Αποχαιρετισμός στο Ντίνο Χριστιανόπουλο

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μαζί με όλη την πόλη και τη χώρα, αποχαιρετά με συγκίνηση τον ποιητή και κριτικό Ντίνο Χριστιανόπουλο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 χρονών.

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος έγραψε μια ποίηση βαθιά προσωπική με θέμα οικουμενικό, αλλά ταυτίστηκε άρρηκτα και με τη Θεσσαλονίκη –όπου έζησε όλη τη ζωή του– και υπήρξε ίσως ο τελευταίος σημαντικός εκπρόσωπος μιας γενιάς με τοπικά χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, κυρίως μέσα από τον κύκλο του περιοδικού «Διαγώνιος» αλλά και μέσα από τα κριτικά σημειώματά του, επηρέασε μια μεγάλη γκάμα λογοτεχνών.

Η αυστηρότητα με την οποία διατύπωνε τις κρίσεις του, και για την οποία ήταν τόσο γνωστός, χαρακτήριζε και την ίδια τη ζωή του, αφού παρέμεινε μέχρι τέλους πιστός στις αρχές του και στον λιτό, σπαρτιάτικο βίο που είχε επιλέξει.

Για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΜΜΘ Βασίλης Γάκης έκανε την εξής δήλωση: «Η Θεσσαλονίκη έχασε τον ποιητή της Ντίνο Χριστιανόπουλο, μια εμβληματική μορφή της λογοτεχνίας, της κριτικής και της εν γένει πολιτιστικής ζωής της πόλης. Όσοι τον συναναστραφήκαμε, τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του, θα θυμόμαστε πάντα έναν άνθρωπο ευαίσθητο, καλλιεργημένο, πολυμαθή και συγχρόνως λαϊκό, έναν άνθρωπο που δεν φοβήθηκε ποτέ να συγκρουστεί και είχε πάντα το θάρρος της γνώμης και της άποψής του. Καλό του ταξίδι!».