Βίλα Κοτοπούλη: Γιατί είναι τόσο παρατημένη

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Ήταν μια από τις 3 σπουδαιότερες ηθοποιούς του Ελληνικού θεάτρου. Η πρώτη που ανέβαζε παραστάσεις με έργα μεγάλων συγγραφέων και η πρώτη που έπαιξε αρχαία τραγωδία στην δημοτική γλώσσα. Πεθαίνοντας άφησε το σπίτι της στον δήμο Ζωγράφου για να γίνει κάτι μεταξύ μουσείου και πολιτιστικού κέντρου. Το έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους.

Το σπίτι που θυμίζει βίλα από κάποια βόρεια χώρα (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία), βρίσκεται μέσα σ’ ένα κήπο και ήταν από τις πρώτες περίεργες μονοκατοικίες σε προάστειο της Αθήνας που χρησίμευε σαν εξοχικό. Διάβαζα γι’ αυτό το σπίτι και βρήκα και κάποιες φωτογραφίες (φλου) που έχουν βγάλει από τον δήμο Ζωγράφου. Έφριξα.

Η βίλα Κοτοπούλη θα έπρεπε να αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής του Ζωγράφου, καθώς εδώ και πάνω από έναν αιώνα στέκεται (χωμένο μέσα σε άθλιες πολυκατοικίες πια), στη συμβολή των οδών Αλ. Παναγούλη και Υπολοχαγού Θ. Καββαθά.

Πρόκειται για τη θερινή κατοικία της σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού και ήταν ένα από τα ελάχιστα σπίτια της περιοχής τα οποία αποτέλεσαν τον πυρήνα του οικισμού με την ονομασία Ζωγράφου, από τον Ιωάννη Ζωγράφο, πολιτικό, καθηγητή πανεπιστημίου και μεγαλοκτηματία που κατάστρεψε την περιοχή. Εκείνα τα πρώτα σπίτια χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ως εξοχικά των Αθηναίων. Γιατί τότε η περιοχή Ζωγράφου είχε δάσος και μποστάνια.

Το υπέροχο και ιδιαίτερο αυτό οικοδόμημα είναι ένα αξιόλογο δείγμα εξοχικής κατοικίας της δεκαετίας του 1920 που άρχισε να κτίζεται το 1918 και ολοκληρώθηκε το 1923. Έχω πάει μια φορά και έχω δει από κοντά όλες τις ακαλαισθησίες που έχουν γίνει και το πόσο παρατημένη είναι. Πρόκειται για ένα….

Η συνέχεια εδώ: https://bit.ly/2SXbMQL