Βαλάντης Δάφκος: “Το τραγούδι και η μουσική γενικότερα ήταν, είναι και θα παραμείνει η μεγάλη μου αγάπη”

“Ως μπάντα είχαμε τη χαρά (και την τιμή) να μοιραστούμε τη σκηνή με κάποια από τα γνωστότερα ονόματα της εγχώριας rock, συγκροτήματα με τα οποία μεγαλώσαμε και μας επηρέασαν έντονα, όπως Magic de Spell, Ενδελέχεια, Κίτρινα Ποδήλατα κ.α.”

Σύστησέ μας τον άνθρωπο – καλλιτέχνη. Ποια είναι η μουσική σου ταυτότητα; Να ξεκινήσω με το να σας ευχαριστήσω (εκ μέρους ολόκληρης της μπάντας) για τη φιλοξενία και τη συνέντευξη αυτή!
Είμαι ο Βαλάντης, στους The Magic Bus έχω τον ρόλο του τραγουδιστή και στιχουργού και η μουσική μου ταυτότητα είναι ένα συνονθύλευμα επιρροών διαφόρων ειδών και ρευμάτων, με κυρίαρχο, βέβαια, αυτό της rock. Ασχολούμαι χρόνια με τα καλλιτεχνικά (μουσική, θέατρο, χορός, flash fiction λογοτεχνία, φωτογραφία), όμως το αν τελικά κάποιος/α θα μου προσδώσει κάποτε τον όρο «καλλιτέχνης»… μόνο η ιστορία θα το δείξει, χαχα!

Πώς γεννήθηκε η αγάπη σου για τη μουσική και το τραγούδι; Ήμουν παθιασμένος με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Θυμάμαι τον εαυτό μου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, στα… «δύσκολα» χρόνια πριν από το διαδίκτυο, να προσπαθώ ν’ ανακαλύψω όλο και περισσότερα με κάθε δυνατό τρόπο (ηχογράφηση ραδιοφωνικών εκπομπών σε κασέτες – τι απογοήτευση ήταν όταν ο παραγωγός μιλούσε κατά τη διάρκεια ενός τραγουδιού! -, βλέποντας κάθε μουσικό βίντεο που θα μπορούσα να βρω στην τηλεόραση ή αναζητώντας περιοδικά που σχετίζονται με τη μουσική), ενώ παράλληλα έδινα προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια. Γύρω στα 10 μου, οι γονείς μου αγόρασαν ένα αρμόνιο (…«ασφαλές» όργανο αν μένεις σε διαμέρισμα!) και εκείνη ήταν η στιγμή που ξεκίνησε το προσωπικό μου μουσικό ταξίδι. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, δοκίμασα επίσης κλασική και ηλεκτρική κιθάρα, τύμπανα, νταρμπούκα, μπουζούκι, μπαγλαμά και τελικά το μπάσο, ενώ τραγουδούσα σε όλη τη διαδρομή. Μετά ήρθαν τα συγκροτήματα, οι συναυλίες και οι ηχογραφήσεις, που τα αντιμετώπιζα κάθε φορά σαν να ήταν η πρώτη φορά! Η μουσική ήταν και θα είναι πάντα ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου…

Το τραγούδι ήταν μονόδρομος για εσένα, ή έχεις σπουδάσει και κάτι άλλο; Το τραγούδι – κι η μουσική γενικότερα – ήταν, είναι και θα παραμείνει η μεγάλη μου αγάπη, αλλά θα το «κρατήσω» μακριά από βιοποριστικούς σκοπούς για να παραμείνει αγνό και πηγαίο! Έχω σπουδάσει στο ΠΤΔΕ Ιωαννίνων κι απ’ το 2007 εργάζομαι ως εκπαιδευτικός σε Δημοτικά Σχολεία, ένα επάγγελμα υπέροχο, δύσκολο μα και ψυχικά ανταποδοτικό!

Ποια είναι τα «όχι» που θα πεις, στο βωμό της καριέρας; Ανήκω στους ρομαντικούς που πιστεύουν πως η όποια καριέρα/καταξίωση, έρχεται μέσα από τη σκληρή δουλειά, την πρόβα, τα live και την επαφή με το κοινό. Μοιραία, λοιπόν, είμαι (και θα παραμείνω!) εκτός συστήματος, οπότε τα μεγαλύτερα «όχι» που θα χρειαζόταν… νομίζω πως έχουν ήδη αποφευχθεί!

Από τη Λιβαδειά και το ελληνόφωνο rock σχήμα The Magic Bus” απολαύστε το “Το Κάστρο”: YouTube

Ποιο είναι το τραγούδι, που όταν το ακούς ή το ερμηνεύεις, «λυγίζεις»; Από τον επερχόμενο ντεμπούτο δίσκο μας σίγουρα το ομότιτλο, «Το Κάστρο». Ένα κομμάτι στιχουργικά βιογραφικό, γεμάτο συμβολισμούς κι αλληγορίες, το οποίο κλωθογύριζε στο μυαλό μου απ’ όταν έγινα για πρώτη φορά πατέρας, ώστε να το γράψω λιγάκι αργότερα… Δεν επιλέχθηκε, λοιπόν, τυχαία για το πρώτο μας video clip – στο οποίο, μάλιστα, εμφανίζεται κι ο μεγάλος μου γιος!

Ποιο είναι το στοιχείο του χαρακτήρα σου, που σε κάνει να ξεχωρίζεις ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης; Θα έλεγα… το χιούμορ μου; Οκ, δεν ξέρω αν είναι ικανό να με κάνει να ξεχωρίζω – δεν είμαι καν σίγουρος αν είναι της προκοπής εδώ που τα λέμε, αν θέλω να είμαι ειλικρινής, χαχα! Ξέρω, όμως, πως ειδικά σε δύσκολες/πιεστικές καταστάσεις, δεν θα ήμουν ο ίδιος άνθρωπος χωρίς αυτό…

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ένας νέος καλλιτέχνης για να πετύχει στο χώρο του τραγουδιού; Σε μια σχετική ερώτηση, ο Steve Martin είχε απαντήσει «γίνε τόσο καλός, ώστε να μην μπορούν να σε αγνοήσουν» κι αυτό, όσο δύσκολο κι αν είναι, παραμένει ο μονόδρομος για την επιτυχία – όσο, βέβαια, ορίζουμε την επιτυχία ως κάτι διαρκές κι όχι αποσπασματικό κι εφήμερο.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου; Στα καλλιτεχνικά, πως κάποια στιγμή δεν θα μπορώ πια να δημιουργήσω μουσική.

Ποια είναι η άποψή σου για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Μοντέρνοι καιροί, μοντέρνοι τρόποι να απευθυνθείς σε μεγάλο ακροατήριο. Αν οι ισορροπίες διατηρούνται – αφενός να μην γίνονται όλα για την τηλεθέαση κι αφετέρου οι συμμετέχοντες να μην αποζητούν/εστιάζουν μόνο την ευκαιριακή/γρήγορη προβολή – τότε είναι κάτι που σίγουρα μπορεί να βοηθήσει έναν νέο καλλιτέχνη. Συνήθως ό,τι έρχεται πολύ γρήγορα, φεύγει και με τον ίδιο τρόπο, οπότε… σύνεση στις επιλογές, αγάπη στο αντικείμενο και προσπάθεια σε κάθε περίπτωση!

Μια συνεργασία που ονειρεύεσαι; Ως μπάντα είχαμε τη χαρά (και την τιμή) να μοιραστούμε τη σκηνή με κάποια από τα γνωστότερα ονόματα της εγχώριας rock, συγκροτήματα με τα οποία μεγαλώσαμε και μας επηρέασαν έντονα, όπως Magic de Spell, Ενδελέχεια, Κίτρινα Ποδήλατα κ.α. Θα ήμουν ευτυχής αν κάποια στιγμή καταφέρναμε να ηχογραφήσουμε κάτι μαζί!

The Μagic Βus
Βαλάντης Δάφκος – φωνή, φωνητικά
Ερμής Σουλτανόπουλος – κιθάρες, φωνητικά
Ντίνα Αργυρίου – μπάσο
Πάρης Γάτσιος – τύμπανα

Συντελεστές
Ηχογράφηση & παραγωγή: Locomotive Sound studio (Λαμία), από τον Έκτορα Σώχο
Φωτογραφία: Τάσος Παλαμίδας

Βιογραφικό
Το Μαγικό Λεωφορείο ξεκίνησε το ταξίδι του στην ελληνόφωνη rock το 2017. Έκτοτε μετράει χιλιόμετρα και συναυλίες σε πολλά μέρη της χώρας, έχοντας μοιραστεί τη σκηνή με κάποια απ’ τα γνωστότερα ονόματα της σκηνής (όπως Ενδελέχεια, Magic de Spell, Κίτρινα Ποδήλατα, Κώστας Παρίσσης κ.α.). Φέτος ηχογράφησε και κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Το Κάστρο”, γεμάτο αγνό rock, ιδιαίτερες θεματικές και δυναμικές συνθέσεις.

Επικοινωνία

https://www.facebook.com/TheMagicBus.gr/

Facebook

YouTube

E-Mail: [email protected]