Ασπασία Στρατηγού: “Η αγάπη μου για το παραδοσιακό τραγούδι ήταν αυτή που με καθοδήγησε και με διαμόρφωσε ερμηνευτικά”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Υποθέτω κάπου στα 5 μου όταν με την μητέρα μου τραγουδούσαμε στο σπίτι πολύ συχνά.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Ίσως είναι παραπάνω από ένας, αλλά αν πρέπει να διαλέξω θα έλεγα τον Ορφέα Περίδη. Και ιδανικά να τραγουδήσω δικές του δημιουργίες.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Ξεκίνησα μόνη μου να τραγουδάω χωρίς καμία καθοδήγηση ή μουσικές γνώσεις. Σε πολύ μικρή ηλικία κατάλαβα οτι με ενδιαφέρει η μουσική αλλά δεν ήθελα να παραδεχτώ πως θα ακολουθούσα το τραγούδι επαγγελματικά. Καθώς μεγάλωνα, μεγάλωνε και η ανάγκη μου να εκφράζομαι μέσω της μουσικής. Τραγουδούσα συνεχώς, μάθαινα τραγούδια, αποστήθιζα στίχους και άκουγα ραδιόφωνο αλλά και δίσκους βινυλίου που υπήρχαν στο σπίτι. Σε ηλικία 16 ετών είχα πάρει πια την απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά με το τραγούδι αφήνοντας πίσω μου κάθε άλλη επαγγελματική επιλογή έχοντας πολλές ενοχές γι’αυτό μιας και για το οικογενειακό περιβάλλον δεν ήταν ιδανική δουλειά για μένα. Τραγουδούσα σε κομπανίες και γλέντια παραδοσιακής μουσικής ενώ παράλληλα ήμουν μαθήτρια λυκείου. Αγάπησα τον χώρο αυτό και αποφάσισα να τον υπηρετήσω με αφοσίωση και ήθος έτσι ώστε να διαψεύσω τις δυσοίονες προβλέψεις όσων αρχικά φοβήθηκαν για αυτή την επιλογή μου. Η αγάπη μου για το παραδοσιακό τραγούδι ήταν αυτή που με καθοδήγησε και με διαμόρφωσε ερμηνευτικά. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έπαιξαν κάποιοι σπουδαίοι άνθρωποι που βρέθηκαν στη διαδρομή μου και μου έδειξαν τον δρόμο. Φυσικά υπήρξαν αρκέτες στιγμές αμφιταλάντευσης και προσωπικής ματαίωσης. Δυσκολίες και εμπόδια. Όλα όμως συνθέτουν την σημερινή μου μορφή και όλα αυτά είναι μέρος της προσπάθειας.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Φυσικα. Και τα δύο απαιτούν σωστό χειρισμό. Και τα δύο κρύβουν παγίδες. Χρειάζεται μεγάλη ωριμότητα για να ανταπεξέλθει κανείς και στα δύο.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Είναι προφανώς εκπομπές που στοχεύουν στην τηλεθέαση και μόνο. Οι ευκαιρίες δεν είναι κακό πράγμα και όλοι τις χρειάζονται. Άρα δεν βρίσκω κακό να δίνονται ευκαιρίες αλλά με τον σωστό τρόπο και κυρίως να χωρίς να εκμεταλλεύονται καταστάσεις και ανθρώπους. Προσωπικά λειτουργώ με έναν πιο παραδοσιακό τρόπο όσον αφορά στην προβολή ενός καλλιτέχνη. Συνεπώς δεν σκέφτηκα ποτέ να διαγωνιστώ σε ένα talent show.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Θαυμάζω πολύ την Ελένη Βιτάλη….. θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί της.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Στην Ελλάδα το να προωθηθεί σωστά ένας μουσικός, τραγουδιστής, συνθέτης κτλ δεν ξέρω αν είναι υπόθεση των μάνατζερ ή και κάποιων άλλων παραμέτρων. Θέλω να πιστεύω πως δεν πάσχουμε από καλούς μάνατζερ.


Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Βρίσκομαι σε μία περίοδο προώθησης της δεύτερης δισκογραφικής μου δουλειάς με τίτλο ΦΥΛΑΧΤΟ και παράλληλα ετοιμάζομαι για τις καλοκαιρινές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, όταν βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν.