Βατζώλης Ανδρέας: “Θέλω να πετυχαίνω τους στόχους που βάζω πατώντας σταθερά και γερά στα πόδια μου και να συνεργάζομαι με αξιόλογους συναδέλφους”

“…Στα άμεσα μελλοντικά μου σχέδια είναι η θεατρική παράσταση “Στην ουρά” μια κωμωδία του Ανδρέα Αριστοτέλους σε σκηνοθεσία Γιάννη Κλειδέρη από την θεατρική εταιρία Replica”

Ποια είναι η πρώτη σας καλλιτεχνική ανάμνηση; Σαν πρώτη ανάμνηση μου έρχεται στο μυαλό μια παράσταση που είδα όταν ήμουν παιδί 6 ετων. θυμάμαι ακόμα το δέος που μου προκάλεσαν οι ηθοποιοί. Ήθελα πολύ να είμαι στην θέση τους. Αυτό μου το ενδιαφέρον για το θεατρο ενίσχυσε η μεγάλη μου αδελφή, που επέμενε και με στηριζε πάντα από μικρό παιδί να ασχοληθώ με την υποκριτικη. Ήταν αυτή που κρυφά μου έκανε αίτηση για την εισαγωγή μου σε δραματική σχολή. Άρα τολμώ να πω ότι το μικρόβιο είχε μπει μέσα μου από πολύ μικρή ηλικία.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Μεγάλη μου αδυναμία ήταν πάντα ο Δημήτρης Χορν. θαυμάζω τον τρόπο που προσέγγιζε κάθε ρόλο, αυτή τη παιδικότητα και την τρέλα που άφηνε να βγει στην επιφάνεια. Βέβαια υπάρχουν αμέτρητοι αξιόλογοι καλλιτέχνες που αγαπώ και εκτιμώ.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Το κάθε ένα έχει την δική του ομορφιά! Αποτελούν και τα δύο έναν τρόπο έκφρασης για τον ηθοποιό, με τη μόνη διαφορά ότι στο θέατρο απολαμβάνεις την άμεση επαφή που έχεις με το κοινο.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Καριέρα και επιτυχία για εμένα είναι να γίνεται αποδεκτή η δουλειά μου από τον κόσμο. Το πιο βασικό είναι να πετυχαίνω τους στόχους που βάζω πατώντας σταθερά και γερά στα πόδια μου και να συνεργάζομαι με αξιόλογους συναδέλφους.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Νομίζω πως η αλήθεια βρισκεται κάπου στην μέση. Μπορεί να έχεις γεννηθεί καλλιτέχνης να υπάρχει δηλαδή η προδιάθεση, αλλά αν δεν δουλέψεις σκληρά και δεν προσπαθήσεις όσα και να ναι τα εμποδια, δεν θα τα καταφέρεις ποτέ.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Η λέξη που με εκφράζει σαν καλλιτέχνη είναι το Σώμα. Θεωρώ πως αποτελεί το βασικότερο εργαλείο ενός ηθοποιού. Πολλες φορές δεν χρειάζεται να πεις τίποτα πάνω στο σανίδι ώστε να περάσεις συναισθήματα στο κοινο, αρκεί να το δείξεις με το σώμα σου! Σε αυτήν μου την άποψή σίγουρα με “επηρέασαν” οι σπουδές μου πάνω στο σωματικό θέατρο.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Φυσικα. Πως μπορεί ένας καλλιτέχνης να δημιουργήσει χωρίς έμπνευση; το θέατρο είναι ομαδική δουλειά και χωρίς την έμπνευση του σκηνοθέτη εν προκειμένω δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη και δημιουργία. Εγω σαν ηθοποιός καλούμε να διοχετεύσω όλη μου την ενέργεια και να δίνω το 100% του εαυτού μου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Κυρίως τελειομανή θα έλεγα. Μου αρέσει να έχω τα πάντα υπό έλεγχο και να προσπαθω για το καλύτερο. Επιπλέον η λέξη εφευρετικός με χαρακτηρίζει απόλυτα.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Στα άμεσα μελλοντικά μου σχέδια είναι η θεατρική παράσταση “Στην ουρά” μια κωμωδία του Ανδρέα Αριστοτέλους σε σκηνοθεσία Γιάννη Κλειδέρη από την θεατρική εταιρία Replica. Ηταν προγραμματισμενο να γίνει η πρεμιέρα στις αρχές Απριλίου αλλά ο κορονοιος μας άλλαξε κάπως τα σχέδια. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα την απολαύσετε σύντομα.

Βιογραφικό. Ο Βατζώλης Ανδρέας γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή απο Καβάλα και Σαντορινη. Σπούδασε στην δραματική σχολή Ίασμος Βασίλης Διαμαντόπουλος, παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στο εργαστήριο σωματικού θεάτρου (theatre de complicite) του Κώστα Φιλίππογλου, θεατρικο σεμινάριο με την Λίλο Μπάουρ μέλος της Complicite και συνεργάτης του Πήτερ Μπρουκ. Εχει Εργαστεί στην θεατρική σκηνή της Κυρίας Μαίρης Ραζή με την παιδική παράσταση Μαγικό κουτί του Αντώνη Ζιώγα και στην εταιρία Replica με την παράσταση Έν-ταση φυγής του Ανδρέα Αριστοτέλους σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κλειδέρη.