Βασίλης Βούνος: “Όπως η ζωή δεν έχει μόνο την κωμική ή τη δραματική της πλευρά, έτσι και η υποκριτική γεννάει ρόλους με τις κωμικές ή τις δραματικές πτυχές τους”

Συνέντευξη του ηθοποιού Βασίλη Βούνου στο δημοσιογράφο Αλέξανδρο Καρατζά

Είναι νέος ανερχόμενος, ταλαντούχος, και από τους νέους που τον έχει ευνοήσει η τύχη στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην υποκριτική που επέλεξε ως επάγγελμα, συμμετείχε σε αξιόλογες δουλειές τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση, ο λόγος για τον ηθοποιό Βασίλη Βούνο που τον βλέπουμε στο καθημερινό τηλεοπτικό σήριαλ του Αντένα  “Γυναίκα χωρίς όνομα”.
Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα σε μια φιλική κουβέντα που κάναμε μαζί του!

Ξεκινώντας την συζήτηση μας Βασίλη πες μας πως είσαι σαν άνθρωπος; Πως θα προσδιόριζες τον εαυτό σου με λίγα λόγια; Θα με προσδιόριζα ως έναν άνθρωπο ήπιων τόνων, ευγενικό, εσωστρεφή, συναισθηματικό που αναλύει σε μεγάλο βαθμό τα πάντα στο μυαλό του.  

Πότε σου έγινε συνείδηση ότι θα ακολουθήσεις την υποκριτική τέχνη και όχι κάποια άλλη; Ήταν το 2013 όταν μια φίλη, σινεφίλ, με παρότρυνε να αρχίζω να βλέπω ταινίες. Έτσι ξεκίνησα να βλέπω πολλές ταινίες και αυτό με βοήθησε να αναπτύξω έναν τρόπο σκέψης διαφορετικό από αυτόν που είχα και ταυτόχρονα καλλιεργήθηκε μέσα μου και η επιθυμία να μάθω πώς ένας ηθοποιός αντιμετωπίζει ένα ρόλο. Έτσι ψάχνοντας να δω τι θέλω να κάνω πήρε το μάτι μου μια σχολή υποκριτικής σε ένα δημόσιο ΙΕΚ (τότε δεν είχα ιδέα ότι σπουδάζεις την υποκριτική τέχνη σε κάποια δραματική σχολή) και είπα να μπω να το δοκιμάσω. Έτσι, τελείωσα τη σχολή του ΙΕΚ και αποφασισμένος πια ότι θέλω να το κάνω μπήκα και στη δραματική σχολή του Πειραϊκού συνδέσμου απ’ όπου αποφοίτησα πέρυσι.

Τι δουλειά θα ήθελες να κάνεις αν δεν διάλεγες το επάγγελμα του ηθοποιού; Από μικρός τρελαινόμουν να παίζω ποδόσφαιρο. Πήγαινα σε ομάδα όταν ήμουν στο δημοτικό και κάθε σαββατοκύριακο πηγαίναμε διάφορες παρέες στο γήπεδο, χωριζόμασταν σε ομάδες και παίζαμε. Αν δεν παρατούσα την ομάδα από νωρίς για να δώσω περισσότερο βάση στα μαθήματα πιθανόν να το ακολουθούσα επαγγελματικά.

Ποιο ήταν και είναι από τον καιρό που ξεκίνησες το πιο αγαπημένο σου είδος: δράμα ή κωμωδία; Μήπως κατά τη γνώμη σου ο ηθοποιός δεν πρέπει να τα διαχωρίζει και απλά να παίρνει μέρος σε ότι τον εκφράζει πραγματικά; Μου αρέσουν και τα δύο εξίσου πολύ. Προσπαθώ βέβαια να μην τα διαχωρίζω για να μην περιορίζω τον εαυτό μου και να τον αφήνω πιο ελεύθερο να δοκιμάζει πράγματα. Όπως η ζωή δεν έχει μόνο την κωμική ή μόνο τη δραματική της πλευρά έτσι και η υποκριτική γεννάει ρόλους με τις κωμικές και δραματικές πτυχές τους. Οπότε όταν παίρνω ένα έργο στα χέρια μου δεν κοιτάζω αν είναι κωμικό ή δραματικό αλλά τι θέλει ο συγγραφέας να περάσει στο κοινό, ποιοι είναι οι προβληματισμοί του.

Μιάς και είσαι πρωτοεμφανιζόμενος θεωρείς τυχερό τον εαυτό σου που το χειμώνα έπαιζες στην παράσταση “κινητό” στο θέατρο άλμα και στο τηλεοπτικό σίριαλ του αντ1 “γυναίκα χωρίς όνομα” και πως το βιώνεις; Ναι θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό γιατί συμμετείχα σε μια πολύ αξιόλογη παράσταση την οποία σκηνοθέτησε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Νταλιάνης, οποία αγαπήσαμε και αγκαλιάσαμε όλοι οι συντελεστές της και γιατί αποτελώ μέρος μιας πολύ καλοδουλεμένης σειράς η οποία παίζεται φέτος για δεύτερη σεζόν και τα πάει εξαιρετικά. Οπότε μπορώ να πω ότι το χαίρομαι και το απολαμβάνω που συμμετείχα σε αυτήν την παράσταση και που συμμετέχω στην τηλεοπτική σειρά. Στις εποχές που ζούμε θεωρείται πολυτέλεια το να μπορείς να επιβιώσεις από το επάγγελμα του ηθοποιού οπότε δεν μπορώ παρά να είμαι ευγνώμων στους ανθρώπους που μου έδωσαν την ευκαιρία να μπορώ να εργάζομαι ως ηθοποιός.

Σαν νέος πρωτοεμφανιζόμενος σε ενοχλεί ή σε στεναχωρεί ότι τώρα πλέον δεν υπάρχουν αμοιβές στα τηλεοπτικά δρώμενα και τόσες πολλές τηλεοπτικές σειρές όπως παλιά; Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν αμοιβές απλά δεν είναι τόσο υψηλές όσο παλιότερα. Αυτό είναι κάτι που με θλίβει γιατί ο ηθοποιός αναγκάζεται να ζει με την ανασφάλεια για το αν σε λίγους μήνες θα έχει δουλειά ή όχι. Οι τηλεοπτικές σειρές  έδιναν μια μεγάλη οικονομική ανάσα, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί βιώσαμε και βιώνουμε ακόμη την  οικονομική κρίση. Νομίζω πάντως ότι η παραγωγή των τηλεοπτικών σειρών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και ειδικά φέτος, έχουν βγει πολλές και μάλιστα αξιόλογες σειρές και αυτό είναι πολύ θετικό γιατί δίνεται η ευκαιρία σε όλο και περισσότερους ηθοποιούς να κάνουν αυτό που αγαπούν.

Τι σου αρέσει και τι σε θυμώνει γύρω από τα επαγγελματικά σου και όχι μόνο; Μου αρέσει όταν υπάρχει εμπιστοσύνη και σεβασμός μεταξύ των ατόμων. Αυτό δημιουργεί υγιείς σχέσεις και σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής. Οι υγιείς σχέσεις είναι το ζητούμενο και στο επάγγελμα και στη ζωή. Νομίζω, στα επαγγελματικά, αυτό που μπορεί να με βγάλει έξω από τα ρούχα μου, μερικές φορές, είναι η έλλειψη συγκέντρωσης, τόσο από τους άλλους όσο και από έμενα, γιατί χάνεις την ευκαιρία να δημιουργήσεις κάτι και χωρίς συγκέντρωση δεν δημιουργείται τίποτα. Κάτι άλλο που με ενοχλεί είναι όταν κάποιος προσπαθεί να μου επιβάλλει την γνώμη του χωρίς καν να έχει ακούσει τη δική μου. Νιώθω ότι δεν με υπολογίζει σαν άνθρωπο και ότι υποτιμάει τη νοημοσύνη μου.

Πες μας για το αν έχεις χόμπι και πως περνάς τον λίγο ελεύθερο σου χρόνο που σου απομένει από τις καλλιτεχνικές σου υποχρεώσεις; Απολαμβάνω να περνώ χρόνο μόνος μου στο μπαλκόνι ή έξω στη φύση ή στην παραλία διαβάζοντας βιβλία και λύνοντας σταυρόλεξα. Μέσα στον ελεύθερο μου χρόνο θα δω και τους αγαπημένους μου φίλους. Επίσης μου αρέσει να παρακολουθώ ποδόσφαιρο και τένις.

Πως είσαι τώρα στην προσωπική σου ζωή; Θα ήθελες να σου συμβεί κάτι καινούριο; Είμαι ελεύθερος και προσπαθώ να είμαι συγκεντρωμένος στη δουλειά μου! Η ζωή φέρνει συνεχώς καινούρια πράγματα οπότε ό,τι είναι να έρθει θα έρθει.

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια; Θα τον ήθελα σοφότερο, με περισσότερες γνώσεις, με δυνατότερο πνεύμα  και σίγουρα καλύτερο άνθρωπο!

Πώς βλέπεις όλα αυτά που γίνονται γύρω μας στη χώρα μας και παγκοσμίως; (βλέπε κορωνοιό-ανεργία-ανασφάλεια). Πόσο σε έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση; Εδώ και τρεις μήνες έχουμε όλοι μπει σε μια κατάσταση επιφυλακής διότι αντιμετωπίζουμε έναν αόρατο εχθρό τον οποίο ακόμα οι επιστήμονες ανιχνεύουν. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση αυτή για όλους μας και πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι από αυτούς που πέρασαν άσχημα στην περίοδο της καραντίνας γιατί ξεκουράστηκα (σωματικά και ψυχικά), διάβαζα βιβλία, πέρασα χρόνο με τα αδέλφια μου, αλλά δεν μπορώ να πω ότι αυτό δεν έχει και επιπτώσεις. Δεν είναι υγιές να κλείνεσαι για δυο μήνες μέσα σε ένα σπίτι, έχεις ανάγκη την επικοινωνία με τη φύση και τον κόσμο. Τώρα, στο χώρο του θεάματος τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα γιατί η επαφή είναι το άλφα και το ωμέγα. Δε νοείται η υποκριτική τέχνη χωρίς τη σωματική επαφή και πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις. Ας ελπίσουμε αυτή η δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπιστεί γρήγορα και με το λιγότερο κόστος για τον καθένα μας, για να μπορέσουν τα πράγματα να έρθουν πάλι σε μια κανονικότητα.

Ευχαριστούμε τα καταστήματα Ανδρικών ενδυμάτων <BRUNO VALENTI> για την ενεργή τους συμβολή στην φωτογράφισή μας!