Αύγουστος Κορτώ: “…Η φύση του τραύματος περιέχει τη δυνατότητα υπέρβασής του”

Ο Συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ «τοποθετείται» με τις απαντήσεις του, στο polismagazino.gr, για τον Πολιτισμό, τον κορονοϊό, την καραντίνα και τον «έλεγχο» της κοινωνίας.

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Θα είμαστε λίγο μουδιασμένοι, αλλά θα επανέλθουμε στις συνήθεις συμπεριφορές μας. Η φύση του τραύματος περιέχει τη δυνατότητα υπέρβασής του.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Αν μας τύχαινε αυτή η συμφορά προ ίντερνετ, θα είχε καταρρεύσει ο ανθρώπινος πολιτισμός απ’ τον πανικό. Η κοινή καθημερινότητα,
η επαφή, η διάδοση της πληροφορίας, είναι ευλογίες σε μια τέτοια δοκιμασία.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Ο τουρισμός έχει πάθει μεγάλο στραπάτσο – αλλά σταδιακά, θα ανακάμψει. Τουλάχιστον έτσι θέλω να ελπίζω.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Όχι βέβαια.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Να πάω δυο τετράγωνα πιο πάνω στο στέκι μου και να πιω ένα κρασί.