Αριάδνη Ευαγγελίου-Ραχιώτη: “Η ψηφιακή ζωγραφική… είναι μία μορφή συναισθηματικής απελευθέρωσης”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο;

Η ψηφιακή ζωγραφική μέσω του κινητού τηλεφώνου μου σε δημόσιους χώρους είναι μία μορφή συναισθηματικής απελευθέρωσης και εναλλακτική καταγραφή στιγμών. Μέσω άλλων υλικών που μ’ αρέσει να πειραματίζομαι, θα τη χαρακτήριζα σαν εξερεύνηση σε νέους ορίζοντες.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;

Παρατηρητική, τελειομανή, με αισιόδοξη ματιά, βλέποντας “το ποτήρι μισογεμάτο”, τόσο ρεαλιστικά όσο και μεταφορικά, με την επιθυμία να κάνω και τον υπόλοιπο κόσμο να μπορεί να βλέπει και να εκτιμάει απαξιωμένες, αστικές εικόνες και αντικείμενα που τα θεωρεί τετριμμένα.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;

Όπως προανέφερα, απλές εικόνες και αντικείμενα που συναντούμε στην καθημερινότητά μας. Ιδιαίτερο δέος μου προκαλεί και η φύση, ειδικά στα αστικά τοπία γιατί είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να δει κάποιος τη δύναμή της και ότι δεν την υπερνικά τίποτα. Επίσης τα αστικά τοπία και η ριμοτομία της πόλης από τη ματιά του κατοίκου που περιπλανιέται σ’ αυτή και ανακαλύπτει τα μαργαριτάρια της. Κάποιες φορές και με ανθρώπινες μορφές ενταγμένες σε αυτά.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Με ποικιλίες διαφορετικές προσωπικότητες. Όπως για παράδειγμα, ο Αλέξης Ακριθάκης ως προς το πως ξεκίνησε την πορεία του σαν καλλιτέχνης και με ποιον τρόπο εξέλιξε την τεχνοτροπία του. Ένας άλλος καλλιτέχνης είναι ο Βίνσεντ βαν Γκογκ που από μικρή θαύμαζα και εξακολουθώ να θαυμάζω τα έργα του. Με τον Στέφανο Ρόκο, που έχω ακόμα τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή, του οποίου διάφορες λεπτομέρειες σε έργα του μου προκαλούν συγκίνηση. Τέλος, παρότι δεν επαγγέλλεται εικαστικός, δεν μπορώ να μην αναφέρω και τον Ευγένιο Τριβιζά, ο οποίος ξεχωρίζει για την ανυπέρβλητη φαντασία του.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

Ασχολούμαι ήδη χρόνια με το κόσμημα, κατά βάση εικαστικό. Λατρεύω και τη φωτογραφία. Επίσης η ψηφιακή μου ζωγραφική συνδυάζεται και με video art.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Χαίρομαι και απολαμβάνω την εποχή στην οποία έχω γεννηθεί, ζω και δημιουργώ. Αν όμως μου δινόταν η ευκαιρία για ένα ταξίδι στο χρόνο, θα προτιμούσα να έρθω σε επαφή με Αρχαίους Έλληνες σε διάφορες εποχές όπως η Παλαιολιθική περίοδος (σπηλαιογραφίες και μικρογλυπτική), η Νεολιθική περίοδος (κεραμική, κόσμημα, γλυπτική) και ο Κυκλαδικός πολιτισμός (γλυπτική) να ανακαλύψω τον τρόπο σκέψης τους και να δημιουργήσω μαζί τους.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;

Μία σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Σα να είναι οι καλύτεροι φίλοι. Ο καλλιτέχνης εκμυστηρεύεται και εκφράζει τα πάντα στο έργο του, καλά, κακά, χαρές, λύπες, κι αυτό είναι πάντα εκεί να ακούσει και να του συμπαρασταθεί. Έτσι, ο καλλιτέχνης εκτιμώντας την στάση του θέλει επίσης τα καλύτερα για αυτό, όπως επιτυχία και αναγνωρισιμότητα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Όσον αφορά το κοντινό μέλλον, έχω προς υλοποίηση την πρώτη μου ατομική έκθεση με έργα ψηφιακής ζωγραφικής και επιθυμώ να στήσω και μία έκθεση φωτογραφίας. Επίσης να συνεχίσω να παίρνω μέρος και σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και κοσμήματος και να παρουσιάσω έργα μου και στο εξωτερικό ταξιδεύοντας για να έχω την ευκαιρία να βλέπω και δημιουργίες άλλων ξένων καλλιτεχνών.

Βιογραφικό.

Η Αριάδνη Ευαγγελίου-Ραχιώτη γεννήθηκε το 1991, ζει και δημιουργεί στην Αθήνα. Το 2010 παρακολούθησε μαθήματα αργυροχρυσοχοΐας στο ΙΕΚ Mokume στην Αθήνα. Το 2017 αποφοίτησε από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα με τους Χάρη Κοντοσφύρη και Θωμά Ζωγράφο. Στην πτυχιακή της εργασία είχε εξαιρετικές κριτικές και βαθμό “Άριστα 10”. Ακολούθησαν σπουδές εικαστικού κοσμήματος στις σχολές Krama και Άναμμα. Έχει πάρει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και κοσμήματος.