Απαγορεύεται το κάπνισμα

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Ο αντικαπνιστικός νόμος υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή και πλέον το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Πρόκειται για τον τρίτο αντικαπνιστικό νόμο που περνάει και όλοι ελπίζουν πως αυτή τη φορά θα συμμορφωθούν καπνιστές και επιχειρηματίες, με τις διατάξεις τους νέου θεσμικού πλαισίου.

Χαχαχαχαχαχα… προχθές ταξιτζής μου έλεγε πως πήγε στα μπουζούκια και όλοι κάπνιζαν. Δεν υπήρχαν τασάκια, ούτε κυπελάκια με νερό -ως τασάκια- και όλοι πέταγαν και έσβηναν τα τσιγάρα τους στο πάτωμα.

Ας δούμε τι προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος:

– Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους
– Καταργείται η δυνατότητα δημιουργίας χώρων καπνιζόντων
– Επεκτείνεται η απαγόρευση κατανάλωσης προϊόντων καπνού που ισχύει για τους κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών.
– Επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα, αλλά και σφραγίζονται κέντρα διασκέδασης που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο αναμένεται εντατικοποίηση των ελέγχων και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων (κοινώς Ρουφιανιλίκι).

Αδιαφορώντας για όλες αυτές τις καταναγκαστικές αηδίες, ας ρίξουμε μια ματιά σε πρόσωπα – που γι΄ αυτά η λέξη: «απαγορεύεται», δεν ίσχυσε ποτέ.

O James Bond καπνίζει ό,τι βρει μπροστά του.

Δύο τεράστια αστέρια του Hollywood της δεκαετίας του ΄50: Marylin Monroe και Marlon Brando
Frank Sinatra & Dean Martin
Paul Newman & Angelina Jolie
Δύο άσπονδες «φίλες»: Joan Crawford & Bette Davis

Δείτε εδώ την συνέχεια https://bit.ly/2XnO7Ho