Α. Τζιτζικώστας: «Φωτίζουμε τα Τείχη της Θεσσαλονίκης και το Λευκό Πύργο στα πρότυπα του φωτισμού της Ακρόπολης και του Παρθενώνα»

Φωτισμό ανάλογο με της Ακρόπολης και του Παρθενώνα θα αποκτήσουν τα δυο κορυφαία τοπόσημα της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος και τα Τείχη της πόλης, έπειτα από πρόταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στο περιθώριο της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης για την ψηφιοποίηση, προστασία και ανάδειξη του ιστορικού αρχείου της Μονής Βλατάδων, ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να συνδράμει, προκειμένου να υλοποιηθεί το σημαντικό αυτό έργο προβολής και ανάδειξης της περιοχής των Τειχών της Θεσσαλονίκης, αλλά και του Λευκού Πύργου, που είναι δυο εμβληματικά τοπόσημα της Θεσσαλονίκης.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να φωτιστούν τα δυο μνημεία στα πρότυπα του εντυπωσιακού φωτισμού της Ακρόπολης και του Παρθενώνα, με την κ. Μενδώνη να αποδέχεται την πρόταση του κ. Τζιτζικώστα.
Μάλιστα, οι σχετικές διαδικασίες και μελέτες αρχίζουν άμεσα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου την επόμενη διετία.

«Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό για την άμεση αποδοχή της πρότασής μου να φωτίσουμε τα Τείχη της Θεσσαλονίκης και το Λευκό Πύργο, με τον εντυπωσιακό τρόπο που φωτίστηκε προσφάτως η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας, για να ακτινοβολεί η Ιστορία της Θεσσαλονίκης και παράλληλα να αναδείξουμε δυο κορυφαία τοπόσημα της πόλης. Είναι ένα σημαντικό έργο προβολής και ανάδειξης δυο εκ των πιο χαρακτηριστικών μνημείων της Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώνουν και τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Το έργο αυτό θα δώσει προστιθέμενη αξία σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, καθώς τα δυο μνημεία είναι σημεία αναφοράς της καθημερινότητας των πολιτών, με αδιαμφισβήτητη ιστορική, πολιτιστική και τουριστική αξία. Προχωράμε άμεσα τις μελέτες, ώστε να ολοκληρώσουμε το φωτισμό μέσα στα επόμενα δυο χρόνια», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η κ. Μενδώνη από την πλευρά της δήλωσε: «Η αποδοχή της πρότασης του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα για την υλοποίηση του σπουδαίου αυτού έργου φωτισμού των Τειχών και του Λευκού Πύργου, στα πρότυπα της Ακρόπολης ήταν αυτονόητη. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύουμε όλα τα μνημεία της χώρας, όμως όταν μιλάμε για μνημεία εντός του αστικού ιστού, εκεί η υποχρέωσή μας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι πολίτες πέρα από το ότι δοκιμάζονται στην καθημερινότητά τους τα τελευταία χρόνια, είναι εκείνοι που υφίστανται τις δεσμεύσεις από την προστασία των μνημείων εντός των πόλεων πιο έντονα από ότι σε ευρύτερους χώρους. Επομένως η προστασία και η προβολή ενός μνημείου μέσα στον αστικό ιστό, αυτομάτως αποκτά τεράστια αξία».