«ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ»

Κυκλοφορία της Κοινής Σειράς Γραμματοσήμων

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανακοινώνουν την κυκλοφορία της Κοινής Σειράς Γραμματοσήμων με τίτλο «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ», στις 15 Μαρτίου 2019, της οποίας τον σχεδιασμό, που έγινε με την χαλκογραφική μέθοδο, επιμελήθηκε ο καθηγητής Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Γιάννης Γουρζής.

Γραμματόσημα με τις πιο σημαντικές μορφές του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού που μας ταξιδεύουν στο πολύτιμο παρελθόν μας με την ανεκτίμητη συμβολή τους στο σήμερα: ο Ηρόδοτος και τα ταξίδια του, ο μαθητής Ξενοφών που μυείται στο φιλοσοφικό στοχασμό από τον δάσκαλο και πρότυπό του, Σωκράτη, τον αφοσιωμένο στην αλήθεια και την ηθική, ο Ευριπίδης που αμφισβητεί τα πάντα μέσα από τα έργα του και ο Επίκουρος με τον Κήπο του, στην αναζήτηση της ευδαιμονίας.

«Για να δώσει καρπούς ένα δέντρο πρέπει πρώτα να απλώσει τις ρίζες του, να αποκτήσει κορμό και να αναπτυχθεί – και αυτό συνήθως απαιτεί χρόνο. Οι καρποί του ελληνικού πνεύματος εμφανίσθηκαν άξαφνα, όπως ο πρώτος κεραυνός μιας ηλεκτρικής καταιγίδας σκίζει τον αίθριο ουρανό: τίποτα δεν προοιωνιζόταν κάτι τόσο μεγάλο, λαμπερό, λεπτό και βαθύ. Ναι, είχε προηγηθεί η Ορφική παράδοση, ο Όμηρος με τα ανεπανάληπτα έπη του, το άρμα του Θέσπιδος. Ναι, ενδεχομένως θα μπορούσε κανείς να αισθανθεί στην ατμόσφαιρα πως κάτι σημαντικό πλησίαζε. Ο πέμπτος και ο τέταρτος αιώνας στην Αθήνα, ωστόσο, είναι από κάθε άποψη ένα ξάφνιασμα, μια αποκάλυψη και ένας κατακλυσμός μαζί: το ελληνικό πνεύμα, έχοντας νωρίτερα δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε απαιτητικές αποστολές, έχει πια συνειδητοποιήσει την ρώμη του και δεν διστάζει να την δείξει με τρόπο όχι λιγότερο εκκωφαντικό από ό, τι πληθωρικό. Ο πέμπτος και ο τέταρτος αιώνας είναι μοναδικοί στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος για το ύψος και το πλήθος των μορφών που τότε εμφανίζονται: ποτέ πριν, και ποτέ μετά, δεν συνωστίσθηκαν σε διάστημα δύο αιώνων – και στην ίδια πόλη, την Αθήνα – τόσες πολλές και τόσο εμβληματικές μορφές του πνεύματος: ο Ηρόδοτος, ο Ευριπίδης, ο Ξενοφών, ο Σωκράτης και, λίγο πιο μετά από αυτούς, ο Επίκουρος.»

Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης

Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΚΛΑΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

0,05 €

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

2.000.000 τεμ.

0,20 €

ΞΕΝΟΦΩΝ

2.000.000 τεμ.

0,50 €

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

4.000.000 τεμ.

1,00 €

ΗΡΟΔΟΤΟΣ

6.000.000 τεμ.

ΣΥΣΤΗΜΕΝΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

3.000.000 τεμ.

Σημειώνεται ότι από τις παραπάνω ποσότητες γραμματοσήμων, 100.000 από κάθε κλάση κυκλοφορούν σε δεσμίδες των 100 γραμματοσήμων (20 πεντάδες) και φέρουν διάτρηση στη μια διάσταση και στην άλλη είναι κομμένα. Τα υπόλοιπα κυκλοφορούν σε φύλλα των 25 τεμαχίων με πλήρη διάτρηση.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 30 Χ 42 mm σε φύλλα των 25 τεμαχίων

ΧΑΛΚΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Γιάννης Γουρζής
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ: Μυρσίνη Βαρδοπούλου
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ: Πολυχρωμία ( οffset )

ΕΚΤΥΠΩΣΗ:“VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ”

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ- ΔΙΑΘΕΣΗ: Κυκλοφορούν στις 15 Μαρτίου 2019 και θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα μέχρις εξαντλήσεώς τους.

Κυκλοφορούν επίσης:

1.ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ(3Χ4.000 τεμ.)

με παράσταση σχετική με το θέμα της σειράς. Διατίθενται προς 7,80 € ανά σετ.

FAKELOI

2. ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ (500 τεμ.)

Διατίθενται προς 7,80 € ανά τεμάχιο.

TYPOPOIHSH_STAMPS

3. ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ ΣΕΙΡΑΣ (500 τεμ.)

Διατίθεται προς 15,00 € ανά τεμάχιο.

ALBUM

4. ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙΑ (7.000 τεμ.)

Διατίθεται προς 4,37 € ανά τεμάχιο.

5. ΚΑΡΤΕΣ ΜΑΞΙΜΟΥΜ PREPAID (1.000 σετ των 5 τεμαχίων)

Διατίθενται προς 8,00 €.

MAXIMUM

Όλα τα Φιλοτελικά προϊόντα θα πωλούνται από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα (Λυκούργου 5 & Απελλού–100 38 ΑΘΗΝΑ) και από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα μέχρι εξαντλήσεως.

sfragida el.gr

Οι συλλέκτες φιλοτελιστές έχουν τη δυνατότητα να σφραγίζουν στο Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με την ειδική αναμνηστική σφραγίδα ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, αρκεί να έχουν επικολλημένα γραμματόσημα της σειράς που να καλύπτουν την πρώτη μονάδα βάρους εσωτερικού, σήμερα 0,72