Από τη σύνθεση… στην ακρόαση… και τον αυτοσχεδιασμό

Γράφει ο Χρήστος Κατσιδης Σπουδαστής μουσικός

“Ο αυτοσχεδιασμος θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η πλήρης και άμεση αποτύπωση των συναισθημάτων του συνθέτη – δημιουργού”

Είναι γνωστό σε όλους ότι η μουσική επηρεάζει τον άνθρωπο θετικά. Ωστόσο ο κάθε συνθέτης όταν φτιάχνει το έργο του έχει στο μυαλό του το τι θα περάσει στον κόσμο, τι μήνυμα. Δεν μιλάω από τη μεριά του συνθέτη αυτά τα λέω από την μεριά του σπουδαστή μουσικού.

Κάθε συνθέτης πριν φτιάξει το έργο του έχει τον εξής στόχο να περάσει ένα συγκεκριμένο μήνυμα στον ακροατή, είτε αυτό το μήνυμα είναι περιβαλλοντικό είτε αφορά κάποια οργάνωση είτε κάποιο διαφημιστικό σποτ ή οποιοδήποτε άλλο μήνυμα. Ο άμεσος στόχος λοιπόν κάθε καλλιτέχνη όχι απαραίτητα συνθέτη αλλά και δημιουργού είναι να επικοινωνήσει με το κοινό και να του περάσει το βαθύτερο συναίσθημα  που κρύβει η σύνθεση, το έργο του. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζει την τρέχουσα κατάσταση της κοινωνίας. Έτσι με αυτό τον τρόπο θα κάνει το έργο του και στην προκειμένη περίπτωση τη σύνθεση πιο κατανοητή και θα επικοινωνήσει πιο εύκολα με το κοινό του. Γιατί η μουσική είναι επικοινωνία.

Επικοινωνία ανθρώπων, λαών, εθνών, συναισθημάτων. Ο Αυτοσχεδιασμος επίσης στη μουσική έχει τις ρίζες του από πολύ παλιά και είναι ένας τρόπος άμεσης σύνθεσης. Ο αυτοσχεδιασμος θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η πλήρης και άμεση αποτύπωση των συναισθημάτων του συνθέτη – δημιουργού. Μια μουσική σύνθεση λοιπόν έχει μεγάλη επίδραση στους ανθρώπους γιατί ο συνθέτης μέσω αυτής περνάει τα συναισθήματά του στο κοινό το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τον αυτοσχεδιασμο. Συνεπώς ολοι οι άνθρωποι μπορούν να αντιληφθούν τη μουσική αλλά το πως την αντιλαμβάνονται εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Ο καθένας από εμάς την αντιλαμβάνεται διαφορετικά και με το δικό του υπέροχο και ξεχωριστό τρόπο.