Απολογισμός πρώτου έτους & επόμενες δράσεις της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της τετραετούς δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ύψους €20 εκατομμυρίων για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τη γνωστοποίηση του έργου της στο εξωτερικό, η ΕΛΣ ανακοινώνει τον απολογισμό του πρώτου έτους, μια σειρά νέων δράσεων και συνεργασιών που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς και τη νέα μεγάλη εταιρική καμπάνια, η οποία θα προβληθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό, στο πλαίσιο της δωρεάς του ΙΣΝ.

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Από τις αρχές του 2019 έως σήμερα, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στήριξε τις συνεργασίες της ΕΛΣ με σημαντικούς ξένους καλλιτέχνες για τις σεζόν 2018/19 και 2019/20, όπως:

• Τη Φανί Αρντάν, τη Μιλένα Κανονέρο και όλη τη δημιουργική ομάδα που παρουσίασε τη Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ, καθώς και τους μετακαλούμενους πρωταγωνιστές (Μάιος 2019 – ΚΠΙΣΝ).
• Τους Λα Φούρα ντελς Μπάους που πρότειναν μια νέα ανάγνωση στη Νόρμα, καθώς και τους μετακαλούμενους πρωταγωνιστές, όπως την Κάρμεν Τζαννατάζιο (Ιούνιος 2019 – Ηρώδειο).
• Τους πρωταγωνιστές της Τραβιάτας, τη διάσημη σοπράνο Λιζέτ Οροπέσα, τον Σαϊμίρ Πίργκου και τον Αλεξέι Ντόλγκοφ (Ιούλιος 2019 – Ηρώδειο).
• Τους πρωταγωνιστές του Ντον Κάρλο, Αλεξάντερ Βινογκράντοφ, Μαρσέλο Πουέντε, Μπάρμπαρα Φρίττολι, Εκατερίνα Γκουμπάνοβα, Έλενα Ζίντκοβα (Δεκέμβριος 2019 / Ιανουάριος 2020 – ΚΠΙΣΝ).
• Τον Ολιβιέ Πυ, διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν, και όλη τη δημιουργική του ομάδα, οι οποίοι σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουν τον Βότσεκ, καθώς και τους μετακαλούμενους πρωταγωνιστές της παραγωγής (Ιανουάριος / Φεβρουάριος 2020 – ΚΠΙΣΝ).
• Την κορυφαία μεσόφωνο της εποχής μας, την Ανίτα Ρατσβελισβίλι, η οποία θα κάνει στη Λυρική το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στον ρόλο της Σαρλότ στον Βέρθερο (Μάιος 2020 – ΚΠΙΣΝ).
• Τον Αμερικανό τενόρο, πρωταγωνιστή της Μετροπόλιταν, Μάθιου Πολενζάνι, ο οποίος θα πρωταγωνιστήσει στον Ριγολέττο (Ιούνιος 2020 – Ηρώδειο).
• Την κορυφαία Ιταλίδα σοπράνο Άννα Πιρότσι και τον διακεκριμένο βαρύτονο Αμπρότζιο Μαέστρι οι οποίοι θα πρωταγωνιστήσουν στην Τόσκα στο Ηρώδειο, καθώς και τον σπουδαίο αρχιμουσικό Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι, ο οποίος θα διευθύνει την παραγωγή (Ιούλιος 2020 – Ηρώδειο).
• Τον φιλοξενούμενο μαέστρο για τη σεζόν 2019/20 Φιλίπ Ωγκέν, ο οποίος έχει ήδη διευθύνει την Υπνοβάτιδα και τον Ντον Κάρλο και θα διευθύνει τον Ριγολέττο στο Ηρώδειο.

Οι τρεις αναθέσεις νέων έργων για τη σεζόν 2019/20 πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας, με την ενίσχυση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ):

• Ο Γιώργος Λάνθιμος, ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης που έκανε το ελληνικό σινεμά μια διεθνή υπόθεση, έλαβε ανάθεση για να δημιουργήσει μια ταινία / εγκατάσταση στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου The Artist on the Composer, ο οποίος είναι μια συνεργασία της ΕΛΣ με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ (Μάιος 2020 – ΚΠΙΣΝ).
• Ο βραβευμένος συνθέτης Γιώργος Βασιλαντωνάκης έλαβε ανάθεση για να συνθέσει μια νέα όπερα, με την οποία η ΕΛΣ τιμά την επέτειο των 80 ετών λειτουργίας της. Πρόκειται για την Πάπισσα Ιωάννα σε λιμπρέτο Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη και η οποία θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (Μάρτιος 2020 – ΚΠΙΣΝ).
• Ο Άγγελος Τριανταφύλλου, ο νέος συνθέτης που έχει διακριθεί στη θεατρική μουσική, έλαβε ανάθεση για να συνθέσει την όπερα Μέσα Χώρα, ένα έργο για τη μοναξιά στην τρίτη ηλικία, το οποίο θα σκηνοθετήσει ο Νίκος Καραθάνος. Στην παράσταση θα συμμετέχουν επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες καλλιτέχνες από τα μουσικά σύνολα των εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων της ΕΛΣ, τα οποία ενισχύονται με δωρεά από το ΙΣΝ (Απρίλιος 2020 – ΚΠΙΣΝ).

Στο πλαίσιο της δωρεάς του ΙΣΝ για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ, αναπτύχθηκαν οι διεθνείς συνεργασίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τις σεζόν 2018/19 και 2019/20:

• Με την Κρατική Όπερα του Μονάχου, τη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, το Φεστιβάλ του Μουσικού Μάη της Φλωρεντίας και την Εθνική Όπερα των Παρισίων η ΕΛΣ πραγματοποίησε την πρώτη της μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή για τους Επτά θανάτους της Μαρίας Κάλλας της Μαρίνας Αμπράμοβιτς (Ιούλιος 2020 – ΚΠΙΣΝ).
• Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (ROH), η ΕΛΣ παρουσίασε τον Σιμόν Μποκκανέγκρα σε σκηνοθεσία Ελάιτζα Μοσίνσκυ (Ιανουάριος 2019 – ΚΠΙΣΝ) και τον Ντον Κάρλο σε σκηνοθεσία Σερ Νίκολας Χάιτνερ (Δεκέμβριος 2019 / Ιανουάριος 2020 – ΚΠΙΣΝ). O Ντον Κάρλο αποτελεί συμπαραγωγή της ROH με την Μετροπόλιταν Όπερα και την Εθνική Νορβηγική Όπερα.
• Σε συνεργασία με την Κρατική Όπερα της Βιέννης, η ΕΛΣ παρουσίασε την Υπνοβάτιδα σε σκηνοθεσία του Μάρκο Αρτούρο Μαρέλλι (Οκτώβριος 2019 – ΚΠΙΣΝ). Η Υπνοβάτιδα αποτελεί συμπαραγωγή της Βιέννης με την ROH.
• Σε συνεργασία με την Εθνική Όπερα των Παρισίων, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει τον Βέρθερο, σε σκηνοθεσία του Μπενουά Ζακό (Μάιος 2020 – ΚΠΙΣΝ), μια παραγωγή που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Κόβεντ Γκάρντεν.

To Μπαλέτο της ΕΛΣ -με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)-, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας:

• Προσέλαβε 8 νέους χορευτές, μέσα από δύο ακροάσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2019.
• Παρουσίασε χορογραφίες σημαντικών χορογράφων, όπως του Νάτσο Ντουάτο, του Μάρκο Γκαίκε και του Δάφνι Κόκκινου (άνοιξη 2019 – ΚΠΙΣΝ).
• Προσκάλεσε τη διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου για να σχεδιάσει κοστούμια για τον Δον Κιχώτη (Μάρτιος-Απρίλιος 2020 – ΚΠΙΣΝ).

Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ, με την υποστήριξη του ΙΣΝ, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας, έδωσε υποτροφίες σε δύο αριστούχους σπουδαστές για τη συνέχιση των σπουδών τους στο εξωτερικό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

Στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοινώνει νέες δράσεις και συνεργασίες με κορυφαίους διεθνείς πολιτιστικούς φορείς και καλλιτέχνες:

• Opéra Comique – Παρίσι
Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοινώνει μια μεγάλη στρατηγική συνεργασία με ένα από τα σημαντικότερα, ιστορικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης, την Opéra Comique των Παρισίων. Πρόκειται για μια πολύ στενή και δημιουργική συνεργασία, η οποία ξεπερνά την έννοια της συμπαραγωγής και φτάνει σε ένα επίπεδο δημιουργικών ανταλλαγών και από κοινού συνδημιουργίας.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί συμπαραγωγή πάνω στο Ταξίδι στη σελήνη του Όφενμπαχ σε σκηνοθεσία του Λωράν Πελλύ, στην οποία θα συμμετέχουν και οι παιδικές χορωδίες των δύο θεάτρων. Η πρεμιέρα θα γίνει τον Μάιο του 2020 στο Παρίσι και στη συνέχεια η παραγωγή θα έρθει στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ. Η επόμενη συμπαραγωγή με την Opéra Comique αφορά μια μπαρόκ όπερα που θα κάνει πρεμιέρα στην ΕΛΣ στην Αθήνα το 2022 και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Παρίσι. Τέλος, προγραμματίζεται μια συνανάθεση και συμπαραγωγή πάνω στη νέα όπερα του καταξιωμένου Γάλλου συνθέτη Φιλίπ Ερσάν σε λιμπρέτο του Ζαν Εσνόζ, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι το 2022 και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ.

• Φεστιβάλ Αιξ-αν-Προβάνς – Γαλλία
Με έναν άλλο ιστορικό θεσμό της Γαλλίας, το σπουδαίο φεστιβάλ της Αιξ-αν-Προβάνς, η ΕΛΣ θα πραγματοποιήσει μεγάλη συμπαραγωγή, το φθινόπωρο του 2023. Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σκηνικό εγχείρημα, την παρουσίαση των δύο Ιφιγενειών του Γκλουκ σε μια ενιαία παράσταση, σε σκηνοθεσία ενός εκ των σημαντικότερων σκηνοθετών της όπερας παγκοσμίως.

• Όπερα του Γκαίτεμποργκ (Σουηδία) & Βασιλική Όπερα Δανίας
Με δύο σημαντικά βορειοευρωπαϊκά λυρικά θέατρα, την Όπερα του Γκαίτεμποργκ και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας, η ΕΛΣ πραγματοποιεί συμπαραγωγή στην όπερα του Μότσαρτ Ντον Τζοβάννι σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Βασιλικής Όπερας της Δανίας Τζων Φούλτζεϊμς, η οποία θα κάνει πρεμιέρα πρώτα στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, στο τέλος του 2020, και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί σε Γκαίτεμποργκ και Κοπεγχάγη.

• Λα Μονναί – Βρυξέλλες
Τα Παραμύθια του Χόφμαν του Όφενμπαχ είναι συμπαραγωγή της ΕΛΣ και του Λα Μονναί των Βρυξελλών, σε σκηνοθεσία του Κριστόφ Βαρλικόφσκι. Η πολύ εντυπωσιακή παραγωγή έκανε πρεμιέρα πριν λίγες μέρες στις Βρυξέλλες, ενώ τη σεζόν 2022/23 θα παρουσιαστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ.

• Βασιλική Όπερα Λονδίνου
Η στρατηγική συνεργασία με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (ROH) συνεχίζεται με την παρουσίαση του Αντρέα Σενιέ του Τζορντάνο στη συναρπαστική σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Μακ Βίκαρ (συμπαραγωγή της ROH με το Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Πεκίνου και την Όπερα του Σαν Φρανσίσκο), η οποία θα παρουσιαστεί το 2021 στην ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Στις αρχές του 2022 προγραμματίζεται να παρουσιαστεί από την ΕΛΣ η βραβευμένη παραγωγή Καβαλλερία ρουστικάνα και Παλιάτσοι σε σκηνοθεσία Νταμιάνο Μικελέττο (συμπαραγωγή της ROH με Λα Μονναί των Βρυξελλών, Όπερα Αυστραλίας & Όπερα του Γκαίτεμποργκ).
Το 2022 προγραμματίζεται μια ακόμα συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα.

• Φεστιβάλ Μπάντεν-Μπάντεν
Σε συμπαραγωγή με το φημισμένο γερμανικό Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει τον Οθέλλο του Βέρντι σε σκηνοθεσία Μπομπ Ουίλσον, τη σεζόν 2021/22.

• Φεστιβάλ Ροσσίνι – Πέζαρο
Με το φημισμένο Φεστιβάλ Ροσσίνι του Πέζαρο η ΕΛΣ θα πραγματοποιήσει συμπαραγωγή για τη σεζόν 2022/23 πάνω σε μια γαλλόφωνη όπερα του Ροσσίνι.

• Όπερα του Ελσίνκι
Με την Όπερα του Ελσίνκι η ΕΛΣ πραγματοποιεί σε συμπαραγωγή τη Σαλώμη του Ρίχαρντ Στράους τη σεζόν 2022/23, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Γερμανού σκηνοθέτη Κρίστοφ Λόυ.

• Ομάδα χορού Μάρκ Μόρρις – Νέα Υόρκη
Η ΕΛΣ συνεργάζεται με την ομάδα χορού του Μαρκ Μόρρις για την παρουσίαση της παράστασης χορού Pepperland τον Σεπτέμβριο του 2020 στο ΚΠΙΣΝ.

• Ομάδα χορού Μπατσέβα – Ισραήλ
Η ΕΛΣ συνεργάζεται με την ομάδα χορού Μπατσέβα για την παρουσίαση παράστασης, τη σεζόν 2021/22 στο ΚΠΙΣΝ.

• Printemps des Arts de Monte-Carlo / GRAME – Centre national de création musicale – Λυόν
Η ΕΛΣ πραγματοποιεί συμπαραγωγή με δύο σημαντικούς γαλλικούς φορείς της σύγχρονης μουσικής, το Printemps des Arts de Monte-Carlo και το GRAME – Centre national de création musicale (Λυόν) πάνω στην όπερα δωματίου του Μαρκ Μοννέ Bibilolo, σε σκηνοθεσία του Αρνό Φαμπρ. Η παραγωγή αυτή θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2020 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Η ανακοίνωση του προγράμματος του 2021 θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου διμήνου. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού -το οποίο υποστηρίζεται από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)-, μέσω αναθέσεων, νέων παραγωγών, σημαντικών συνεργασιών, θα επιχειρήσουμε να αναστοχαστούμε πάνω στο πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας –την Ελληνική Επανάσταση του 1821–, το οποίο συνδέεται με κορυφαίες επαναστάσεις, όπως η Γαλλική και η Αμερικανική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Η δωρεά του ΙΣΝ που στηρίζει την καλλιτεχνική εξωστρέφεια της ΕΛΣ χρηματοδοτεί καμπάνια προβολής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η οποία στοχεύει στο να μεγιστοποιήσει τη διεθνή απήχηση του νέου καλλιτεχνικού στίγματος της ΕΛΣ.

Εντός του 2019, μέσω διαγωνισμών η ΕΛΣ επέλεξε μια διαφημιστική εταιρεία, δύο εταιρείες PR στο εξωτερικό και μια εταιρεία ερευνών. H διαφημιστική που επελέγη είναι η Job Advertising, η οποία συνεργάζεται με την Tempo OMD για την αγορά διαφημιστικού χώρου και χρόνου στα media. Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων στο Λονδίνο, η οποία καλύπτει την αμερικανική και την ευρωπαϊκή αγορά εκτός Γαλλίας, είναι η Borkowski PR, ενώ στη Γαλλία η Opus 64. Η εταιρεία ερευνών που έκανε την έρευνα αγοράς για την ΕΛΣ είναι η Research Hive.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας κοινού η ΕΛΣ έλαβε πολύ ουσιαστικές πληροφορίες για την αναγνωρισιμότητά της και τις συνήθειες του κοινού της, οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση για την εκπόνηση της εταιρικής καμπάνιας.

Καθώς συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη μεταστέγαση της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), οι αλλαγές έχουν γίνει αισθητές, όχι μόνο στο κτίριο και τις δυνατότητες που προσφέρει, αλλά και κυρίως στην καλλιτεχνική ταυτότητα του οργανισμού: νέο ρεπερτόριο, διεθνείς συνεργασίες, τολμηρές παραστάσεις. Το ΙΣΝ έχει υπάρξει αρωγός της ΕΛΣ τόσο στον προγραμματισμό της, όσο και στη ίδρυση και τον προγραμματισμό της Εναλλακτικής Σκηνής και την εκπόνηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων.

Στη χρονική αυτή στιγμή κρίθηκε αναγκαίο να επικοινωνηθεί το έργο της ΕΛΣ περαιτέρω, με στόχο να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα και να διευρυνθεί το κοινό στην Ελλάδα, αλλά και έξω από αυτήν. Γι’ αυτόν το λόγο η ΕΛΣ δημιούργησε για πρώτη φορά μια καμπάνια εικόνας, η οποία στοχεύει στο να επικοινωνήσει το νέο της στίγμα. Η καμπάνια σηματοδοτεί τη νέα φιλοσοφία του οργανισμού, αλλά και ταυτόχρονα έρχεται να πλαισιώσει τις παραγωγές της τρέχουσας σεζόν.

Θέμα της καμπάνιας η γέννηση.
Ευτυχής συγκυρία η συγκεκριμένη χρονική στιγμή του εορτασμού της επετείου των 80 χρόνων από την πρώτη παράσταση το 1940, δηλαδή από τη γέννηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η έννοια της γέννησης αφορά το παρελθόν, το παρόν και σίγουρα το μέλλον.

Η ιδέα πίσω από τη γέννηση είναι ξεκάθαρη: στην ΕΛΣ, όλοι –τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές, χορωδοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί, ενδυματολόγοι, σκηνογράφοι– δημιουργούν: γεννούν καθημερινά ρόλους, σκηνοθεσίες, ερμηνείες, χορογραφίες, σκηνικά, κοστούμια, όνειρα, εμπειρίες, συγκίνηση.
Ταυτόχρονα, κρίθηκε πως η έννοια της γέννησης είναι το ιδανικό μήνυμα το οποίο θα σηματοδοτήσει την υποδοχή του καινούριου: τις νέες ιδέες, το νέο στίγμα, την καινοτομία και ό,τι μπορεί να κάνει τον οργανισμό να πάει ένα βήμα πιο μπροστά.

Το διαφημιστικό σποτ της εταιρικής καμπάνιας γυρίστηκε μέσα σε νερό –θα μπορούσε να είναι ένας αμνιακός σάκος ή και η θάλασσα– και απεικονίζει τρία έμβρυα: έναν νεαρό πρίγκιπα, μια μουσικό και μια μπαλαρίνα. Οι τρεις αυτοί ρόλοι επιλέχθηκαν για να αντιπροσωπεύσουν την όπερα, τη μουσική και τον χορό, δηλαδή τις τρεις βασικές τέχνες που υπηρετεί η Εθνική Λυρική Σκηνή. Και οι τρεις φέρουν μαζί τους το νέο. Η υψηλής αισθητικής απεικόνισή τους με ελλειπτικά μοντέρνα κοστούμια και μέικ απ, και η σκηνοθετική προσέγγιση μιλούν μια νέα γλώσσα. Στο σποτ, παρακολουθούμε τη στιγμή που τα τρία έμβρυα γεννιούνται και παίρνουν την πρώτη τους ανάσα στη ζωή και κατ’ επέκταση και στη σκηνή. Το μήνυμα είναι απλό και δυνατό: Γεννιέται στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Οι συνεργάτες που δούλεψαν για την καμπάνια είναι: Διαφημιστική εταιρία JOB ATHENS > Creative Director: Γιόλα Γυφτουλα, Account Director: Κωνσταντίνος Τσιόπτσιας, Art Director: Νίκος Κατριβάνος, Art Director: Μαρία Όλγα Βλάχου, Φωτογράφος: Μαρίος Θεολόγης, Εκφώνηση: Μαργαρίτα Βαρλάμου / Εταιρεία παραγωγής AVION FILMS > Executive producers: Γιώργος Τσοκόπουλος – Άνναμπελ Αρώνη, Σκηνοθεσία: Θανάσης Τσιμπίνης, Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός, Sound design: Coti K., με αποσπάσματα από την εισαγωγή του Μάκβεθ του Τζ. Βέρντι (Ορχήστρα ΕΛΣ, Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός), Production designer: Rene Habermacher, Ενδυματολόγος: Irina Shaposhnikova, Make-up: Topolino @Callisté Paris, Hair Styling: Δημήτρης Αποστολίδης @d-tales, Πρίγκιπας: Αλέξανδρος Νούσκας, Χορεύτρια: Candy Καρρά, Μουσικός: Κατερίνα Γιαννούλη, Casting: Athens Casting, Making of: Παναγιώτης Αγκαβανάκης.

Παράλληλα, οι καμπάνιες για τις καλλιτεχνικές παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που ήδη έχουν ξεκινήσει να τρέχουν από τον Ντον Κάρλο, τη Λίμνη των κύκνων και τον Βότσεκ, έχουν δημιουργηθεί με βάση το ίδιο κόνσεπτ: μέσα σε έναν συμβολικό αμνιακό σάκο γεννιούνται οι ήρωες και οι βασικές ιδέες του κάθε έργου.

Η καμπάνια αυτή, η οποία από τις 9 Ιανουαρίου 2020 θα ξεκινήσει να προβάλλεται –μέσω της τηλεόρασης, του διαδικτύου και των παραδοσιακών ΜΜΕ– στην Ελλάδα, αλλά και κυρίως στο εξωτερικό, έχει σαν στόχο να απευθυνθεί τόσο στους φίλους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όσο και κυρίως σε όσους δεν τη γνωρίζουν. Στόχος είναι να καταστεί το έργο της ΕΛΣ γνωστό εκτός Ελλάδος, να παρουσιαστεί η νέα της καλλιτεχνική ταυτότητα και να επικοινωνηθεί η καλλιτεχνική εξωστρέφεια.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), φιλοδοξεί να γίνει ένας διεθνής προορισμός για τους φίλους της όπερας και να δημιουργήσει ένα σημαντικό εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν.