι εν Καλλιθέα καλλιτέχνες» στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας, στην ομαδική καλλιτεχνών στην γκαλερί ArtΠρίσμα, στην ομαδική καλλιτεχνών στο Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού, στο Μόντρεαλ του Καναδά, στην ομαδική καλλιτεχνών στην “Time of Art”, στην ομαδική καλλιτεχνών στο Εικαστικό Φεστιβάλ Λαμίας, στην ομαδική έκθεση καλλιγραφίας και ζωγραφικής στo Kurashiki – Okayama Ιαπωνίας, στην ομαδική στο “V & A Collective” στο Manchester, στην ομαδική συνεργατών της “Myro Gallery”, στην ομαδική έκθεση καλλιτεχνών της γκαλερί “Ηώς” και στην ομαδική καλλιτεχνών της “Time of Art”.
Στην ομαδική με τίτλο «Ρεμπέτες» στο Μουσείο Τσιτσάνη,
Σε ομαδικές εκθέσεις στην «Depot Art Gallery».
Σε δύο ομαδικές στο “’Ιδρυμα Τσιχριτζή” με τίτλο: «Βαρυποινίτες – Καταδίκη ή εξιλέωση» και «Μέσα στα μάτια σου – Περί τυφλότητας» .
Σε ομαδικές στην γκαλερί ArtZone42 και
Στην Ena Contempory με θέμα τον Ερωτόκριτο.
Ομαδική στην Gallery Kaplanon 5 και
Συμμετοχή στην Art Thessaloniki 2019 εκπροσωπώντας την Ena Contempory Gallery Kaplanon 5 και την IWS of Greece. (International Watercolour Society).

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μνήμη – Vintage
Το εγκαταλελειμμένο αρχοντικό σπίτι, οι ρίζες των δέντρων που βγαίνουν μέσα από τους μισογκρεμισμένους τοίχους του, το λευκό κεντητό πουκάμισο, τα μακριά μαλλιά, τα χέρια που κινούνται με λεπτότητα και χάρη, η μεσάτη φούστα και το στρογγυλό ανάγλυφο κουμπί, το κιτρινισμένο πανί, η παλιά φωτογραφία, το άρωμα της λεβάντας και το γιασεμί στο πέτο, τα πρόσωπα που δεν υπάρχουν πια πάρα μόνο σε μιαν εικόνα που κι αυτή κάποια στιγμή θα παλαιώσει. Vintage.
Αυτό είναι το κορίτσι με την αλεπού.

Βερονίκη Δαμιανίδου ζωγράφος

V for Vintage. Ένας φόρος τιμής σε αφηγήματα που ενεργοποιούν οικειοποιητικούς μηχανισμούς στα ξεκούρδιστα κυτία του υποσυνείδητου. Αποκτήματα, κάποτε χρηστικά ή αγαπημένα, τυπωμένα σε ξεθωριασμένο κλικ πολαρόιντ, ενεργήματα μνήμης που στροβιλίζονται σε position arabesque υπό το οξειδωμένο ηχόχρωμα μιας γραναρισμένης σονάτας του Bramhs. Κάθε τι υλικό και άυλο που παρέρχεται και ανακαλείται ως υπόμνηση, ξορκίζοντας σαν πηγή παραμυθίας την απώλεια. Η ηδυπαθής έκφραση ενός art nouveau μοντέλου σε cart postale της εποχής, που περνά μέσα από το instantane στην αθανασία, όπως, αντίστοιχα, πιο ανεπιτήδευτα, τα αμήχανα βλέμματα στα πρόσωπα των καλεσμένων σε οπτικό τεκμήριο μιας οικογενειακής γιορτής. Η βελούδινη ταπετσαρία ενός βιενέζικου καναπέ με ξυλόγλυπτο ερεισίνωτο, ένα πορσελάνινο λαβομάνο, φαγωμένοι καβάλοι από κοτλέ παντελόνια, ίσως μια ντισκομπάλα ή μια συλλογή από αυτοκόλλητα panini με τους ήρωες μιας σαπουνόπερας των 80s, η μυρωδιά ακόμα αγιοκλήματος και γιασεμιού σε κάποιο θερινό σινεμά με ασπρόμαυρη προβολή και παγωμένη γκαζόζα ανά χείρας. Θραύσματα μνήμης που ίσως να μυρίζουν ναφθαλίνη, σκονισμένα σε μιαν αποθήκη, στοιβαγμένα δίπλα σε έναν κάδο ανακύκλωσης, εκλεκτικά όμως, όσο και παράδοξα, ενοποιημένα με το παρόν. Ένα memory boom σε αντικείμενα αταίριαστα, υβριδικά, ετερογενή, που επανέρχονται στο παρόν σαν οφθαλμαπάτη, αναμοχλεύονται σαν χωροχρονικό απείκασμα στη χρονομηχανή του Προύστ και αναπόδραστα, αναβαπτίζονται.

Vintage, λοιπόν. Ηomage σε μία συναισθησία ηδονικά χτισμένη από τα λάφυρα του παρελθόντος, το άλμα πάνω από τη φθορά στην άνιση αναζήτηση του χαμένου μας χρόνου, την οποία η παρούσα εικαστική έκθεση εντέλλεται να εικονοποιήσει. ..

Ευαγγελία Θ. Καϊράκη
ΜΑ Ιστορίας Τέχνης – Μέλος της ΕΕΙΤ

ArteVisione
5 Πηλίου, πλ. Κολιάτσου 112 55 Αθήνα Δευτερα Τετάρτη 12:00-16:00
Τρίτη Πέμπτη 15:30-20:00
Παρασκευή 16:00-20:00
Σάββατο Κυριακή κλειστά
ή κατόπιν ραντεβού