Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Βασιλικής Πεχλίδου με τίτλο “Oh! My Colors!”

Από 6 έως 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Η Βασιλική Πεχλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1997. Το 2023 αποφοίτησε από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο των σπουδών της έλαβε υποτροφία Erasmus και παρακολούθησε μαθήματα στο Universitad de Grenada, Facultadde Bellas Artes (2018-2019).

Έχει λάβει συμμετοχή στις ομαδικές εκθέσεις: «Φιλανθρωπική Δημοπρασία Έργων Τέχνης και Αντικών υπέρ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας – Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης» (2019) και «Φιλανθρωπική Δημοπρασία Σύγχρονης Τέχνης για την υποστήριξη των δράσεων της Φ.Α.Α.Θ.» (2019). Η έκθεση με τίτλο “Oh, My Colors!” είναι η πρώτη της ατομική έκθεση (Θεσσαλονίκη Ιούλιος 2023). Τα πρωτοπόρα έργα της συνδυάζουν την κυβιστική θεματογραφία με σύγχρονα στοιχεία της popart.

Στην Chalkos Gallery 6-16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023


Το εισαγωγικό κείμενο για την έκθεση της  Βασιλικής Πεχλίδου επιμελήθηκε η Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρο: “Οι ώρες περνούν κι εγώ κάθομαι ακίνητη στο ίδιο πανοραμικό σημείο και την παρατηρώ… Βασιλικήτο όνομά της, αγέρωχη, αφοσιωμένη, συνεπαρμένη σ’ έναν εκστατικό χορό γραμμών, σχημάτων και χρωμάτων. Χέρια και δάκτυλα καταλήγουν σε φλογισμένα πινέλα που ζωγραφίζουν συναισθήματα. Βλέπω την ψυχή της να δίνει ζωή στον καμβά και τα αμέτρητα συναισθήματα της ύπαρξής της να μεταμορφώνονται σε χρωματιστά κουτιά, κουτάκια, πιο μικρά και όλο πιο μικρά, δίνοντας νόημα στην άψυχη ύλη. Ο λαβύρινθος του πνεύματός της εκδύεταιαπό το μανδύα του σώματός και γίνεται ένα με τον έξω κόσμο. Άρτια, λεπτεπίλεπτα, πολύχρωμα σχήματα σε περίπλοκη διάταξη συνθέτουν πόλεις και πολιτείες, χαρτογραφώντας φωνές, μνήμες και ανθρώπινα αισθήματα. Μια εικαστική εξίσωση, ένας υπερβατικός τρόπος για να κατανοήσει τα μέσα της, μια άλλη μορφή διαλογισμού για να διαβάσει τους ανθρώπους γύρω της, τους δικούς της ανθρώπους. Το προσωπικό της χάρισμα γίνεται τέχνη, τέχνη που μάχεται και αγωνίζεται για το καλό καγαθό. Άλλοτε με παιδική καρδιά και άλλοτε με βλέμμα ενήλικα ζωγραφίζει με υγιή αισιοδοξία τις διαστάσεις της ζωής που θέλει να ζήσει σ’ ένα φωτεινό κόσμο. Μέσα στο δικό της ποικιλόχρωμο γαλαξία, ανάμεσα σε αφαιρετικά και γεωμετρικά σχήματα, αναζητώ και βρίσκω εμένα, εσένα, εμάς, τον κόσμο όλο. «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα» είχε πει ο μεγαλύτερος συγγραφέας των νεότερων χρόνων, Νίκος Καζαντζάκης. Ενώ αιώνες πριν, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, ένας από τους σημαντικότερους στωικούς φιλοσόφους, έλεγε ότι η ψυχή βάφεται με τα χρώματα των σκέψεων… Μέσα από τα εικαστικά έργα της Βασιλικής Πεχλίδου αναδύεται λυτρωτικά ένας καινούργιος κόσμος, γεμάτος ευγένεια, δύναμη, συγκίνηση βαθιά, ενσυναίσθηση και, κυρίως, αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση που τον περιβάλλει.”

Η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, έχει τη Γενική Διεύθυνση του “SOLOMOS” Web Radio TV του Σ.Π.Ε.Κ. και είναι Επικεφαλής του διαδικτυακού κόμβου www.cultural-association.orgγια τον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα και τις συναφείς επιστήμες. Είναι πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.με ειδίκευση στον τομέα «Σύγχρονα Γράμματα» Uni. Avignon FR, καθώς και στην «Αγγλική Λογοτεχνία» DEI College. Πρόσθετα είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «DigitalMedia: Culture&Communication» του SussexUni. UK. Έχει εκδώσει 4 βιβλία και ως δημοσιογράφος, μέλος Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ., αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό τύπο.