ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ: “Η τέχνη κοντά στον άνθρωπο…. και για κάθε άνθρωπο………….!”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο;

H ZΩΓΡΑΦIKH EINAI…………ΕΝΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΛΕΟΝ…. Είχε παγιωθεί μ’ επενδύσεις αιώνων μιά προσέγγιση. Ενας ασφαλής ορισμός. ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. ΠΛΗΣΙΑΣΜΑ Η ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΥ….ΜΙΑ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ… Τότε ήταν όλα απλά, κατανοητά και προσιτά. Στο μεσοπόλεμο άλλαξαν όλα. Ραγδαία ,απ τις αρχές του 20ου αι., αλλεπάλληλες προτάσεις σ’ οργανωμένους “…ισμούς…” συντάραξαν την περιοχή της τέχνης. Η αφαίρεση, η αποδόμηση κι η εισαγωγή της “νόησης” μετέτρεψαν το ρόλο της τέχνης… ΑΛΛΑΞΑΝ και τους στόχους των …”εργατών…” της… Νομίζω λοιπόν…………, οτι η τέχνη, άρα κι η ζωγραφική, είναι ένα εποικοδόμημα ανάγκης έκφρασης, κοινωνικός συντελεστής με περιεχόμενο, μορφή, μήνυμα υποκειμενικό καί πρόταση αισθητική. Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ……….Το “γίγνεσθαι” αναλύεται και συντίθεται μ’ επιρροές της, επισημάνσεων, προβλέψεων, μηνυμάτων ή κι απολογισμού. Συγ-γράφει αθόρυβα την ιστορία. ΚΑΙ…ΤΙ ΔΕΝ …ΕΙΝΑΙ… Η τέχνη δεν είναι ψυχαγωγία… Η ζωγραφική δεν είναι διακόσμηση… Ρόλος τους….., η κοινωνική παρουσία κι η προσφορά στο πολιτισμό. Το έργο της, το καλλιτέχνημα.., ένα προιόν της νόησης… που είναι διαδραστικό..

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικό;

Τα βιώματά μου ήταν εικαστικά. Η αγάπη μου ιδιαίτερη στα μαθηματικά. Ετσι το μίγμα έβγαλε αρχιτεκτονική…!Αισθάνομαι ευτυχής με την επιλογή μου. Τυχερος στο ΑΠΘ, με σπουδαίους τότε δασκάλους καί μετά μιά ζωή στην απόλαυση……..της συνθετικής κι εικαστικής δουλειάς………..

Η αρχιτεκτονική έχει έντονες καί βασικές λειτουργικές απαιτήσεις επίλυσης, αλλά και ικανοποίησης των εικαστικών παραμέτρων. Σχεδιάζοντας καί σκιτσάροντας…. Η ψηφιακή καταιγίδα μας επηρέασε νωρίς και έτσι κι η ψηφιακή σχεδίαση κι επεξεργασία μπήκε στο γραφείο στη δεκαετία του ‘80…Αυτή δημιούργησε τη βάση της δουλειάς μου των τελευταίων χρόνων………. Φωτογράφιζα όπως όλοι. Ομως κοιτώντας έβλεπα καί βλέπω …κάδρα…Η σχέση μου με τα ψηφιακά με πήγε από άλλο δρόμο πάλι στη ζωγραφική…! Με μελέτη, προσπαθεια και πειραματισμούς, μετατοπισθηκα απ’την επεξεργασία εικόνων στη σύνθεση και τη δημιουργία………., δηλαδη στη ζωγραφική.. Ειμαι εικαστικός στην αρχιτεκτονική μου και digital painter. Αλλωστε έχει δηλωθεί απλά μιά αλήθεια…

Κύριε Pollock, δεν είναι αλήθεια ότι η μέθοδος ζωγραφικής, που χρησιμοποιείτε και η τεχνική σας, είναι σημαντικές και ενδιαφέρουν μόνο και μόνο γι’ αυτό που έχετε πετύχει με αυτές;

Το ελπίζω. Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι το ζητούμενο… και … δεν κάνει μεγάλη διαφορά το πώς μπαίνει στο έργο το χρώμα εφ’ όσον έχει ειπωθεί κάτι. Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;

Με ελκουν θέματα της αστικής ζωης καί των ελληνικών κυρίαρχων-εμβληματικών στοιχείων. Επιδιώκω μια βάση κοινωνικού ή ντόπιου “καμβά…”, μιά εικόνα που η δράση νάναι αναπτυσσόμενη και να δίνει ενα σημαντικό στοιχείο της πραγματικότητας. Επεξεργάζομαι το ψηφιακό σύστημα, ώστε να συμπυκνωθεί υλικό για την πληρότητα ενός έργου με τελικό κι αποφασιστικό κριτήριο την αισθητική (μου). Υποκειμενικές επιλογές-παρεμβολές κι αποδόσεις… για αντικειμενικές δυνατότητες παρουσίας κι ανάγνωσης.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Πραγματικά θάθελα να γίνει ενας διάλογος με ανθρώπους της τέχνης και να συζητηθεί η αναπόφευκτη εισβολή της ψηφιακής επεξεργασίας στα είδη της καλλιτεχνικής δημιουργίας κι έκφρασης. Ηδη ειναι κατανοητη κι αποδεκτη στη μουσική, στο κινηματογράφο, στην αρχιτεκτονική και ιδιαίτερα στη φωτογραφία…., ομως θεωρείται σωτήρια στις επιστήμες και στη τεχνική… ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟ…………… Δεν προσωποποιώ την άτυπη “πρόσκληση”, διότι ……….. Η ζωγραφική είναι έκφραση προτάσεων νόησης κι όχι δεξιοτεχνίας …………Αρα ένας διάλογος θάναι θεωρητικός και σχετικά με το τι είναι και πώς οργανώνεται μιά εικασική δημιουργία…

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

Είμαι αρχιτέκτονας…, θά λεγα ήδη παλιός, με μιά πορεία δράσης και καλλιτεχνικών δημιουργιών, με τις δεσμεύσεις της τεχνικής καί της επιστήμης βέβαια…, αλλά τυχερός με μιά δουλειά απόλαυστική ……, που οι προτάσεις της είναι και εικαστικές! Συνεχίζω σ’ έργα μ’ ενδιαφέρον συνθετικό, τη “σχέση μου” με την αρχιτεκτονική…

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση…και θά λεγα κι ευπρόδεκτη, αν ήταν και προσφορά…. Μου θυμίζει ένα τελευταίο βιβλίο ενος πασίγνωστου ψυχιάτρου και συγγραφέα ….. “…αυτο ήταν η ζωή?… Τότε άλλη μιά φορά…” (Ιρβιν Γιάλομ) Αλλη μιά φορά λοιπόν,…αλλά πότε……? Θά θελα την εποχή σε συνέχεια με την τωρινή………………. Οχι ξένος κι απρόσκλητος σ’ αλλους αιώνες του παρελθόντος ή του άγνωστου μέλλοντος,… όχι παρείσακτος κι απληροφόρητος…, αλλα δραστήριος κι εμπειρότατος, με τα δεδομένα καί δικά μου… ζώντας στο κόσμο μου με τους δικούς μου…. Ε…! Καί κάπως έτσι αισθάνομαι, ότι συνεχίζω ήδη να ζώ, δραστηριοποιημένος με τη ζωγραφική τώρα… Ολα μου είναι δύο ….φάσεων… κι έχω αίσθηση μιας δεύτερης άλλης ζωής………. Θα έκανα αυτό, που κάνω και σήμερα….. κυρίως ψηφιακή ζωγραφική… κι αρχιτεκτονική, σα ζωγράφος αλλά κι ερευνητής της ψηφιακής συνθεσης……………… ώστε χωρίς πινέλα να εκφράζομαι αντίστοιχα και να συμβαλλω στην ενημέρωση του κόσμου καί παραδοχή, οτι σημασία έχει η εικαστική πρόταση, το έργο, κι όχι το μέσον !

Ποιά είναι η σχέση σας, σαν δημιουργού με το έργο σας;

Συνθέτω έργα όπως θα το έκανα καί με το …πινέλο, πρίν την ψηφιακή εποχή. Συνθετικά, αισθητικά κι εκφραστικά προτείνω καί πιστεύω, οτι στη τέχνη είναι κάτι σαν “επόμενο” κι όχι “νέο”… Λιθαρακι συνέχειας του διαχρονικού εποικοδομήματος. Σ’ αλλες δραστηριότητες, επιστήμης ή τεχνικής, πρωτοστατεί το νεο…, καταργώντας το προηγούμενο……. Το DIGIPAINΤ, συμμετεχει στην πολιτιστικη πορεία του τόπου, επικοινωνεί, δημιουργεί καί προσφέρει … Ειναι ένας αλλος δρόμος σύνθεσης και δημιουργιας εικαστικού αποτελέσματος, ΜΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ, με λειτουργικοτητα αντιστοιχη της συμβατικής ζωγραφικης. Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ,… ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΜΙΑ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ…. Δουλεύοντας, αναπτύσσονται οι προσωπικοί κώδικες έκφρασης, καταγραφής κι επικοινωνίας. Ενα ταξιδάκι, σχεδόν πάντα με άγνωστο προορισμό, είναι το έργο. Μία πρόταση… μ’ επιλογές κι αλήθειες. Χρώματα, που καταργούν τα όρια καί με τις ασάφειες των μεταβάσεων, ευνοούν την επικοινωνία καί προσφέρουν, σαν στο θεατρικό γιγνεσθαι…., ένα σκηνικό συνειρμών καί ταύτισης του θεατή.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αισθάνομαι, όπως προείπα, ότι συνεχίζω να ζώ δραστηριοποιημένος ……. Ολα μου είναι δύο ….φάσεων…Και βιώνω αυτή την, ας πούμε,……… β’ φάση μου….! Θα κάνω αυτό, που κάνω και σήμερα….. Αρχιτεκτονική καί κυρίως ψηφιακή ζωγραφική…, σα ζωγράφος αλλά κι ερευνητής της……… , ώστε χωρίς πινέλα να εκφράζομαι αντίστοιχα κι επάξια….καί ο κόσμος να ενημερωθεί, να εκτιμήσει καί να σεβασθεί την ζωγραφική της ψηφιακής εποχής μας… Να υποδεχθεί επιπρόσθετα τη δημιουργία, που είναι ισότιμη με τη συμβατική κι έχει τη ποιότητα της σύνθεσης, χωρίς νάναι απρόσιτη. Η τέχνη κοντά στον άνθρωπο…. και για κάθε ανθρωπο………….!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ…………/ V A / AΡXITEKTONAΣ-ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ

Σπουδές στη πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, 1962-1967

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ-ΠΛΑΣΤΙΚΗ στο εργαστήριο του ζωγράφου-καθ. Χρ. Λεφάκη, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ , καθ Μαν. Ανδρονικος, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA ΕΙΔ.ΜΑΘΗΜΑΤΑ.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΣΥΝΕΔΡΙΑ και ταξίδια επιμόρφωσης σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Λατ.ΑΜΕΡΙΚΗ, μ. ΑΝΑΤΟΛΗ.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ,Ιδρυτής του γραφείου μελετών <ΔΟΜΕΣ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ>, /1972/

– ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στη διδακτική ομάδα αρχιτ. Σύνθεσης και κτιριολογίας στο ΕΜΠ, /1975-1979/.

-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, που έλαβε διακρίσεις και βραβεία.

-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ , μελος-συνεργατης ομαδας, στη ΒΙΕΝΝΑLE αρχιτεκτονικης , 1990, με συμβολικό έργο-πρόταση Ελληνικού περιπτέρου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ , δραστηριοποιημένος στην επεξεργασια φωτογραφιας και στη ψηφιακη ζωγραφικη,/ digipaint,ph-synthesis,εργαστηριο “VArt”, 2012, που ερευνά θέματα κι εικόνες σα σύγχρονη εκδοχή εικαστικής έκφρασης.

EIΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ με εργα ψηφιακης ζωγραφικης,digital painting,σε χωρους ξενοδοχειων, εργασιας ,κατοικιων κι εκπαιδευτηριων.

HYATT REGENCY THESS,ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ-ΚΙΜΩΛΟΣ,ATEMON AE,WP-OFF,4OLYKEIO EYOSMOY ΚΛΠ.

E mail , [email protected]

http://WWW.VArt.GR