Αχιλλέας Μωραΐτης: “…Θέλω να ανέβω στη σκηνή, να σμίξω με τον κόσμο. Να περπατήσω στην πόλη αργά το βράδυ μεθώντας από τους ήχους και τις μυρωδιές της”

“Τίποτα δε μπορεί να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει, έστω, επαρκώς τη δυναμική μιας ζωντανής εμφάνισης, το δούναι και λαβείν που υπάρχει πάντα, της συναισθηματικής ένωσης που πραγματοποιείται σε ένα λάιβ”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Η κατάσταση που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο είναι κάτι που κανείς μας δεν περίμενε, ένα σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Δε θα πω ότι δεν είναι δύσκολα, ειδικά από συναισθηματικής πλευράς. Παρόλ’ αυτά, όμως, είχε και τα θετικά του ο εγκλεισμός. Είχα το χρόνο να προχωρήσω κάποιες ηχογραφήσεις που υπό κανονικές συνθήκες θα έπαιρναν πολύ καιρό. Επίσης μου δόθηκε η ευκαιρία και ο χρόνος να ξανασχοληθώ με τη μαγειρική, κάτι που δεν προλάβαινα να κάνω τόσο όσο θα ήθελα στη συνηθισμένη, βαρυφορτωμένη καθημερινότητα.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Δυστυχώς όχι, δε μπορώ να πω ότι πέφτω από τα σύννεφα. Ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μουσική τα τελευταία επτά χρόνια, παίζω μουσική και μιλάω με μουσικούς κοντά δυο δεκαετίες. Είναι μικρός ο καλλιτεχνικός χώρος, ειδικά στην Ελλάδα και πάντα ακούγονται πράγματα. Μέσα στα χρόνια έχω ακούσει πολλά άσχημα να συμβαίνουν κι έτσι δεν εντυπωσιάζομαι καθόλου. Χαίρομαι, όμως, που επιτέλους τα θύματα βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν για όσα έχουν περάσει και έφτασε η ώρα να περιθοριοποιήσουμε μαζικά τους ανθρώπους που συμπεριφέρονται έτσι. Δεν είναι απλώς ότι δε φέρονται σαν καλλιτέχνες, δεν φέρονται καν σαν άνθρωποι.
Έχω υπάρξει τυχερός στη μέχρι τώρα πορεία μου ώστε να μην έχω αντιμετωπίσει προσωπικά τέτοιες συμπεριφορές στη μέχρι τώρα πορεία μου.

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Ήγγικεν η ώρα της αποξένωσης των ανθρώπων; Νομίζω – ή μάλλον ελπίζω – πως η επόμενη μέρα θα μας βρει πιο συνειδητοποιημένους, με τις προτεραιότητές μας πιο ξεκάθαρες. Έχουμε στερηθεί τους ανθρώπους μας, την επαφή μαζί τους, κάτι που μέχρι πέρυσι θεωρούσαμε αυτονόητο και δεδομένο. Πιστεύω, λοιπόν, πως η καραντίνα μας δίδαξε την αξία της ανθρώπινης επαφής και θα βγούμε λίγο καλύτεροι άνθρωποι από αυτούς που κλείστηκαν στα σπίτια τους πριν ένα χρόνο.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για διαδικτυακή πολιτιστική επικοινωνία; Έχουμε ανακαλύψει τον τελευταίο χρόνο καινούργιους τρόπους επικοινωνίας με το κοινό που σίγουρα έχουν μετριάσει λιγάκι την έλλειψη επαφής του καλλιτέχνη με τον κόσμο. Ακόμη και έτσι όμως, τουλάχιστον για εμένα, τίποτα δε μπορεί να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει, έστω, επαρκώς τη δυναμική μιας ζωντανής εμφάνισης, το δούναι και λαβείν που υπάρχει πάντα, της συναισθηματικής ένωσης που πραγματοποιείται πάντα σε ένα λαιβ. Νιώθω πιο διψασμένος από ποτέ για αυτή την επαφή και ανυπομονώ να τελειώσει αυτή η αφύσικη κατάσταση που βιώνουμε.

Ποια είναι τα σχέδιά σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Θέλω να πάω μια βόλτα με φίλους στην παραλία. Να δω μια παράσταση, μια συναυλία. Να περπατήσω στην πόλη αργά το βράδυ μεθώντας από τους ήχους και τις μυρωδιές της. Και πάνω από όλα θέλω να ανέβω στη σκηνή, να σμίξω με τον κόσμο.

Βιογραφικό. Ο Αχιλλέας Μωραΐτης γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα. Σε ηλικία 5 χρονών έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική ξεκινώντας τις σπουδές του στο κλασικό βιολί.
Μπαίνοντας στα εφηβικά του χρόνια τον κέρδισε η rock μουσική κι έτσι ξεκίνησε να μαθαίνει μόνος του κιθάρα παράλληλα με τις σπουδές του στο βιολί και τα ανώτατα θεωρητικά.
Το 2010 έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή ως μπασίστας και κιθαρίστας διαφόρων συγκροτημάτων και το 2014 ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική με πολλές εμφανίσεις σε μαγαζιά και συμμετοχές σε φεστιβάλ σαν αυτόνομος καλλιτέχνης.
Μετά την κυκλοφορία του πρώτου του προσωπικού δίσκου με τίτλο “Σταγόνες Παραδείσου” το Φεβρουάριο του 2020 καθώς και αρκετές συμμετοχές ως συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής σε δουλειές άλλων καλλιτεχνών συνεχίζει τις ζωντανές του εμφανίσεις.

Προσωπική δισκογραφία
Σταγόνες παραδείσου, Φεβρουάριος 2020

Bandcamp: https://achilleasmoraitis.bandcamp.com/

iTunes: https://music.apple.com/gr/album/stagones-paradeisou/1500279680

Spotify: https://open.spotify.com/album/7tIjJZRYUIzOZLvnq5fAZV?si=72BbNGNRQPastFyoWTmOsQ

Deezer: https://www.deezer.com/en/album/133423442

Συμμετοχές
Κάβο αμόρε, Καθρεύτης, Μάρτιος 2020

iTunes: https://music.apple.com/gr/album/kavo-amore/1502186623
Spotify: https://open.spotify.com/album/7p4tZ5YP6XaAlLw02u83cu?si=itGtS0ysRdGAd-nYO9C1zQ

Deezer: https://www.deezer.com/en/album/135587042

Τα κύματα, Μάρτιος 2020
https://www.youtube.com/watch?v=AMfQKMVVGgQ

Στάθης Δημητρουλάκος, Ο τελευταίος σταθμός, Οκτώβριος 2020

Bandcamp: https://stathisdimitroulakos.bandcamp.com/releases

iTunes: https://music.apple.com/gr/artist/stathis-dimitroulakos/1534114647

Spotify: https://open.spotify.com/album/69HX3XxhMuZrIM0xgFY8YL?si=JKo26u-sQdmE_mkabf4xLA

Deezer: https://www.deezer.com/en/album/176918632

Facebook: https://www.facebook.com/AchilleasMoraitisOfficial/

Youtube: https://www.youtube.com/user/achillesb94

Instagram: https://www.instagram.com/axilleas.mor/